Yön uutiskooste: Trump puhui kongressille, miesten 15 kilometriä vesikelissä

Trump puheessa kongressille: Tuemme Natoa, mutta muiden tehtävä osansa

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on vakuuttanut kongressille pitämässään ensimmäisessä puheessa, että Yhdysvallat tukee vahvasti sotilasliitto Natoa.

Trump sanoi, että Yhdysvaltain liittolaisten on kuitenkin kannettava vastuunsa Naton rahoituksesta. Suorien ja tiukkojen keskustelujen jälkeen Yhdysvaltain kumppanit Natossa ovatkin alkaneet Trumpin mukaan tehdä juuri niin. Trump sanoi kongressille rahan suorastaan "virtaavan sisään".

Trump kongressille: Suojelemme maata radikaalilta islamistiterrorismilta

Yhdysvallat aikoo suojautua vahvoin keinoin islamistiselta terrorismilta, maan presidentti Donald Trump on sanonut kongressille.

Trumpin mukaan hänen hallintonsa on pyrkinyt parantamaan Yhdysvaltoihin päästettävien ihmisten seulontaa.

Trump sanoi, että Yhdysvallat ottaa pian uusia askelia kansalaistensa turvallisuuden takaamiseksi ja pitääkseen poissa ihmiset, jotka tahtovat Yhdysvalloille pahaa.

Yhdysvalloissa on arveltu, että Trump aikoo mahdollisesti asettaa uusia maahantulokieltoja edellisten, oikeuslaitoksen torppaamien tilalle.

Trump väläytti monille paperittomille lupaa pysyä Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on väläyttänyt mahdollisuutta sallia osan paperittomista siirtolaisista jäädä Yhdysvaltoihin.

Trump totesi Valkoisessa talossa toimittajille, että olisi valmis viemän läpi lain, joka antaisi miljoonille rekisteröimättömille maahanmuuttajille laillisen oikeuden pysyä Yhdysvalloissa. Asiasta kertoo muun muassa CNN.

Trumpin mukana aika on kypsä uudistukselle, mikäli demokraatti- ja republikaanipuolueet ovat molemmat valmiita kompromisseihin.

Trumpin väläyttämä laki ei sallisi rekisteröimättömille maahanmuuttajille pikapolkua kansalaisuuteen, mutta poistaisi karkotusuhan miljoonilta.

Digilehtiä lukee viikoittain 70 prosenttia suomalaisista

Digitaalisia sanoma- ja aikakauslehtiä lukee viikoittain eri laitteilla 70 prosenttia suomalaisista, kertoo Kansallinen mediatutkimus. Vuonna 2011 osuus oli 58 prosenttia.

Painettua lehteä lukee viikoittain 80 prosenttia suomalaisista.

Suomalaiset suhtautuvat mainontaan myönteisemmin printtimediassa kuin somessa. Painetussa sanomalehdessä julkaistuihin mainoksiin suhtautui myönteisesti 80 prosenttia vastaajista. Vain 26 prosenttia suhtautuu myönteisesti mainontaan sosiaalisessa mediassa.

Tutkimuksessa mitattiin muun muassa sanoma-, aikakaus- ja kaupunkilehtien lukijamääriä.

Tasa-arvoisen avioliittolain muutokset tulevat voimaan

Tasa-arvoinen avioliittolaki astuu tänään voimaan. Laki tuo mukanaan joukon muutoksia. Esimerkiksi tästä lähtien samaa sukupuolta olevat aviopuolisot voivat adoptoida yhdessä. Rekisteröity parisuhde ei ole oikeuttanut yhteiseen adoptointiin. Lain mukaan vain aviopuolisot voivat adoptoida lapsen yhdessä.

Samalla muun muassa siviilivihkimisen kaavaa on muutettu. Sanat aviovaimo ja aviomies on nyt korvattu sanalla aviopuoliso.

Ilmailualan työkiistan sovittelua jatketaan IAU:n ja Paltan välillä

Ilmailualan unioni ja työnantajia edustava Palta jatkavat tänään työkiistansa sovittelua. Kiista koskee maapalveluhenkilöstön työehtoja.

Jos lakko toteutuisi, ongelmia seuraisi muun muassa turvatarkastuksiin ja matkustaja- ja aulapalveluihin perjantai-iltapäivästä alkaen.

Toinen ilmailualaa uhannut työtaistelu peruuntui eilen, kun ammattiliitto Pro ja Palta hyväksyivät sovintoehdotuksen työehtokiistaansa.

Uutissuomalainen: Suurin osa suomalaismepeistä supistaisi EU-parlamenttia

Suurin osa suomalaismepeistä supistaisi EU-parlamentin kokoa. Suomen europarlamentaarikoiden enemmistö haluaisi jättää brittimepeiltä vapautuvat paikat täyttämättä, kertoo Uutissuomalainen.

Mepit perustelevat näkemystään säästö- ja imagosyillä. EU-parlamentissa on 73 brittiedustajaa.

Kyselyyn vastasi 10 Suomen 13 europarlamentaarikosta.

Nykyisen laskukaavan mukaan Suomi saattaisi saada lisäpaikan, jos Euroopan unionista eroavan Britannian parlamenttipaikat jaetaan jäsenmaiden kesken.

Komissio julkistaa ehdotuksensa EU:n tulevaisuudesta

Euroopan komissio antaa tänään oman ehdotuksensa siitä, mitä 27 jäsenmaan Euroopan unioni tulevaisuudessa on.

Britannian EU-eron myötä unioni joutuu määrittelemään itsensä uudelleen. Tänään keskustelun käynnistää komissio ja sitä jatketaan lähiviikkoina jäsenmaiden hallitusten kanssa.

Rooman juhlakokouksessa maaliskuun 25. päivänä EU-maat antavat yhdessä poliittisen julistuksen unionin tulevaisuudesta. Kaupungissa juhlitaan tuolloin nykyisenkaltaisen unionin perustan luoneen Rooman sopimuksen 60-vuotispäivää.

Obamien muistelmista tiettävästi yli 60 miljoonan dollarin sopimus

Yhdysvalloissa presidenttipari Obaman muistelmista on solmittu rahakas kustannussopimus. Kilpailun sopimuksesta voitti New Yorkissa sijaitseva kustantamo Penguin Random House.

Kustantamon mukaan yhtiö on hankkinut maailmanlaajuiset julkaisuoikeudet kahteen kirjaan, joiden kirjoittajina ovat presidentti Barack Obama ja rouva Michelle Obama.

Sopimuksien yksityiskohtia ei ole julkistettu, mutta arvioiden mukaan sopimuksen arvo on yli 60 miljoonaa dollaria eli reilu 56 miljoonaa euroa. Financial Timesin mukaan summa on ennätys Yhdysvaltain presidentin muistelmista. (Lähde: AFP)

Suomalaiset tehokkaina Winnipegin ja Minnesotan välisessä ottelussa

Jääkiekon NHL:ssä Winnipegin ja Minnesotan suomalaispelaajat ovat olleet tehokkaita joukkueiden välisessä kohtaamisessa. Kesken olevassa ottelussa Minnesotan Mikael Granlund on tehnyt maalin ja antanut kaksi maalisyöttöä. Mikko Koivu keräsi syöttöpisteen Granlundin tekemästä maalista. Lisäksi Erik Haula on myös onnistunut maalinteossa. Maali syntyi ylivoimalla.

Winnipegissä pelaava Patrik Laine puolestaan iski ottelun avausmaalin heti ensimmäisen peliminuutin jälkeen. Laine on kerännyt myös syöttöpisteen. Joel Armia iski maalin alivoimalla.

Kolmannen erän ollessa kesken tilanne on tasan 5–5.

Miesten 15 kilometriä hiihdetään vesikelissä

Suomen mieshiihtäjillä on tänään MM-Lahdessa mitalisauma, jos hiihtäjien sukset toimivat vesikelissä. Kello 13.45 alkavassa 15 kilometrin kilpailussa hiihtävät Sami Jauhojärvi, Matti Heikkinen, Lari Lehtonen ja Iivo Niskanen.

Tänään ohjelmassa ovat myös yhdistetyn suurmäen kilpailu kello 12 alkaen ja mäkihypyn miesten suurmäen karsintakilpailu kello 18.