Yön uutiskooste: Vanhuksia jäänyt ilman ruokaa, rasisminvastainen viikko alkaa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Työoikeuden professori penää käräjäoikeuksilta nopeampia käsittelyaikoja

Irtisanomisriidat veivät viime vuonna käräjävaiheessa keskimäärin 11 kuukautta osapuolten elämästä, selviää STT:n selvityksestä. Oikeusministeriön lukujen perusteella käsittelyajat irtisanomisriidoissa ovat käräjä- ja korkeimmassa oikeudessa venyneet vuodesta 2010 useilla kuukausilla. Hovioikeudessa keskimääräiset käsittelyajat ovat lyhentyneet.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta kummeksuu käsittelyaikojen pidentymistä käräjävaiheessa ja KKO:ssa. Hän pitää 11 kuukauden keskimääräistä käsittelyaikaa pitkänä ja vaatii parempaa työnjohtoa esimerkiksi käräjäoikeuksia johtavilta laamanneilta.

HS: Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä

Joukko vanhuksia on jäänyt Helsingissä viime viikkoina ilman koko viikoksi tarkoitettuja ruokaostoksiaan, kertoo Helsingin Sanomat. Ongelmat johtuvat lehden mukaan siitä, että kauppapalvelun tuottaja on vaihtunut, eikä uusi yritys Servea ole suoriutunut kaikista velvoitteistaan.

Helsinkiläiset eivät lehden mukaan ole ainoita Servean takia pulaan joutuneita. Hankaluuksia on ollut eri vuosina ainakin Tampereella, Turussa ja Kouvolassa. Tuusulassa yrityksen toiminta johti lehden mukaan kriisiin vuonna 2009.

Servean omistaja kiistää, että yrityksellä olisi ollut ongelmia Tuusulassa. Hän ei myöskään näe ongelmia Helsingissä.

Toisen kotimaisen taito testissä ylioppilaskirjoituksissa

Kevään ylioppilaskirjoitukset jatkuvat tänään toisen kotimaisen kielen kirjallisella kokeella. Sekä suomen että ruotsin kirjoittajien määrä on vähentynyt viime keväästä.

Pitkän ruotsin kokeeseen on ilmoittautunut vajaat 1 100 oppilasta ja keskipitkän noin 6 800. Pitkän suomen aikoo kirjoittaa lähes 700 oppilasta ja keskipitkän noin 200.

Toisen kotimaisen kirjoittaminen ylioppilaskirjoituksissa on nykyään vapaaehtoista.

Tänään on kevätpäiväntasaus

Tänään on kevätpäiväntasaus, joka merkitsee, että päivä ja yö ovat osapuilleen samanpituisia kaikkialla maapallolla.

Pohjoisnavalla alkaa puolen vuoden pituinen päivä ja etelänavalla yö.

Aurinko nousee tänään Helsingissä noin kello 6.20 ja laskee noin kello 18.35. Oulussa aurinko nousee hieman aikaisemmin ja laskee samoihin aikoihin kuin Helsingissä.

Kesäaikaan siirrytään ensi viikonloppuna, jolloin kelloja käännetään kesää kohti eli tunti eteenpäin.

Rasisminvastainen viikko alkaa

Rasisminvastaisen viikon vietto alkaa tänään. Teemaviikon aikana järjestetään syrjinnänvastaisia tapahtumia eri puolilla Suomea.

Rasisminvastaisen kampanjan järjestää Suomen Punainen Risti yhteistyökumppaneineen. Teemaviikon suojelija on presidentti Sauli Niinistö.

SPR:n mukaan kampanjassa tuodaan esille jokaisen mahdollisuutta luoda yhdenvertaista, turvallista ja kaikille avointa yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Helsingissä järjestetään rasisminvastaisen viikon avajaistapahtuma tänään Narinkkatorilla kello 15.30 alkaen.

Yhdysvalloissa alkavat julkiset kuulemiset epäillystä vaalisormeilusta

Yhdysvaltojen edustajainhuoneen tiedustelukomitea aloittaa tänään julkiset kuulemiset, joilla pyritään saamaan lisävalaistusta siihen, vaikuttiko Venäjä Yhdysvaltojen viimevuotisten presidentinvaalien tulokseen.

Kuultavana on muun muassa liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James Comey.

Samoissa kuulemisissa tutkitaan myös presidentti Donald Trumpin esittämiä salakuunteluväitteitä.

USA:n oikeusministeriön tiedot eivät tukeneet salakuuntelusyytöstä

Yhdysvaltojen oikeusministeriön kongressille toimittamat tiedot eivät tue presidentti Donald Trumpin väitettä, että presidentti Barack Obama olisi salakuunnellut häntä viime vuonna. Näin kertoo väitteitä tutkivan edustajainhuoneen tiedustelukomitean puheenjohtaja useiden yhdysvaltalaisviestinten mukaan.

Komitea oli pyytänyt kongressilta todisteita väitteiden tueksi viimeistään maanantaihin mennessä, jolloin sen tutkinta etenee avointen kuulemisien vaiheeseen.

Oikeuslähde: Orlyn hyökkääjä oli päihtynyt

Ranskassa Orlyn lentokentällä ammuttu mies oli alkoholin ja huumeiden vaikutuksen alaisena, kertoo oikeuslähde. Lähteen mukaan eilen tehdyissä testeissä löydettiin merkkejä sekä alholista että kannabiksesta ja kokaiinista.

39-vuotias ranskalaismies ammuttiin lauantaina sen jälkeen, kun hän yritti siepata sotilaan aseen lentokentällä. Orlyn kenttä suljettiin tapauksen vuoksi tunneiksi.

Poliisit ovat jatkaneet miehen motiivien selvittelyä. Miehen isän mukaan tapahtumasarja johtui päihteiden käytöstä eikä poika ollut islamisti. (Lähde: AFP)

Brasilian presidentin mukaan lihan laatuun voi yhä luottaa

Brasilian presidentti Michel Temer vakuuttaa, että maan tuottaman lihan laatuun voi yhä luottaa. Temer sanoi sunnuntaina tapaamilleen suurlähettiläille, että ongelmia on ilmennyt vain muutamissa yrityksissä, eikä kyse ole laajemmasta ongelmasta. Hän myös korosti, että Brasilian lihateollisuuden laaduntarkkailu kuuluu maailman arvostetuimpiin.

Temer kutsui suurimpien ostajamaiden suurlähettiläät liha-aterialle rauhoitellakseen näitä sen jälkeen, kun poliisin tutkimukset osoittivat, että kymmeniä terveystarkastajia on lahjottu päästämään myyntiin pilaantunutta lihaa. (Lähde: AFP)

Syyrian hallinto ja kapinalliset ottivat taas kiivaasti yhteen

Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa käytiin sunnuntaina taas kiivaita taisteluita.

Siviilit pysyttelivät sisätiloissa taisteluiden vuoksi. Useat koulut ilmoittivat olevansa maanantaina kiinni.

Kapinalliset ja jihadistit pyrkivät saamaan kaupungin keskustan haltuunsa autopommein ja itsemurhaiskuin. He saivat valloitettua uusia alueita, mutta hallinnon joukot valloittivat ne takaisin. (Lähde: AFP)

Mikael Granlund maalasi Winnipegiä vastaan

Jääkiekon NHL:ssä suomalaispelaajat ovat olleet vauhdissa yön kierroksella.

Minnesotan Mikael Granlund teki maalin ottelun toisessa erässä Mikko Koivun syötöstä, kun vastassa oli Winnipeg. Lisäksi maalin syötti Minnesotan Erik Haula.

Syöttöpinna kirjattiin ottelusta myös Winnipegin Joel Armialle. Ottelun voitti Winnipeg luvuin 5–4.

Carolinan ja Philadelphian välisestä mittelöstä ovat syöttöpinnat napanneet puolestaan Philadelphian Valtteri Filppula ja Carolinan Sebastian Aho sekä Teuvo Teräväinen. Ottelun voitti Philadelphia luvuin 4–3.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.