Yön uutiskooste: Trump rajoittamassa pakolaisten maahanpääsyä, Brasiliassa vankien joukkopako

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi

Guardian: Trump rajoittamassa pakolaisten maahanpääsyä

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin odotetaan allekirjoittavan tänään asetukset, jotka rajoittavat pakolaisten maahanpääsyä seitsemästä maasta Lähi-idässä ja Afrikassa. Asiasta uutisoi Guardian-lehti.

Tieto asetuksista on peräisin muun muassa useilta kongressiedustajien avustajilta.

Pakolaisten ja osan viisumin saaneista maahanpääsyn rajoitus koskisi henkilöitä, jotka tulevat Irakista, Iranista, Libyasta, Somaliasta, Sudanista, Syyriasta tai Jemenistä.

Trumpin odotetaan allekirjoittavan maahantulon rajoitukset kotimaan turvallisuudesta vastaavassa ministeriössä.

Nikki Haleyn valinta USA:n YK-lähettilääksi varmistui

Yhdysvalloissa senaatti on vahvistanut Nikki Haleyn valinnan maan YK-lähettilääksi. 45-vuotias Haley sai senaatin äänestyksessä taakseen tiistaina ylivoimaisen enemmistön.

Haley on harvoja Donald Trumpin hallintoonsa valitsemia naisia. Haleylla ei juurikaan ole ulkopoliittista kokemusta.

Intialaistaustainen Haley on ollut Etelä-Carolinan kuvernööri ja republikaanipuolueen oikeistosiiven nouseva tähti.

Presidentti Trump on antanut ymmärtää, että hän haluaisi alentaa maansa rahoitusta YK:lle esimerkiksi ilmasto-ohjelmissa. Haley on sanonut, että hän ei kannata USA:n YK-rahoituksen leikkauksia. (Lähde: AFP)

Trump varaamassa iskulauseekseen 2020 vaaleihin "Pidetään Amerikka suurena"

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump valmistautuu jo vuoden 2020 presidentinvaaleihin. On tullut ilmi, että Trump jätti viime viikolla ennen presidenttikautensa alkamista hakemuksen, jolla hän haluaa rekisteröidä tavaramerkin seuraavan vaalikampanjansa iskulauseelle.

Lause on "Pidetään Amerikka suurena" (Keep America Great). Trump kertoi keksimästään sloganista Washington Postille jo viime viikolla, mutta nyt ilmeni, että hän on alkanut jo valmistella sen käyttöä.

Marraskuun vaaleissa Trumpin iskulause oli "Tehdään Amerikasta jälleen suuri" (Make America Great Again). (Lähde: AFP)

KSML: Hakkerit iskivät valtionhallinnon tietojärjestelmiin entistä useammin

Hakkerit iskivät valtionhallinnon tietojärjestelmiin viime vuonna kolmanneksen useammin verrattuna edellisvuoteen, kertoo Keskisuomalainen. Asia ilmenee Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen ennakkotiedoista. Viime vuonna hakkerointitapauksia valtionhallinnon tietojärjestelmiin havaittiin 346.

Eniten paljastui haittaohjelmia ja palvelunestohyökkäyksiä. Erityisesti lisääntyi tietojen kalastelu ja toimivuushäiriöt.

Esimerkiksi viime keväänä useiden ministeriöiden verkkosivuilla oli häiriöitä valtion yhteiseen julkaisualustaan kohdistuneen palvelunestohyökkäyksen takia.

HS: Apulaisoikeusasiamies tutkii valtiovarainministeriön toiminnan Tullin kiusaamistapauksessa

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin ottaa oma-aloitteisesti tutkittavakseen valtiovarainministeriön toiminnan asiassa, joka koskee väitettä, että Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen olisi kiusannut alaistaan. Asiasta kertovan Helsingin Sanomien mukaan päätöksessä todetaan, että on syytä selvittää, mihin toimenpiteisiin valtiovarainministeriö on asiassa ryhtynyt.

Syyskuussa eduskunnan oikeusasiamiehelle tehdyssä kantelussa väitetään, että pääjohtaja olisi käyttäytynyt epäasiallisesti ja häirinnyt Tullin viestintäjohtajaa.

YK ja EU arvostelevat Israelin päätöstä asuttaa Länsirannalle

YK ja EU ovat arvostelleet Israelin päätöstä rakentaa miehitetylle Länsirannalle 2 500 uutta asuntoa siirtokuntiin. Yhdysvallat sen sijaan ei ole suostunut kommentoimaan asiaa.

Niin kutsutun kahden valtion mallin mukaan palestiinalaiset saisivat oman valtion Israelin naapuriin. YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin edustaja Stephane Dujarric muistutti, että kahden valtion mallille ei ole YK:n pääsihteerin mielestä vaihtoehtoa.

EU:n ulkosuhdehallinto EEAS puolestaan ilmoitti pitävänsä valitettavana, että Israel jatkaa asutuspolitiikkaansa kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta. (Lähde: AFP)

Brasiliassa vankien joukkopako

Brasilian vankiloiden väkivaltaisuudet ja joukkopaot eivät ota loppuakseen. Maan eteläosassa poliisi etsii 52:ta vankia, jotka pakenivat Sao Paulon koillispuolella sijaitsevasta vankilasta tiistaina.

Vangit pääsivät pakoon Baurun kaupungissa olevasta vankilasta. He olivat sytyttäneet sitä ennen tuleen vankilan yhden osaston, kertoivat vankilaviranomaiset.

Pakosalle pääsi noin 150 vankia, joista sotilaspoliisit ovat saaneet kiinni satakunta.

Lyhyen ajan kuluessa yli 130 vankia on kuollut Brasilian vankiloissa verisissä yhteenotoissa, joita on pidetty huumejengien välienselvittelyinä. (Lähde: AFP)

Tietokirjalle Stalinista ja Suomen historiasta Lauri Jäntin palkinto

Tietokirjallisuuden Lauri Jäntin palkinnon on saanut tänä vuonna professori Kimmo Rentola teoksestaan Stalin ja Suomen kohtalo.

Palkinnon arvo on 15 000 euroa, ja sen myöntää vuosittain Lauri Jäntin säätiö.

Perustelujen mukaan voittajateos on poikkeuksellisen vetävästi kirjoitettu ja se tuo päivänvaloon uusia näkökulmia Suomen sotahistoriaan.

Laajaan arkistomateriaaliin perustuva kirja pohtii, oliko Josif Stalin merkittävin yksittäinen päätöksentekijä itsenäisen Suomen historiassa.

Johaugin dopingkäryn suullinen käsittely alkaa tänään

Norjalaisen maastohiihtotähti Therese Johaugin dopingkäryn suullinen käsittely alkaa tänään Ullevaal-stadionin tiloissa Oslossa. Kaksipäiväisen käsittelyn jälkeen menee tietojen mukaan muutama viikko, ennen kuin tuomio tapauksesta on valmiina.

Johaug antoi positiivisen dopingnäytteen 16. syyskuuta, ja tapaus julkistettiin 13. lokakuuta. Johaug on väliaikaisessa kilpailukiellossa, ja Norjan antidopingkomitea vaatii hänelle 14 kuukauden kilpailukieltoa.

Laine palasi sairauslomalta, Koivulle maali NHL:ssä

Jääkiekon NHL:ssä Patrik Laineen sairausloma päättyi, kun nuorukainen oli Winnipegin kokoonpanossa yöllä San Josea vastaan. Ottelu oli kahden erän jälkeen tasanumeroissa 2–2.

Minnesotan Mikko Koivu ampui maalin Dallasia vastaan. Koivun osumasta sai syöttöpisteen Mikael Granlund. Minnesota johti kamppailua toisen erän loppuminuuteilla 2–1.

Jo päättyneissä otteluissa Olli Määtän Pittsburgh hävisi kotonaan St. Louisille selvästi 0–3. Voittajien riveissä pelasi Jori Lehterä. Pelin sankari oli vieraiden maalivahti Carter Hutton, joka torjui kaikki Pittsburghin 34 laukausta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

YT-neuvottelujen keskellä tuskailevan Jämsän rahat riittävät sentään johonkin: Johtajien palkkoihin reilu korotus kolmena vuonna peräkkäin

Tuore hallitus ei antanut uutta tietoa al-Holin leirin tilanteesta – Marin: Tähän etsitään ratkaisuja

Syyttäjä todennäköisesti tyytyy Alma Media -tuomioon – käräjäoikeus hylkäsi toimitusjohtajan työsyrjintäsyytteen Aamulehden päätoimittajahaussa

Uusia nobelisteja ja tieteen läpimurtoja esitellään tänään Jyväskylässä – seuraa suoraa lähetystä KSML.fi:stä kello 18

Pääministeri Sanna Marin: On hienoa huomata, että Suomi kiinnostaa maailmalla

Tonttulakkipäivä tulee taas – Tonttulakki toimii matkalippuna lauantaina Jyväskylän seudun paikallisbusseissa

Äkillisesti kuollut kiinteistöjohtaja Mikko Lepo oli MM-tason suunnistaja – tehtävät Tilapalvelussa hoidetaan väliaikaisesti, virka laitetaan hakuun

Kuopion kouluhyökkäyksestä epäillyn mielentila määrättiin tutkittavaksi

Tulorekisterin verkkosivustolle päätyi arkaluonteisia tietoja – inhimillisen erehdyksen seuraukset ehtivät olla näkyvissä viisi kuukautta

Keski-Suomi pärjäsi sote-palveluiden vertailussa: kustannukset muuta maata pienemmät, antibiootteja käytetään vähiten, rokotusohjelma toteutuu hyvin...

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.