Yön uutiskooste: Työuraeläkettä voi saada tästä päivästä alkaen

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Presidentti Niinistö aloittaa uuden kautensa - Presidentinlinnan parvekkeelta tervehdys kansalaisille

Presidentti Sauli Niinistö aloittaa tänään uuden kuusivuotiskautensa presidenttinä. Virkaanastujaiset alkavat kello 12 eduskunnassa, jossa presidentti antaa juhlallisen vakuutuksen ja pitää puheen eduskunnalle.

Eduskunnasta presidentti siirtyy Presidentinlinnaan, jonka parvekkeelta hän tervehtii kansalaisia.

Tervehdyksen jälkeen presidentti tapaa diplomaattikuntaa. Presidentinlinnassa kuullaan myös pääministeri Juha Sipilän puhe presidentille ja presidentin puhe.

Niinistön puolison Jenni Haukion kerrotaan osallistuvan juhlallisuuksiin vointinsa mukaan. Haukio on viimeisillään raskaana.

HS:n soittokierros keskustan piirijohtajille: Moni haluaa Väyrysen ulos puolueesta

Helsingin Sanomien keskustan piirijohtajille tekemän soittokierroksen perusteella moni haluaa, että puolue ryhtyisi toimiin, jotta Paavo Väyrynen saataisiin ulos keskustasta. Osa kuitenkin toivoo vielä sopuratkaisua.

Väyrynen on perustanut oman kansalaispuolueensa, muttei ole eronnut keskustasta. Hän on ilmoittanut pyrkivänsä oman puolueensa kansanedustajaksi ensi vuoden eduskuntavaaleissa.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ilmaisi syksyllä, että Väyrysen pitäisi erota, koska keskusta ei salli kahden puolueen jäsenyyttä.

Soittokierroksella ilmeni myös, että keskustan piirijohtajat antavat vahvan tuen Sipilän jatkokaudelle puolueen puheenjohtajana.

HS soitti kaikille kahdellekymmenelle keskustan piirijohtajalle.

Lumipyry muuttaa ajokelin erittäin huonoksi maan etelä- ja lounaisosissa

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen lumipyryn takia maan etelä- ja lounaisosissa, varoittaa Ilmatieteen laitos. Ajokeli on vaarallinen Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Uudellamaalla, Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla.

VR kertoi eilen, että Helsingin seudulla osa lähijunaliikenteen vuoroista perutaan. HSL puolestaan sanoi, että lumimyräkkä saattaa aiheuttaa myöhästymisiä ja perumisia myös bussi- ja raitiovaunuliikenteessä.

Finavian mukaan Helsinki-Vantaan lentoliikenteessä on niin ikään odotettavissa viivästyksiä.

Lännen Media: Suomalaisten tärkeimmäksi arvoksi nousi turvallisuus

Turvallisuus on kolmessa vuodessa noussut suomalaisten tärkeimmäksi arvoksi, kertoo Lännen Media. Asia ilmenee Pellervon taloustutkimuksen PTT:n arvotutkimuksesta.

Turvallisuus pitää sisällään yhteiskunnallisen järjestyksen, kansallisen ja perheen turvallisuuden sekä terveyden.

Vielä kolme vuotta sitten vastaavassa tutkimuksessa ykkösenä oli universalismi, joka sisältää tasa-arvon, maailmanrauhan, luonnonsuojelun ja suvaitsevaisuuden. Nyt universalismi on arvolistauksessa neljäntenä.

Toiseksi listauksessa tuli hyväntahtoisuus ja kolmanneksi itseohjautuvuus.

Kantar TNS toteutti kyselyn heinäkuussa 2017. Siihen vastasi reilu tuhat suomalaista.

Veromätkyjen toinen erä maksettava tänään

Tänään on veromätkyjen toisen erän eräpäivä. Jäännösvero on jaettu kahteen erään, mikäli sen suuruus on 170 euroa tai enemmän. Ensimmäinen erä piti maksaa marraskuun lopulla. Jos jäännösveron maksaa eräpäivän jälkeen, siitä tulee maksettavaksi myös viivekorkoa.

Veronpalautukset maksettiin joulukuun alussa. Kaksi kolmesta veronmaksajasta sai palautuksia.

Työuraeläkettä voi saada tästä päivästä alkaen

Eläkeuudistuksen mukanaan tuomaa uutta eläkelajia, työuraeläkettä voi saada tästä päivästä lähtien. Se on tarkoitettu raskaan työn tekijöille, joilla on takanaan vähintään 38 vuoden työura sekä työhön vaikuttava sairaus. Ikäraja on 63 vuotta.

Työuraeläkkeenä maksetaan se eläke, joka on kertynyt työuraeläkkeelle jäädessä. Siksi se on lähtökohtaisesti pienempi kuin vanhuuseläke tai työkyvyttömyyseläke.

Pörssissä pitkään laskenut Nokia julkistaa viime vuoden lukunsa

Nokia julkistaa tänään aamukahdeksalta tuloksensa loka-joulukuulta. Yhtiön näkemykset verkkomarkkinoiden kehityksestä herättävät taas kiinnostusta, koska edellisen osavuosikatsauksen yhteydessä kerrotut heikot näkymät painoivat kurssin pitkään jatkuneeseen luisuun.

Nokialla käydään tätä nykyä kauppaa alle neljän euron tasolla, vaikka kurssi viime vuonna kävi ylimmillään lähellä kuutta euroa.

Yhtiön hallitus ilmoitti jo lokakuussa suunnittelevansa osinkoehdotukseksi 19 senttiä. Viime keväänä Nokia jakoi 17 sentin osingon.

Facebookin liikevaihto loikkasi - ylitti analyytikkojen odotukset

Sosiaalisen median suuryhtiö Facebookin liikevaihto kasvoi viimeisellä vuosineljänneksellä vertailukaudesta 47 prosenttia lähes 13 miljardiin dollariin. Muun muassa CNBC:n mukaan muun muassa liikevaihto ylitti analyytikkojen odotukset. CNBC:n mukaan yritys kuitenkin myös kertoi tehneensä muutoksia, joiden seurauksena käyttäjien yhtiön palveluissa kuluttama aika väheni.

Keskiviikkona viime vuoden tilinpäätöksensä julkistanut yhtiö myös kertoi, että sen työntekijöiden määrä kasvoi myös 47 prosentilla viime vuoden aikana.

Facebookin osake oli yli neljän prosentin laskussa jälkikaupassa. (Lähde: AFP)

Lähteet CNN:lle: Trump halusi tietää, onko apulaisoikeusministeri hänen tiimissään

Uutiskanava CNN:lle puhuneiden lähteiden mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kysyi joulukuussa apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinilta, onko apulaisoikeusministeri "hänen tiimissään". Lisäksi Trump oli lähteiden mukaan halunnut tietää, mihin suuntaan erikoissyyttäjä Robert Muellerin johtama Venäjä-tutkinta oli menossa.

Lähteet kertovat apulaisoikeusministerin yllättyneen Trumpin Valkoisessa talossa järjestetyssä tapaamisessa esittämistä kysymyksistä.

Rosenstein nimitti Muellerin johtamaan liittovaltion poliisin FBI:n Venäjä-tutkintaa sen jälkeen, kun Trump erotti FBI:n johdosta James Comeyn. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.