Yön uutiskooste: Trump lupaa tunnustaa Jerusalemin, hallitus kokoontuu tänään miettimään äärijärjestöjen kieltämistä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi

Hallitus pohtii väkivaltaisten äärijärjestöjen kieltämistä

Hallitus kokoontuu tänään pohtimaan väkivaltaisten äärijärjestöjen ja niiden tunnusten kieltämistä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toivoi lauantaina, että hallitus linjaa maanantaina tavoitteekseen äärijärjestöjen ja niiden tunnusten kieltämisen. Hänen mukaansa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on asiasta samaa mieltä.

Hallituksen periaatepäätöksen jälkeen sisäministeri Paula Risikko (kok.) jatkaisi sen selvittämistä, mitä lainsäädäntöä kieltäminen vaatisi.

Kiellosta on keskusteltu, koska uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen aktiivia epäillään pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Trump lupaa presidenttinä tunnustaa jakamattoman Jerusalemin

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on luvannut tunnustaa jakamattoman, Israelille kuuluvan Jerusalemin, jos hänestä tulee Yhdysvaltain presidentti. Asiasta kertoo Trumpin kampanja.

Jakautuneen Jerusalemin asemasta on käyty kädenvääntöä pitkään.

Trump tapasi Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun New Yorkissa kahden kesken sunnuntaina. Netanjahun tiedote tapaamisesta ei ottanut kantaa Trumpin lupaukseen. (Lähde: AFP)

Suomalaismatkailijoiden kännykän nettikäyttö ampaisi nousuun

Suomalaisten matkailijoiden kännykän ja tabletin datakäyttö Euroopassa on räjähtänyt nousuun. Teleoperaattorit kertovat, että netin kännykkäkäytön halventuminen on lisännyt dataliikennettä huomattavasti. Osittain käyttöä on kasvattanut verkkovierailumaksujen alentaminen EU-alueella viime keväänä, osittain teleoperaattoreiden omat pakettihinnoittelut.

Soneralta kerrotaan, että datakäyttö on nelinkertaistunut viime kevään jälkeen. DNA arvioi, että mobiilidatan käyttäminen on kuluneena kesänä yli kaksinkertaistunut edelliseen kesään verrattuna. Elisa luonnehtii kasvua merkittäväksi ja ennakoi trendin jatkuvan samanlaisena.

Kännykän käytön hintaerot lomareissulla ovat suuret

Kännykän käytön hintaerot eri operaattoreilla ovat ulkomaanmatkoilla suuret. STT kysyi kolmelta keskeiseltä operaattorilta Suomesta Eurooppaan tehtävien esimerkkimatkojen kännykän käytön kustannuksia. Vertailu osoittaa, että hintatietoisuus kannattaa.

Suurin osa kustannuksista aiheutuu netin käytöstä, sillä puheluiden ja tekstiviestien osuus kokonaishinnasta on hyvin pieni.

Esimerkiksi viikon Espanjan-loman aikana matkalainen selviää edullisimmillaan muutamien kymmenien eurojen maksulla, kun kalleimmillaan samanlainen käyttö voi maksaa pitkälti toistasataa.

Karjalainen: Autoilijat hakeneet runsaasti korvauksia

Autoilijat hakivat viime vuonna ennätysmäärää korvauksia huonokuntoisten teiden ajokeille aiheuttamista vahingoista, kertoo sanomalehti Karjalainen. Korvaushakemuksia tehtiin Suomessa yhteensä 1 766.

Vuosina 2010–2014 hakemuksia tuli noin tuhat vuodessa.

Hakemusten suuri määrä ei tarkoita suoraan sitä, että valtion teiden kunto olisi vuodessa romahtanut. Korvausvaateet ovat voineet lisääntyä myös siksi, että hakemuksen on pystynyt tekemään sähköisesti vuoden 2015 alusta.

Valtion maanteillä tapahtuneiden vahinkojen käsittely on keskitetty koko maasta Lapin ely-keskukseen.

Rakennuspalot lisääntyvät pimeänä vuodenaikana

Pimeä vuodenaika lisää rakennuspalojen määrää Suomessa, kerrotaan Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKistä.

SPEKin mukaan rakennuspalojen määrässä näkyy kasvua erityisesti syksyn ja alkuvuoden aikana, jolloin ihmiset käyttävät paljon esimerkiksi kynttilöitä.

Tähän mennessä vuotta asuntopaloja on ollut yli 2 000. Ihmisiä on kuollut tulipaloissa yhteensä 44.

Savon Sanomat: Selvitysmies hoitamaan Tullin siirtoa sisäministeriön alle

Valtiovarainministeriö ja sisäministeriö nimittävät lähiaikoina selvitysmiehen, jonka tehtävä on selvittää Tullin siirtäminen sisäministeriön alle. Selvitysmiehen asettamisesta kertoo Savon Sanomat.

Tällä erää Tulli on valtiovaranministeriön tulosohjaama virasto.

Sekä sisäministeri Paula Risikko (kok.) että valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ovat kannattaneet Tullin siirtoa sisäministeriön alle.

Tulli lähetti keväällä ministeriövaihdosta jyrkästi vastustaneen kirjeen kansanedustajille. Kirjeessä muun muassa muistutettiin, että EU-maissa tullit toimivat perinteisesti valtiovarainministeriön alaisuudessa.

Ylioppilaskokelaat kirjoittavat äidinkielen esseekokeen

Syksyn ylioppilaskirjoitukset jatkuvat tänään äidinkielen esseekokeella. Siinä arvioidaan muun muassa kokelaan yleissivistystä ja kirjallista ilmaisukykyä.

Äidinkielen koe on kaksiosainen. Siihen kuuluu tämänpäiväisen esseekokeen lisäksi tekstitaidon koe, joka oli toissa viikolla.

Ylioppilaskirjoitusten äidinkielen kokeeseen on tänä syksynä ilmoittautunut reilut 5 000 osallistujaa. Yhteensä kirjoituksiin osallistuu nyt syksyllä noin 36 000 kokelasta.

Afrikannorsujen määrä vähentynyt dramaattisesti

Afrikassa norsujen määrä on vähentynyt yli 110 000:lla viimeisen vuosikymmenen aikana, paljastaa Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) sunnuntaina julkaisema raportti. Pudotus on pahin 25 vuoteen.

Kannanlaskusta syytetään salametsästystä. Raportin mukaan noin vuosikymmen sitten alkanut piikki salametsästyksessä on ollut pahin sitten 1970- ja 80-luvun.

Raportin mukaan koko Afrikassa on nyt jäljellä 415 000 norsua.

Afrikannorsuja salametsästetään niiden arvokkaiden syöksyhampaiden vuoksi. Norsunluun laiton kauppa on merkittävä ongelma. (Lähde: AFP)

Saara Aalto sittenkin jatkoon Britannian X-Factorissa

Suomalaislaulaja Saara Aalto on sittenkin selvinnyt jatkoon Britannian X-Factor -kisassa. Aalto kertoo asiasta muun muassa Twitterissä ja Facebookissa. Aallon Facebookissa julkaistun päivityksen mukaan hän pääsi jatkoon niin sanotun villin kortin avulla.

Aalto tiputettiin aiemmin ohjelman jatkosta sunnuntai-iltana esitetyssä jaksossa.

Golflegenda Arnold Palmer on kuollut

Golfin seitsenkertainen major-voittaja Arnold Palmer on kuollut. Asiasta kertoo Yhdysvaltain golfliitto USGA Twitterissä. Yhdysvaltalainen Palmer kuoli 87-vuotiaana Pittsburghissa sunnuntaina.

Palmerin perheen kanssa läheisesti tekemisissä oleva lähde varmisti kuoleman aiemmin Golfweek-lehdelle.

Golfkonkarin kunnon oli tiedetty olleen huono viime aikoina.

Major-voittojen lisäksi Palmerilla on muun muassa kymmeniä voittoja PGA-kiertueelta. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Postin työehtosopimusneuvottelut jumissa – työtaistelu uhkaa

Pekka Perän hovissa lieventynyt tuomio jäi voimaan – KKO ei ota Talvivaaran tiedottamisrikosjuttua käsittelyyn

Mitkä ihmeen luokkabileet? Yhä useampi koululainen ei koe kuuluvansa luokkayhteisöön, mikä voi vaikuttaa vielä aikuisena

Kolumni: Tulevan insinöörin ajatuksia – "Usein törmään ihmettelyyn, kuinka naisena pärjää kaikkien miesten keskellä"

Yön uutiskooste: USA aikoo pyytää Nato-maita rankaisemaan Turkkia, Unicefin raportti: Joka kolmas pikkulapsi on aliravittu

Perussuomalaisten paikallisyhdistyksen jäsenet kokevat olevansa valtapelin uhreja – "Meidät olisi erotettu, vaikka olisimme tehneet millaisia päätöksiä tahansa"

Isännöinnistä tehdään kanteluita vain vähän: Yksittäisen asukkaan tyytymättömyys ei vaikuta kahden yrityksen väliseen sopimukseen

Etelää myöten on pakastunut – kylmintä oli yöllä Enontekiöllä

Uutissuomalainen: Hallitus kokoaa syksyllä komiteat pohtimaan esimerkiksi sosiaaliturvauudistusta ja maakuntien verotusoikeutta

Vaikeiden keskusteluiden asiantuntija Helena Åhman palaa vieläkin joskus siihen keskusteluun, jossa jähmettyi kymmenen vuotta sitten – nykyään hän tietää, miten olisi kannattanut toimia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.