Yön uutiskooste: Venezuelassa levottomuuksia, Saturnuksen kuussa mahdollisuudet elämälle

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Pääsiäinen on pohjoisen hiihtokeskusten sesonkia

Huhtikuu on puolivälissä, mutta hiihtokeskusten kausi jatkuu täyttä häkää. Suomen hiihtokeskusyhdistyksen mukaan noin puolet hiihtokeskuksista on auki ainakin pääsiäisen yli.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors arvioi, että pääsiäisen näkymät ovat keskusten kannalta hyvät. Mitä pohjoisempaan mennään, sitä enemmän hiihtokeskuksissa on pääsiäisenä väkeä ja sitä tärkeämpi se keskuksille on.

Myös Keski-Suomessa valtaosa keskuksista on auki. Sen sijaan eteläisessä Suomessa on auki enää yksi keskus

Pitkäperjantaina muistetaan Golgatan tapahtumia

Kristityt eri puolilla maailmaa viettävät tänään pitkäperjantaita. Päivän raamatunteksteissä seurataan Golgatan tapahtumia, joissa Jeesus ristiinnaulitaan ja hän kuolee ihmisten syntien sovittamiseksi.

Suomen luterilaisissa kirkoissa pidetään tänään niin sanottuja sanajumalanpalveluksia, joihin ei liity ehtoollista. Ortodoksikirkossa päivän nimi on suuri perjantai.

Helsingin keskustassa järjestetään illalla perinteinen Via Crucis -pääsiäisvaellus.

Lännen Media: Suomessa ollaan valmiita, jos Syyrian iskun näytteitä tulee tutkittavaksi

Helsingin yliopistossa toimivan Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutissa Verifinissä ollaan valmistautuneita siihen, että sinne voi tulla tutkittavaksi näytteitä Syyriassa huhtikuun 4. päivä tehdystä epäillystä kaasuiskusta. Asiasta kertoo Lännen Media.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPWC ei ole vielä päässyt ottamaan näytteitä Syyriaan.

Verifin osallistui Syyriassa elokuussa 2013 tehdyn kaasuiskun tutkintaan. OPWC:n johtaja päättää, mihin maailman paristakymmenestä laboratoriosta näytteet kulloinkin viedään.

NBC: Yhdysvallat valmis tekemään ennaltaehkäisevän iskun Pohjois-Koreaan

Uutiskanava NBC Newsin tietojen mukaan Yhdysvallat on valmis tekemään ennaltaehkäisevän iskun Pohjois-Koreaan, mikäli viranomaiset saavat varmuuden siitä, että Pohjois-Korea aikoo tehdä ydintestin.

Asiasta kertoivat uutiskanavalla useat tiedustelulähteet, joiden mukaan Yhdysvallat on sijoittanut kaksi hävittäjäalusta Pohjois-Korean lähettyville. Molemmat aluksen pystyvät lähteiden mukaan ampumaan Tomahawk-ohjuksia.

Pohjois-Korea on varoittanut, että "jotain suurta" on lähellä. Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan merkit viittaavat ydinasekokeeseen, joka voitaisiin tehdä jopa jo tällä viikolla.

CNN: Eurooppalaiset viranomaiset nappasivat Trumpin liittolaisten ja venäläisviranomaisten välistä viestintää

CNN:n tietojen mukaan Britannian sekä joidenkin muiden Euroopan maiden tiedusteluviranomaiset ovat luovuttaneet Yhdysvaltain presidenttiin Donald Trumpiin liittyvien henkilöiden sekä venäläisviranomaisten välillä käytyjä keskusteluja Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisille. Asiasta CNN:lle kertoneiden lähteiden mukaan viestintä oli napattu osana rutiinivalvontaa presidentti Trumpin vaalikampanjan aikana.

Nappaamiaan keskusteluja luovutti CNN:n mukaan yhdysvaltalaisvirkaveljilleen muun muassa Britannian tiedusteluelin GCHQ.

CIA-johtaja kutsui Wikileaksia vihamieliseksi tiedustelupalveluksi

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja Mike Pompeo vertasi vuotosivusto Wikileaksia vihamieliseen tiedustelupalveluun torstaina pitämässään puheessaan. Pompeon mukaan Wikileaks uhkaa demokratiaa ja lyö kätensä yhteen diktaattorien kanssa.

Ensimmäisessä julkisesti pitämässään puheessa CIA:n johtajana Pompeo sanoi, että Wikileaks toimii ja puhuu kuin vihamielinen tiedustelupalvelu.

Viime kuussa Wikileaks kertoi paljastaneensa suuren joukon CIA:n hakkerointimenetelmiä.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin CIA-johtajaksi nimittämä Pompeo aloitti tehtävässään helmikuussa. (Lähde: AFP)

Venezuelassa poliisin ja mielenosoittajien väliset yhteenotot jatkuneet

Venezuelassa poliisien ja mielenosoittajien väliset yhteenotot ovat jatkuneet. Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan poliisit käyttivät torstaina kyynelkaasua sekä ampuivat kumiluoteja hajottaakseen hallitusta vastustavien mielenosoittajien joukon maan pääkaupungissa Caracasissa.

Useita päiviä kestäneissä levottomuuksissa on AFP:n mukaan saanut surmansa nyt viisi ihmistä. Lisäksi useiden on kerrottu loukkaantuneen, minkä lisäksi yli 100 ihmistä on pidätetty.

Tilanne kärjistyi perjantaina, kun hallinto kielsi oppositiojohtaja Henrique Caprilesia asettumasta ehdolle vaaleissa seuraavan 15 vuoden aikana. (Lähde: AFP)

Nasa: Saturnuksen kuun pinnan alla edellytyksiä elämälle

Saturnuksen kuun pinnan alla on välttämättömät edellytykset elämälle, kertoi Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa torstaina. Uutta tietoa saatiin Nasan miehittämättömän Cassini-avaruusluotaimen avulla.

Cassini on tutkinut Enceladus-kuun geysirmäisiä purkauksia, joissa on havaittu vetymolekyylejä. Cassinin antamien tietojen perusteella tutkijat ovat päätelleet, että kuussa ilmenee kemiallisia reaktioita, jotka Maassa mahdollistavat mikrobien menestymisen merenpohjan syvyyksissä, jonne auringonvalo ei yllä.

Tutkijoiden mukaan tämä tarkoittaa, että Enceladus voisi myös tarjota edellytykset elämälle. (Lähde: AFP)

Kolme vuotta sitten Chibokissa siepatuista tytöistä suurin osa edelleen kateissa

Nigerian Chibokissa siepatuista tytöistä suurimman osan uskotaan edelleen olevan terroristijärjestö Boko Haramin vankeina. Nigerian presidentin tiedottajan mukaan tyttöjen vapauttamisesta neuvotellaan "ulkomaalaisten tahojen" avulla.

276 koulutyttöä siepattiin Chibokista 14. huhtikuuta vuonna 2014. Viime vuonna Boko Haram vapautti tytöistä 21. Kolme tytöistä oli jo löydetty aiemmin ja osa onnistui pakenemaan pian sieppauksen jälkeen. Terroristijärjestön vankeina uskotaan silti olevan edelleen 195 tyttöä. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Rattijuoppo peruutti autonsa ojaan Äänekoskella – kovat promillet toivat ehdottoman vankeustuomion, vaikka kyse oli ensikertalaisesta

Jyväskylän torin muutto Asema-aukiolle on viivästynyt: Kysyimme myyjiltä ja asiakkailta sunnuntaina, miten torilla menee nyt – Näin he vastasivat

Postin työriitaa ratkoo seuraavaksi valtakunnansovittelija

Lakivaliokunnan puheenjohtaja lähestymiskielloista: hakemus maksuttomaksi, kieltoon määrätty sähköiseen valvontaan, rikkojille kovemmat rangaistukset

Vessariitaa rauhoitelleen miehen ravintolailta päättyi ambulanssiin Jämsässä – vamman aiheuttaneen maksettavaksi yli 21 000 euron korvaukset

Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä viime päivien mielenosoituksista – näin poliisi perustelee toimintaansa

Silja Europan matkustajille ei tiedotettu kuolemantapauksista – "Sain tiedon uutisista"

Hakalan sauna vetänyt väkeä Jyväskylään ympäri Suomen ja maailman – himosaunoja Pelle Miljoona vieraili Halssilassa, mutta ei päässyt lauteille

Myös autottomat voivat joutua maksajiksi, kun hallitus vaatimassa latausmahdollisuutta pihoihin

Saunalautta karille Päijänteellä yön pimeinä tunteina: "Hakkasi kiviin ja vaurioita olisi kohta tullut"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.