Yön uutiskooste: Viharikosten määrä kasvanut, työkyvyttömyyseläkkeellä olevien määrässä isot alueelliset erot

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Poliisijohtaja KSML:lle: Viharikosten määrä kasvanut selvästi

Viharikosten määrä on kasvanut Suomessa huomattavasti, sanoo sisäministeriön poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Keskisuomalaiselle. Hänen mukaansa ei ole kyse enää yksittäistapauksista vaan kasvavasta ilmiöstä.

Ministeriön ennakkotietojen mukaan viharikosten lisääntyminen käy ilmi viime vuotta koskevasta raportista. Poliisiammattikorkeakoulussa tehty raportti julkaistaan nyt syksyllä.

Kaikki tapaukset eivät liity viime päivinä esillä olleisiin, väkivaltaisiin ääriliikkeisiin.

Poliisijohtaja Heikinheimo sanoo, että poliisilla on valmiudet puuttua viharikosten kasvuun, kunhan rahoitus on riittävä.

Unicef patistaa Britanniaa päästämään lapsipakolaisia maahan

YK:n lastenjärjestö Unicef patistaa Britanniaa ottamaan vastaan yksin matkaavia lapsipakolaisia, uutisoi sanomalehti Independent.

Unicefin mukaan Ranskan Calais'ssa pakolaisleirillä Britanniaan pääsyä odottaa 400 lasta, jotka olisivat oikeutettuja turvapaikkaan Britanniassa.

Unicef on huolissaan suunnitelmista sulkea Viidakkona tunnettu leiri. Järjestön mukaan tämä voi johtaa yksin matkustavien lasten katoamisiin, ennen kuin heidät voidaan rekisteröidä. Lapset ovat vaarassa joutua ihmiskauppiaiden käsiin.

Kun Calais'n leiri viimeksi yritettiin hajottaa, satoja lapsia katosi, Unicef sanoo.

Savon Sanomat: Työkyvyttömyyseläkkeellä olevien määrässä isot alueelliset erot

Kuntien välillä on suuret erot työkyvyttömyyseläkettä saavien määrässä suhteessa väkilukuun. Eroja on myös isompien alueiden kesken: esimerkiksi Koillis-Savossa lähes joka viides työikäinen on työkyvyttömyyseläkkeellä.

Asukkaiden määrään suhteutettuna työkyvyttömyyseläkkeellä ollaan eniten Tuusniemellä, Rautavaaralla ja Kaavilla. Vähiten työkyvyttömyyseläkeläisiä Manner-Suomessa on puolestaan Kauniaisissa ja Espoossa.

Ikärakenne ja muuttoliike selvittävät Savon Sanomien mukaan paljon. Nuoret ja terveet siirtyvät etelään, jäljelle jäävät vanhemmat ja huonokuntoisemmat.

Virolaistutkija HS:lle: Eniten Venäjää yllyttää muiden heikkous

Vaarallisempaa kuin Naton joukkoja läsnäolo Itämerellä olisi se, jos Nato-sotilaita ei Itämerellä olisi, arvioi virolaistutkija Jüri Luik Helsingin Sanomille. Eniten Venäjää yllyttää muiden heikkous, sanoo virolaisen tutkimuskeskus ICDS:n johtaja Luik.

Esimerkiksi Georgia vuonna 2008 ja Ukraina 2014 olivat heikkouden tilassa, jota Venäjä Luikin mukaan käytti hyväkseen.

Viron entinen Moskovan-suurlähettiläs Luik sanoo, että Venäjään vaikuttavat vakauttavasti aina vahvuus ja selkeys siitä, missä rajat kulkevat.

Unkari äänestää EU:n pakolaiskiintiöistä

Unkarissa järjestetään tänään kansanäänestys EU:n pakolaiskiintiöistä. Pääministeri Viktor Orbanin johtama hallitus vastustaa pakollisia kiintiöitä, ja ei-äänten odotetaankin voittavan äänestyksen.

Hallitusta vastustavat oppositiopuolueet ja useat kansalaisjärjestöt ovat kehottaneet ihmisiä boikotoimaan kansanäänestystä. Äänestyksen tulos ei ole pätevä, jos vaaliuurnilla käy alle puolet äänioikeutetuista. (Lähde: AFP)

El Mundo: Ainakin 77 loukkaantui räjähdyksessä ravintolassa Andalusiassa

Espanjan eteläosassa ainakin 77 ihmistä on loukkaantunut räjähdyksessä, joka tapahtui ravintolassa Velez-Malagassa. Räjähdys sattui eilen iltaseitsemältä paikallista aikaa, kertoo El Mundo -lehti.

Loukkaantuneista ainakin viiden vammat ovat vakavia.

Andalusian viranomaiset epäilevät, että turman aiheutti ravintolan keittiössä räjähtänyt kaasupullo.

Malagan seudulla asuu ja lomailee runsaasti suomalaisia. Tietoon ei ole tullut, että loukkaantuneissa olisi suomalaisia.

Independent: Brittien enemmistö valmis "pehmeään" brexitiin

Niukka enemmistö briteistä on valmis kompromissiin maahanmuuttokysymyksissä, jos maa siten voi EU-eron jälkeenkin hyötyä unionin yhteismarkkinasta. Tämä käy ilmi sanomalehti Independentin teettämästä kyselystä.

Vastaajilta tiedusteltiin, suosivatko he jyrkkää EU-eroa, jossa Britannia jättää EU:n yhteismarkkinan kokonaan ja saa samalla täyden kontrollin maahanmuuttoasioissa, vai niin sanottua "pehmeää brexitiä", jossa tehdään myönnytyksiä maahanmuutossa.

Vastaajista 52 prosenttia valitsi kompromissivaihtoehdon.

BMG-tutkimuslaitoksen tekemään kyselyyn vastasi verkossa hieman yli tuhat ihmistä syyskuun lopulla.

Kolumbialaiset äänestävät rauhansopimuksesta

Kolumbialaiset äänestävät tänään rauhansopimuksesta, jonka on määrä päättää maan yli 50 vuotta kestänyt sisällissota hallituksen ja vasemmistolaisten Farc-sissien välillä.

Mielipidemittaukset ennakoivat, että hallituksen ja Farc-liikkeen neuvottelema rauhansopimus menee läpi kansanäänestyksessä. Kolumbian hallitus on tosin sanonut, että sillä on valmiina varasuunnitelma, jos kansa hylkäisi rauhansopimuksen.

Sopimuksen on saatava taakseen kansanäänestyksessä vähintään 4,4 miljoonaa ääntä eli 13 prosenttia äänioikeutetuista. (Lähde: AFP)

Katumakausi sai Intian veronkiertäjät avaamaan kukkaronnyörejä

Intiassa veronkiertäjille myönnetty "katumakausi" on saanut intialaiset ilmoittamaan valtiolle miljardien dollarien arvosta pimentoon jääneitä tuloja ja omistuksia. Asiasta kertoo BBC.

Veronkiertoon syyllistyneille intialaisilla annettiin mahdollisuus välttää syytteet, jos he maksavat veronsa, niistä kertyneen lisäveron ja sakon. Neljä kuukautta kestänyt katumakausi päättyi perjantaina.

Sen aikana tehtiin Intian valtiovarainministeriön mukaan yli 64 000 veroilmoitusta, jotka voivat poikia valtiolle verovaroja arviolta noin 4,5 miljardia dollaria eli noin 4 miljardia euroa.

Veronkierto on Intiassa suuri ongelma.

USA repäisi tuntuvan johdon golfin Ryder cupissa

Golfin Ryder cupissa USA:n kannoille noussut Eurooppa sai kylmää kyytiä lauantain nelipallo-otteluissa. USA voitti pelit 3–1 ja repäisi cupin kokonaisjohtonsa numeroihin 9,5–6,5 Minnesotan Chaskassa.

Euroopan Rory McIlroy ja Thomas Pieters onnistuivat nappaamaan voiton omassa pelissään, mutta se jäi laihaksi lohduksi: USA oli parempi kolmessa muussa kohtaamisessa. Pinnat isännille toivat parit J. B. Holmes ja Ryan Moore, Phil Mickerson ja Martin Kuchar sekä Patrick Reed ja Jordan Spieth.

Eurooppa puolustaa nyt Yhdysvalloissa pelattavassa Ryder cupissa voittoaan kahden vuoden takaa.