Yön uutiskooste: Vapun juhlinta jatkuu, lakimuutos suurentaa kauppoja...

Lue tästä kooste yön uutisista.

Vapunpäivää juhlitaan piknikein, brunssein ja puhein

Tänään juhlitaan vapunpäivää piknikein, brunssein, puhein ja kulkuein. Eri puolilla maata järjestetään vappukulkueita, ja ammattiyhdistysten ja puolueiden kärkinimet pitävät puheita.

Helsingin poliisilla ei ole tiedossa, että pääkaupungissa järjestettäisiin mielenosoituksia. Virkavalta partioi kuitenkin näkyvästi.

Presidenttipari ottaa vastaan vapputervehdyksiä Presidentinlinnan edustalla. Yleisö on tervetullut seuraamaan tilaisuutta Kauppatorilta.

Vapun ajokeli on huono lännessä ja Lapissa - sää kuitenkin selkenee

Vappuajeluille lähtevien kannattaa varautua kehnoon keliin tänään laajoilla alueilla Länsi-Suomessa ja Lapissa. Myös Keski-Suomessa Ilmatieteen laitos varoittaa mahdollisesti vaarallisesta ajokelistä.

Tuulivaroitus on voimassa Merenkurkussa sekä Perämeren etelä- ja pohjoisosissa.

Eiliseen vappuaattoon verrattuna sää muuttuu Ilmatieteen laitoksen mukaan tänään etelästä alkaen selkeämmäksi. Vappupäivänä on enimmäkseen poutaista, tosin pohjoisessa Suomessa voi yhä tulla lumikuuroja.

Etelässä lämpötila on päivällä ylimmillään 8–13 astetta. Pohjoisessa kivutaan parhaimmillaan kuuteen asteeseen.

Helsingin Kaivopuistossa poltettiin bajamajoja

Helsingin kaivopuistossa sytytettiin yöllä palamaan joukko vapunviettoa varten paikalla tuotuja bajamaja-käymälöitä. Pelastuslaitoksen mukaan kymmenen bajamajaa poltettiin alueella ilkivaltaisesti.

Pelastuslaitos tiedotti asiasta vappupäivänä kahden aikoihin aamuyöllä.

Poliisi tyhjensi Kaivopuiston vappuaaton iltana toistuvien pahoinpitelyiden ja näpistysten vuoksi. Poliisin mukaan puistossa oli porukoita, jotka kulkivat nuorison seassa ja pahoinpitelivät vastaantulijoita.

Tänään voimaan tuleva laki suurentaa kauppoja

Kaavoituksen ja rakentamisen sääntelyä keventävä laki tulee voimaan tänään. Lainmuutos helpottaa esimerkiksi kesämökkien muuttamista pysyvään asumiskäyttöön ilman poikkeamispäätöstä tai suunnittelutarveratkaisua. Myös esimerkiksi kylien ranta-alueiden nykyistä tiiviimpi rakentaminen helpottuu.

Maankäyttö- ja rakennuslain muutos helpottaa myös suurten kauppojen rakentamista, kun vähittäiskaupan suuryksikön kokoraja nousee 2 000:sta 4 000 kerrosneliömetriin.

Tietyökausi alkaa - päällystystöitä luvassa ympäri maan

Tietyökausi alkaa vapun jälkeen, kun sää lauhtuu. Päällystystöitä on luvassa eri puolille maata, joten automatkailijan kannattaa suunnitella ajoreitti etukäteen.

Apua reitin suunnitteluun saa Liikenneviraston nettisivulla olevasta tietyökartasta, josta käy ilmi kaikki tämän vuoden tietyökohteet Suomen maanteillä. Kartta auttaa autoilijoita arvioimaan matkaan kuluvan ajan tarkemmin. Karttapalvelua päivitetään sitä mukaa, kun suunnitelmat päällystysurakoista tarkentuvat.

Yli puolet ammattikorkeakouluista aikoo hakea rahankeräyslupaa

Yli puolet Suomen ammattikorkeakouluista on aikeissa hakea rahankeräyslupaa. Asia ilmenee Uutissuomalaisen kyselystä.

Kyselyyn vastasi Manner-Suomen 23:sta monialaisesta ammattikorkeakoulusta 22. Niistä 14 ilmoitti aikovansa hakea rahankeräyslupaa. Vain yksi ammattikorkeakouluista ilmoitti, ettei aio sitä hakea. Puolestaan vajaa kolmannes on vielä epävarma aikeistaan.

Jokunen epäröivistä ilmoitti syyksi pettymisen hallituksen puoliväliriiheen.

Keräyksen mahdollistava lakimuutos tuli voimaan huhtikuun alussa. Yliopistoilla oikeus on ollut vuosia.

Ruotsin moskeijapaloa epäillään tuhopoltoksi

Poliisi epäilee Ruotsin Jakobsbergin öistä moskeijapaloa tuhopoltoksi. Tukholman poliisi on ollut asiasta yhteydessä Ruotsin suojelupoliisiin Säpoon.

Moskeijan palosta uutisoi muun muassa Aftonbladet.

Moskeijan palo sai alkunsa, kun siellä pidettyä juhlaa oltiin lopettelemassa. Palossa ei tiettävästi kuitenkaan loukkaantunut ihmisiä.

Pelastuslaitos sai tiedon palosta maanantaina hieman iltayhdentoista jälkeen Ruotsin aikaa. Paloa sammuttamaan kutsuttiin yli kymmenen sammutusyksikköä.

Ex-pääministeri Renzi julistautui Italian demokraattien puoluevaalin voittajaksi

Italiassa entinen pääministeri Matteo Renzi on julistautunut demokraattipuolueen uudeksi puheenjohtajaksi. Renzi ja hänen kilpakumppaninsa Andrea Orlando ja Michele Emiliano vahvistivat Renzin voiton jo ennen virallista ääntenlaskun päättymistä.

Sunnuntaina Italiassa järjestettiin kaikille avoin äänestyskierros demokraattien puheenjohtajasta. Jo aiemmin pidetyssä puolueen sisäisessä äänestyksessä Renzi keräsi vajaan 67 prosentin kannatuksen. (Lähde: AFP)

Pariisissa järjestetään tänään monta marssia

Pariisissa järjestetään tänään vapunpäivänä useita marsseja ja tilaisuuksia. Yhdellä aukiolla on mielenosoitus äärioikeiston presidenttiehdokasta Marine Le Peniä vastaan, ja toisella osoitetaan mieltä sekä Le Peniä että hänen keskustalaista kilpailijaansa Emmanuel Macronia vastaan.

Näiden lisäksi molemmilla presidenttiehdokkailla on kannattajilleen tarkoitettuja joukkokokouksia.

Ranskan presidentinvaalien toinen ja ratkaiseva kierros on vuorossa ensi sunnuntaina.

Texasin ja Keskilännen myrskyissä kuollut ainakin 11

Yhdysvalloissa Texasia ja Keskilänttä koettelevissa myrskyissä on kuollut jo ainakin 11 ihmistä.

Uhrien joukossa on muun muassa neljä Itä-Texasissa tornadoissa surmansa saanutta ihmistä. Arkansasissa tulvissa ja tuulituhojen seurauksena surmansa on saanut kolme ihmistä ja kaksi ihmistä on kateissa. Missourissa ja Mississipissä on kummassakin kuollut yksi ihminen. Lisäksi Tennesseessä 2-vuotias lapsi sai surmansa, kun tuulen irrottama metallinkappale osui häneen.

Lauantai-iltana paikallista aikaa raivonneet myrskyt myös heittelivät ajoneuvoja, kaatoivat puita ja vahingoittivat rakennuksia. (Lähde: AP)

Pekka Rinteen Nashville takaisin voittokantaan

Jääkiekon NHL:n pudotuspeleissä Nashville on voittanut St. Louisin maalein 3–1. Voitto vei Nashvillen ottelusarjan johtoon voitoin 2–1.

Pekka Rinne torjui Nashvillen maalilla 22 kertaa. St. Louisin Jake Allen sai puolestaan huhkia enemmän pysäyttäessään kiekon kaikkiaan 31 kertaa.

Nashvillen maalit tekivät Ryan Ellis, Cody McLeod ja Roman Josi.

Nashvillen viiden voiton putki katkesi joukkueiden edellisessä kohtaamisessa, kun St. Louis voitti maalein 3–2.

Anaheimin ja Edmontonin välinen kamppailu päättyi Anaheimin 6–3-voittoon. Edmonton johtaa voitoin 2–1. Loukkaantumisen takia sivussa ollut Anaheimin Sami Vatanen palasi kokoonpanoon.