Yön uutiskooste: Turussa auto törmäsi puuhun, kolme loukkaantui vakavasti

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Mediassa ylistetään aktiivista eläkeläistä

Ikäihmisen julkikuva on monipuolistunut suomalaisessa mediamaisemassa. Nyt on mahdollista olla monella tapaa eläkeläinen, kun aikaisemmin vanhuudelle asetettiin tiukemmat raamit.

Senioreihin liittyviä mielikuvia on selvitetty Tampereen yliopistossa. Tutkijat löytävät vanhojen ihmisten julkikuvassa kaksi päälinjaa. Päivälehdissä näkyy huolipuhetta eläkepommista, huoltosuhteesta ja hoivaongelmista. Toisaalta erityisesti aikakauslehdissä korostetaan ikäihmisten pätevyyttä ja karismaa. Myös aktiivisen eläkeläisen ideaali korostuu.

Turussa auto törmäsi puuhun, kolme loukkaantui vakavasti

Satakunnantiellä Turussa henkilöauto on suistunut tieltä ja törmännyt puuhun, kertoo pelastuslaitos. Autossa oli onnettomuushetkellä yhteensä kolme ihmistä, ja he kaikki ovat loukkaantuneet vakavasti. Yksi autossa olleista oli lentänyt ulos autosta.

Loukkaantuneista kaksi on miehiä ja yksi nainen. Iältään he ovat päivystävän palomestarin mukaan 20–30-vuotiaita. Onnettomuus tapahtui noin neljän kilometrin päässä Turun keskustasta.

Pelastuslaitos sai asiasta hälytyksen noin kello kahden aikaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Espanjan pääministeri ei sulje pois mahdollisuutta Katalonian itsehallinnon lakkauttamisesta

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että Katalonian itsehallinto lakkautetaan.

Katalonian alueparlamentilta odotettiin itsenäistymisjulistusta maanantaina, mutta aiemmin tällä viikolla Espanjan perustuslakituomioistuin määräsi parlamentin istunnon peruttavaksi. Rajoy on aiemmin varoittanut, että itsenäistymisjulistuksesta voisi seurata "isompia ongelmia".

Espanjan perustuslaissa on pykälä, jonka nojalla Espanjan hallitus voisi mitätöidä Katalonian itsehallinnon ja ottaa sen omiin käsiinsä. (Lähde: AFP)

Trump Pohjois-Koreasta: Vain yksi asia toimii

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump jatkoi lauantaina Pohjois-Korean kanssa käymäänsä sanasotaa tviittaamalla, että "vain yksi asia toimii" Pohjois-Korean suhteen. Trumpin mukaan presidentit ja heidän hallintonsa ovat neuvotelleet Pohjois-Korean kanssa 25 vuotta, eikä se ole toiminut, vaan "sopimukset on rikottu ennen kuin muste on edes kuivunut".

Trump ja Pohjois-Korea ovat käyneet viime aikoina hyvin hyökkäävää sananvaihtoa. Trump on muun muassa varoittanut, että Yhdysvallat voi joutua tuhoamaan Pohjois-Korean, jos maa uhkaa naapureitaan. Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong-ho reagoi tähän sanomalla, että Trumpin puheet ovat sodanjulistus maata vastaan.

CBS: Las Vegasin joukkoampuja laski paperille, miten voisi maksimoida kuolleiden määrän

Las Vegasin joukkoampujan hotellihuoneesta löytyneessä muistilapussa oli käsinkirjoitettuja laskelmia siitä, mihin pitäisi tähdätä kuolleiden määrän maksimoimiseksi ja ampumatarkkuuden parantamiseksi, uutisoi televisioyhtiö CBS. Asiasta kertoi televisioyhtiölle Las Vegasin poliisi.

Muistilappu ei kuitenkaan anna osviittaa teon motiivista.

Viime viikon sunnuntaina Las Vegasissa nähtiin yksi Yhdysvaltojen verisimmistä joukkoampumisista. Ampuja Stephen Paddock tulitti kantrimusiikkifestivaalin yleisöä 32. kerroksessa sijaitsevan hotellihuoneensa ikkunoista noin kymmenen minuutin ajan. 58 ihmistä kuoli ja liki 500 loukkaantui.

Nate-hurrikaani rantautui Yhdysvaltain eteläosaan

Nate-hurrikaani on rantautunut Yhdysvaltain mantereelle, kertoo Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus. Ykkösluokan hurrikaani rantautui Yhdysvaltain eteläosaan, lähelle Mississippi-joen suuta varhain aamulla Suomen aikaa.

Naten tuulet puhalsivat rantautuessa lähes 39 metriä sekunnissa. Louisianan osavaltioon rantautuneen hurrikaanin on ennustettu suuntaavaan pohjoiseen.

Nate on jo kolmas hurrikaani, joka iskee Yhdysvaltojen mantereelle kahden kuukauden sisällä.

Myrsky vaati torstaina ja perjantaina ainakin 28 ihmisen hengen Keski-Amerikassa. Lisäksi lukuisia ihmisiä on kateissa. (Lähde: AFP)

Floridassa on suljettu hoitokoti, jonka asukkaita kuoli Irma-hurrikaanin vietyä sähköt

Yhdysvalloissa Floridassa on suljettu hoitokoti, jossa useita asukkaita kuoli Irma-hurrikaanin vietyä hoitokodin sähköt, kertoo CNN. Potilaiden tarkkaa kuolinsyytä ei ole kerrottu. Potilaat kuitenkin kuolivat sen jälkeen, kun hoitokodin ilmastointi hajosi ja rakennuksen lämpötila nousi korkeaksi.

Lopulta hoitokodista evakuoitiin yli sata asukasta, joista osaa hoidettiin sairaalassa muun muassa hengitysvaikeuksien ja nestehukan takia.

Kuolleet olivat iältään 57–99-vuotiaita.

Pittsburghin Määttä iski kauden toisen maalinsa

Jääkiekon NHL:ssä Pittsburghin suomalaispuolustaja Olli Määttä iski maalin ja syötti toisen Nashvillea vastaan pelatussa ottelussa. Määtän kauden toinen maali vei kahden viime kauden mestarin Pittsburghin 4–0-johtoon. Maali jäi ottelun viimeiseksi.

Nashvillen maalilla ollut Juuse Saros torjui 30 kertaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Suomessa löydettiin uusi hoitomuoto sydänpysähdyksen saaneille

Yksimielinen päätös: Petäjävedellä sisäinen tarkastus kunnanjohtajan matkalaskuepäselvyyksistä

Yön uutiskooste: Hypo ennustaa Suomelle taloudelle seitsemän prosentin takapakkia, Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä nousee edelleen rajusti

Halla-ahon mielestä Haaviston uskottavuus kärsii rikosepäilyistä – Mykkänen uskoo hänen ammatti-ihmisenä pystyvän hoitamaan ulkoministerin virkaansa

Jyväskyläläiset mopoilijat kertovat törkeästä kohtelusta liikenteessä: "Autoilijoiden pitäisi antaa esimerkkiä"

Hankasalmen kunnanjohtaja tulistui jyväskyläläisen pesäpallokentän turmelleille mopoilijoille – "Keskenkasvuiset p*skiaiset"

Epävarmuus kiinteistöjen kohtalosta on "murhe ja päänvaiva" sote-uudistuksessa – osa kunnista antaa nyt tilojensa rapistua, osa investoi niihin kuin viimeistä päivää

Etäsuorituksia, perumisia ja korvauksia – suomalaisten korkeakoulujen suhtautuminen syksyn vaihtoihin vaihtelee

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakokeiden pisteytyksessä havaittu virhe korjataan

27 hiehoa yhä karkuteillä Leivonmäen kansallispuistossa – hiekkamontulle saarrettu lauma pääsi jälleen karkuun

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.