Yön uutiskooste: Trump ottaa vallan Washingtonissa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi: Monte Carlo -rallin avauserikoiskokeella loukkaantunut katsoja kuoli.

Valta vaihtuu Washingtonissa tänään

Yhdysvaltain seuraava presidentti Donald Trump vannoo tänään virkavalansa. Seremoniat pääkaupunki Washingtonissa alkavat paikallista aikaa puoliltapäivin. Tilaisuus järjestetään Capitol-kukkulalla kongressin edessä.

Itse virkavala on hyvin lyhyt ja siinä presidentti lupaa hoitaa uskollisesti presidentinvirkaa ja tekevänsä parhaansa suojellakseen Yhdysvaltain perustuslakia.

Trumpista tulee Yhdysvaltain 45:s presidentti.

Trump kannattajilleen: Ette ole enää unohdettuja

Yhdysvalloissa pian presidentinvirkaan astuva Donald Trump on puhunut kannattajilleen kautensa alkua juhlistavassa konsertissa Washingtonissa Lincolnin muistomerkillä.

Trump kiitti äänestäjiään ja kampanjaväkeä. Hän myös kehui taakseen vaalikampanjansa aikana syntynyttä kansanliikettä vertaansa vailla olevaksi maailmassa.

Trump sanoi puheessaan, etteivät häntä kannattaneet amerikkalaiset ole enää unohdettuja. Tuleva presidentti lupasi myös työskennellä lujasti muun muassa työllisyyden puolesta.

Trumpin varsinainen virkaanastujaisseremonia järjestetään tänään Capitol-kukkulalla Yhdysvaltain kongressin edustalla.

Trumpin vastustajat protestoivat New Yorkissa – mukana useita viihdetähtiä

Yhdysvalloissa tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään pian maan presidentiksi nousevaa Donald Trumpia vastaan. Protestoijat kokoontuivat New Yorkissa samaan aikaan, kun Washingtonissa pidettiin virkaanastujaisten ennakkojuhlaa.

Trumpin liike- ja asuinrakennuksen Trump Towerin läheisyydessä pidettyyn protestiin otti osaa useita yhdysvaltalaisen viihdeteollisuuden tähtiä. Laulaja Cher, näyttelijät Robert de Niro ja Alec Baldwin sekä ohjaaja Michael Moore olivat tulevaa presidenttiä vastustaneiden joukossa. (Lähde: AFP)

Gambiassa aloitetaan neuvottelut vallanvaihdoksesta

Gambiassa olevat afrikkalaisjoukot keskeyttävät sotilasoperaation ja maan poliittisen kriisin ratkaisemiseksi aloitetaan neuvottelut, sanoo Länsi-Afrikan valtioiden talousyhteisö ECOWASin johtaja Marcel Alain de Souza.

Presidentti Yahya Jammehin vallasta luopumisesta aloitetaan neuvottelut aamulla, de Souza sanoo. Neuvotteluja johtaa Guinean presidentti Alpha Conde.

De Souza varoittaa, että afrikkalaisjoukot puuttuvat tilanteeseen sotilaallisesti, jos Jammeh ei lähde Gambiasta keskipäivään mennessä. (Lähde: AFP)

Meksiko luovutti huumepomo El Chapon Yhdysvaltoihin

Meksiko on luovuttanut huumepomo Joaquin Guzmanin Yhdysvaltoihin. Meksikon hallitus kertoi asiasta yöllä Suomen aikaa.

El Chapo -nimellä tunnettu Guzman luovutettiin Yhdysvaltain viranomaisten haltuun sen jälkeen, kun Meksikon korkein oikeus hylkäsi hänen valituksensa luovuttamista vastaan.

Yhdysvalloissa El Chapoa voivat odottaa syytteet muun muassa murhista ja huumeiden jakelusta. (Lähde: AFP)

Petrobras-tuomari kuoli lentokoneen pudottua Brasiliassa

Brasiliassa valtio-omisteiseen öljy-yhtiöön Petrobrasiin liittyvässä lahjusjupakassa mukana ollut tuomari on kuollut lentokoneen syöksyttyä mereen. Tuomari Teori Zavasckia kuljettanut pienkone syöksyi maahan torstaina Rio de Janeiron osavaltion rannikolla.

Vahvistamattomien tietojen mukaan koneturmassa kuoli myös kaksi muuta ihmistä. Koneen putoamisen syystä ei ole tietoa.

Zavascki oli viime aikoina työskennellyt rakennusyhtiö Odebrechtia koskevien tunnustusten parissa. Yhtiö on yksi Petrobras-skandaalissa mukana olleista.

Useita politiikkoja on syytetty lahjusten ottamisesta Odebrechtilta sekä muilta rakennusyhtiöiltä. (Lähde: AFP)

Ruotsalaisohjaaja kuvaustensa kaltoinkohteluepäilyistä: Olen järkyttynyt

Ruotsalainen elokuvaohjaaja Lasse Hallström sanoo olevansa järkyttynyt epäillystä koiran kaltoinkohtelusta A Dog's Purpose -elokuvansa kuvauksissa. Ohjaaja kommentoi asiaa Twitterissä.

Hallström sanoo olleensa hyvin järkyttynyt nähtyään videon väitetystä kaltoinkohtelusta. Hän sanoo, ettei nähnyt itse tapahtumaa kuvauspaikalla. 

Hallströmin mukaan hänelle on luvattu, että asia tutkitaan ja syyllisiä rangaistaan, jos laiminlyöntejä todetaan tapahtuneen.

Viihdesivusto TMZ:n julkaisemalla videolla vastahakoista saksanpaimenkoiraa pakotetaan veteen.

Hyundai: MM-rallin ulosajossa loukkaantunut katsoja kuollut

Monte Carlon MM-rallin avauserikoiskokeella loukkaantunut katsoja on kuollut. Hyundai-talli ilmaisee suruvalittelunsa katsojan kuolemasta tiedotteessa.

Onnettomuus tapahtui, kun uusiseelantilainen Hyundai-kuljettaja Hayden Paddon ajoi ulos tieltä. Paddonin auto lipesi jäisessä kohdassa ja ajokki kääntyi kyljelleen tielle. Kuljettajat eivät loukkaantuneet.

Loukkaantunut katsoja vietiin tajuttomana sairaalaan onnettomuuden jälkeen.

Erikoiskoe keskeytettiin ulosajon takia.

Lehtosen torjunnat eivät riittäneet Islandersia vastaan

Yön NHL-kierroksella kotijäällään luistellut New York Islanders hallitsi ottelua Dallasia vastaan selvästi.

Dallasin maalivahdille Kari Lehtoselle ilta oli kehno, sillä 33 torjuntaa eivät riittäneet Islandersia vastaan. Lehtosen selän taa livahti kaksi kiekkoa, ja viimeisessä erässä Islanders teki vielä maalin tyhjään maaliin neljä sekuntia ennen ottelun päättymistä.

Dallas ei onnistunut ottelussa maalinteossa lainkaan, ja loppulukemiksi merkittiin 3–0 New York Islandersille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.