Yön uutiskooste: Verotiedot julki tänään, Latvian presidentti vierailee Suomessa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Viime vuoden verotiedot julki tänään

Viime vuoden verotiedot julkaistaan tänään. Julkistettavat verotiedot koskevat niin ansiotulo-, pääomatulo- kuin yhteisöverojakin.

Suuryritysten toimitusjohtajat miehittävät tavallisesti ansio- ja pääomatulolistojen kärkipaikat. Myös yrityksensä viime vuonna myyneiden yrittäjien verotettavat tulot voivat nousta hetkellisesti suurimpien joukkoon. Sama koskee kuolinpesiä.

Verohallinto kertoo lisäksi, kuinka moni suomalainen saa veronpalautuksia ja mikä on keskimääräinen veronpalautus.

Latvian presidentti Vejonis vierailee Suomessa

Latvian presidentti Raimonds Vejonis vierailee tänään Helsingissä. Vejonis neuvottelee työvierailulla presidentti Sauli Niinistön kanssa ja tapaa myös ulkoministeri Timo Soinin (ps.).

Keskustelujen aiheena ovat kahdenvälisten suhteiden lisäksi muun muassa EU-asiat ja Itämeren alueen turvallisuus.

Viime vuonna presidentiksi valittu Vejonis toimi aiemmin maansa puolustusministerinä.

Panssarimuseon tankit pääsevät suojaan sateilta

Parolan Panssarimuseo aikoo suojata sään armoilla olevat panssarivaununsa ulkokatoksella. Rahaa noin puolen miljoonan euron arvoiseen katokseen hankittiin muun muassa joukkorahoituskampanjalla, joka tuotti runsaat 80 000 euroa.

Kaikkiaan keräysrahaa on yksityisiltä ja yrityksiltä saatu noin satatuhatta euroa. Museo pyrkii hankkimaan loput rahat lahjoituksilla, tukianomuksilla ja tarvittaessa pankkilainalla.

Katoksen rakentaminen on tarkoitus aloittaa ensi syksynä.

Kuntien miljoonien korvausvaade metsäyhtiöiltä Helsingin käräjillä

Helsingin käräjäoikeus aloittaa tänään puukartellijutun yhden haaran käsittelyn. Yli 30 kuntaa vaatii Stora Ensolta, Metsäliitolta ja UPM-Kymmeneltä yhteensä kuuden miljoonan euron korvauksia.

Metsäyhtiöt kiistävät kanteet ja aiheutuneen vahingon.

Puun ostokartelli oli voimassa vuosina 1997–2004. Markkinaoikeus totesi vuonna 2009, että Metsäliitto, Stora Enso ja UPM-Kymmene vaihtoivat liiketoimintaansa liittyviä tietoja ja jakoivat markkinoita lainvastaisesti.

Savon Sanomat: Poliisilakimiestä epäillään neljästä virkarikoksesta

Hämeen poliisilaitoksen poliisilakimiestä epäillään neljästä virkarikoksesta liittyen Kuopion huumepoliisien työviestien käsittelyyn. Asiasta uutisoivan Savon Sanomien mukaan poliisilakimiehen epäillään toimineen virheellisesti toisiin poliiseihin kohdistuneiden etsintöjen valvojana vuodesta 2014 alkaen.

Rikosilmoituksen ovat tehneet neljä poliisia, joiden sähköposteja ja puhelimia tutkittiin Jari Aarnion rikosvyyhden yhteydessä.

Helsingin hovioikeus perui lehden mukaan poliisilakimiehen mandaatin etsintävaltuutettuna viime viikolla, koska pelkän rikosepäilyn nähtiin vähentävän tämän luotettavuutta.

Lännen Media: Ceta voi vielä kohdata vastustusta

EU:n ja Kanadan välinen tuore vapaakauppasopimus (Ceta) voi kohdata vielä vastustusta, kertoo Lännen Media. Näin arvioivat ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) ja Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden akatemiaprofessori Martti Koskenniemi.

Mykkänen sanoo, että on olemassa riski, että jossakin jäsenmaassa tai niiden osaparlamentissa tulee uusi pysähtyminen, jolloin pahimmillaan osa sopimuksesta juuttuu pitkäksikin aikaa. Näin arvioi myös Koskenniemi.

Ministerin mukaan on kuitenkin suhteellisen varmaa, että sopimuksen väliaikainen soveltaminen alkaa ensi talvena.

Paavin vierailu päättyy Ruotsissa iltapäivällä

Katolisen kirkon päämiehen, paavi Franciscuksen kaksipäiväinen vierailu Ruotsissa päättyy tänään.

Paavi osallistuu aamupäivällä katoliseen messuun jalkapalloareenalla Malmössä. Paikalle odotetaan tuhansia ihmisiä.

Iltapäivällä paavi lähtee Malmöstä kohti Roomaa lentokoneella.

Paavi osallistui eilen uskonpuhdistuksen eli reformaation merkkivuoden muistamiseen Etelä-Ruotsissa. Reformaation alkamisesta on pian kulunut 500 vuotta.

CNBC: FBI-johtaja vastusti Venäjän syyttämistä USA:n vaaleihin sekaantumisesta

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James Comey vastusti Venäjän syyttämistä Yhdysvaltain vaaleihin sekaantumisesta, kertoo uutiskanava CNBC lähteeseensä vedoten. Lähteenä toimivan FBI:n entisen työntekijän mukaan Comey sanoi vaalipäivän olevan liian lähellä, jotta Venäjää kannattaisi syyttää vaaleihin sekaantumisesta. Lähteen mukaan Comey ei halunnut FBI:n nimeä dokumentteihin, jossa viitattiin Venäjän sekaantumiseen.

Comeyn kommentti on herättänyt hämmennystä, lähde kertoo.

Brittien sisäisen tiedustelupalvelun johtaja Guardianille: Venäjä kasvava uhka Britannialle

Venäjä on kasvava uhka Britannian vakaudelle, sanoo Britannian sisäisestä turvallisuudesta vastaavaa MI5-tiedustelupalvelua johtava Andrew Parker Guardianille. Parkerin mukaan Venäjä käyttää kaikkia käytössään olevia keinoja saavuttaakseen päämääränsä. Lisäksi Venäjä työntää ulkopolitiikkaansa muualle maailmaan enenevissä määrin aggressiivisesti, Parker sanoo. Tämä sisältää muun muassa propagandaa, vakoilua ja kyberhyökkäyksiä.

Harvinaisessa haastattelussa Parker myös sanoo, että erona kylmään sotaan on nykytilanteessa kybersodan mukaantulo.

BBC: Irakin pääministeri vaatii Isisiä antautumaan Mosulissa

Irakin pääministeri Haider al-Abadi on vaatinut äärijärjestö Isisiä antautumaan Mosulissa, kertoo BBC. Pääministeri sanoi valtion television lähetyksessä, ettei Isisillä ole muita vaihtoehtoja kuin antautua tai kuolla.

BBC:n mukaan Irakin erikoisjoukot lähestyvät parhaillaan Mosulin itäistä reunaa ja valmistautuvat menemään kaupunkiin. Samaan aikaan armeijan yksiköt etenevät kohti Mosulia etelästä. Taisteluiden uskotaan koventuvan, kun Irakin joukot pääsevät sisään Mosuliin.

Irak aloitti Mosulin takaisinvaltauksen Isisiltä noin kaksi viikkoa sitten.

Kanada haluaa maahan enemmän maahanmuuttajia vuosittain

Kanada haluaa ottaa vastaan ensi vuodesta lähtien 300 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Tavoitemäärä on edellisvuosien keskiarvoa hieman korkeampi. Kanada korotti jo tänä vuonna vastaanotettavien määrää Syyrian tilanteen vuoksi, mutta maahanmuuttoministerin mukaan korkeammasta tavoitemäärästä on nyt tehty pysyvä.

Jatkossa maa aikoo kuitenkin painottaa muun muassa korkeasti koulutettujen maahanmuuttoa edistääkseen taloudellista kasvua ja saadakseen uutta työvoimaa.

 Uutistoimisto Reutersin mukaan vuosina 2011–2015 Kanadan keskiarvo on ollut noin 260 000 maahanmuuttajaa vuosittain. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.