Yön uutiskooste: USA voitti Leijonat World Cup -esiottelussa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Juncker linjaa EU:n tulevaisuutta – kasvu ja turvallisuus keskiössä

Euroopan unionin tulevaisuus on tänään tapetilla, kun EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker pitää unionin tilaa koskevan puheen Strasbourgissa. Britannian eroprosessin takia Junckerin vuotuiseen puheeseen kohdistuu nyt erityisen paljon odotuksia.

Keskusta-oikeistolaisen Junckerin pitäisi osoittaa, mihin EU:ta tarvitaan brexitin jälkeen. Suuria linjamuutoksia ei ole tiedossa. Junckerin odotetaan keskittyvän toimiin, joilla luodaan kasvua ja lisätään kansalaisten turvallisuutta.

Finavian ex-puheenjohtajaa kuullaan omistajaohjauksesta

Eduskunnan tarkastusvaliokunta jatkaa tänään valtion lentoasemayhtiö Finavian omistajaohjauksen arviointityötä. Käytännössä valiokunta pyrkii selvittämään, ohjasiko liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) ja hänen ministeriönsä Finavian hallitusta asiattomasti niin sanotussa johdannaissotkussa.

Finavian hallitus päätti viime joulukuussa, että aiemmat kanteet tilintarkastusyhtiötä ja vastuullista tilintarkastajaa vastaan perutaan ja uusia kanteita aiempaa johtoa vastaan ei nosteta.

Valiokunta kuulee tänään Finavian hallituksen entistä puheenjohtajaa Riitta Tiuraniemeä ja valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston päällikköä Eero Heliövaaraa.

Ilkka ja Pohjalainen: Karhuja houkuttelemaan kyhätyt haaskat valvontaan

Suurpetojen houkuttelemista ravinnolla aiotaan jatkossa kitkeä lailla, kertovat Ilkka ja Pohjalainen. Maa- ja metsätalousministeriössä on valmisteilla ravintohoukuttimien käyttöä koskeva lakiesitys, jolla halutaan muun muassa kitkeä houkuttimien käyttöön liittyviä väärinkäytöksiä. Nykylain mukaan esimerkiksi karhuja ei saa houkutella ravinnolla metsästyskauden aikana.

Maa- ja metsätalousministeriön neuvottelevan virkamiehen mukaan houkuttimiin liittyvä toiminta on tällä hetkellä täysin säätelemätöntä. Niiden toivotaan olevan sääntelyn piirissä elokuusta 2017 lähtien.

Ylioppilaskirjoitukset jatkuvat vierailla kielillä

Syksyn ylioppilaskirjoitukset jatkuvat tänään vieraan kielen lyhyen oppimäärän kuullunymmärtämiskokeilla.

Kokeita järjestetään ranskan, espanjan, englannin, venäjän ja italian kielissä.

Huomenna ylioppilaskirjoituksissa on välipäivä, mutta perjantaina kirjoitukset jatkuvat suomen ja ruotsin tekstitaidon kokeilla.

Brittiraportti syyttää Cameronia virheistä Libyassa

Britannian entinen pääministeri David Cameron sortui moniin virheisiin Britannian Libyan-operaation aikaan, syytetään tuoreessa brittiraportissa.

Parlamentaarisen ulkopoliittisen komitean raportin mukaan Cameron aloitti pääministerikaudellaan ilmaiskuoperaation Libyassa väärien olettamusten pohjalta, eikä myöskään suunnitellut iskujen jälkihoitoa tarpeeksi.

Britannia ja Ranska tekivät yhdessä ilmaiskuja Libyaan vuonna 2011. Britannian hallitus perusteli operaatiota siviilien suojelemisella Libyan silloiselta hallitsijalta Muammar Gaddafilta.

Gaddafin syrjäyttämisestä ja kuolemasta on kulunut liki viisi vuotta, mutta Libyan tilanne on yhä kaoottinen. (Lähde: AFP)

Clinton palaa kampanjoimaan jo torstaina

Yhdysvalloissa demokraattipuolueen presidenttiehdokas Hillary Clinton palaa kampanjoimaan torstaina, Clintonin kampanja tiedottaa. Aiemmin Clintonin kerrottiin palaavan kampanjatyöhönsä perjantaina.

Clinton keskeytti kampanjointinsa muutamaksi päiväksi sairastumisen takia. Hän joutui poistumaan sunnuntaina pidetystä New Yorkin terrori-iskujen muistotilaisuudesta ennenaikaisesti huonovointisuuden takia.

Clintonin kerrottiin kärsivän keuhkokuumeesta. (Lähde: AFP)

Israelin ex-presidentti Peres tehohoidossa

Israelin entinen presidentti ja Nobelin rauhanpalkinnon saaja Shimon Peres on tehohoidossa saatuaan aivohalvauksen. Lääkäreiden mukaan 93-vuotias Peres on saanut vakavan aivohalvauksen, johon liittyy verenvuotoa. Hän on hengityskoneessa sairaalassa Tel Avivissa. Lääkäreiden mukaan hänen tilansa on vakava, mutta vakaa.

Israelin johtavat poliitikot ovat esittäneet tukeaan Peresille ja tämän perheelle muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Peresin poika Chemi Peres on sanonut medialle perheensä joutuvan todennäköisesti "tekemään vaikeita päätöksiä" lähiaikoina. (Lähde: AFP)

USA voitti Leijonat Laineen ja Jokisen kiristä huolimatta

USA on voittanut Suomen jääkiekon World cupin esiottelussa Washingtonissa 3–2 (1–0, 2–0,0–2).

USA:n T.J. Oshie teki ottelun avausmaalin, kun ottelua oli pelattu vain reilu minuutti. Ottelun toisessa erässä USA venytti kaulaa kolmeen maaliin, kun ensiksi Ryan Kesler ja sitten Derek Stepan iski kiekon maaliin.

Suomi avasi maalitilinsä viimeisessä erässä Patrik Laineen iskiessä ajassa 51,22. Suomen toisen maalin teki Jussi Jokinen ajassa 55,27.

Esiottelu oli Suomen viimeinen ennen turnauksen alkua. Suomi pelaa turnauksen avausottelunsa Torontossa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.