Yön uutiskooste: Voimakkaat tuulet jatkuvat lähes koko maassa, kymmenet tuhannet osallistuivat mielenosoituksiin eri puolilla Yhdysvaltoja

Voimakkaat tuulet jatkuvat lähes koko maassa myös sunnuntaina, kertoo Ilmatieteen laitos.

Etenkin Pohjanmaalta Etelä-Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä on odotettavissa myrskypuuskia, jolloin tuulen nopeus voi olla yli 20 metriä sekunnissa. Myös muualla tuuli on puuskissa yleisesti kovaa.

Varoitus voimakkaasta tai vaarallisen voimakkaasta tuulesta on voimassa lähes kaikilla maa- ja merialueilla Varsinais-Suomea, Kymenlaaksoa, Etelä-Karjalaa ja Utsjokea lukuun ottamatta.

Lauantaina myrsky aiheutti esimerkiksi sähkökatkoja eri puolilla Suomea.

Koronavirus tuskin helpottaa Inarin asuntopulaa

Lapin matkailukunnissa uskotaan, että kuntiin riittää edelleen tulijoita koronavirustilanteesta huolimatta. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi Inarin asuntotilanne ei ole vielä paranemassa.

Inariin on rakennettu runsaasti uusia asuntoja viime vuosina, mutta tästä huolimatta kunnan vuokra-asuntoihin jonottaa edelleen 150 hakijaa. Hotelliyrittäjä Mari Lappalaisen mukaan erityisesti kausityöntekijät ovat kuitenkin lähteneet jo muualle töiden perässä.

Kymmenet tuhannet osallistuivat mielenosoituksiin eri puolilla Yhdysvaltoja

Yhdysvalloissa kymmenet tuhannet ihmiset kokoontuivat lauantaina suuriin mielenosoituksiin eri puolilla maata. Guardian-lehden mukaan liikkeellä oli jopa satoja tuhansia ihmisiä.

Yhdysvaltalaismediat kertovat mielenosoitusten sujuneen pääosin rauhallisesti. New York Timesin mukaan kaupungin kaduilla oli vielä tuhansia ihmisiä öisen ulkonaliikkumiskiellon alettua illalla kahdeksalta.

Rasismia ja poliisin harjoittamaa väkivaltaa vastustavat mielenosoitukset jatkuvat maassa jo toista viikkoa.

Protestit alkoivat Minneapolisissa sen jälkeen, kun mustaihoinen mies kuoli poliisin painettua häntä polvella niskasta pidätystilanteessa. Kyseistä poliisia syytetään taposta.

Israelissa tuhannet vastustivat suunnitelmia Länsirannan alueiden haltuunotosta

Israelissa aikeet liittää maahan osia miehitetystä Länsirannasta saivat lauantaina tuhansia ihmisiä kaduille osoittamaan mieltään suunnitelmaa vastaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julkisti aiemmin tänä vuonna kritisoidun Lähi-idän rauhansuunnitelmansa, joka näytti vihreää valoa kansainvälisen oikeuden vastaisten siirtokuntien ja muiden strategisesti merkittävien alueiden liittämiselle Israeliin.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu voi heinäkuun ensimmäisenä päivä tuoda liittämisehdotuksen kabinetilleen ja sitten parlamentille. (Lähde: AFP)

Iran valmis luovuttamaan alasammutun koneen mustat laatikot – maan hallinnon mukaan niistä ei kuitenkaan olisi hyötyä tutkinnoissa

Iranin mukaan tammikuussa alasammutun ukrainalaiskoneen mustista laatikoista on tuskin hyötyä tutkinnoissa. Maan valtiollinen media uutisoi asiasta sunnuntaina.

Iranin varaulkoministeri Mohsen Baharvand kertoi, että maa on valmis luovuttamaan laatikot kolmannelle maalle tai ulkomaiselle yritykselle. Ministerin mukaan onnettomuustutkinta on lähes valmis.

Kanada on vaatinut laatikoita tutkittavaksi jo useita kuukausia.

Onnettomuudessa kuoli yli 170 ihmistä, joista suurin osa oli iranilaisia ja kanadalaisia.

Aluksi Iran kertoi onnettomuuden johtuneen teknisestä viasta. Myöhemmin se kertoi, että kone ammuttiin alas vahingossa. (Lähde: AFP)

Trooppisen hirmumyrsky Christobalin odotetaan osuvan Yhdysvaltain rannikolle sunnuntain aikana

Yhdysvalloissa Meksikonlahdella pyörivän trooppisen hirmumyrsky Christobalin odotetaan osuvan maan rannikolle sunnuntaina illalla paikallista aikaa, kertovat useat maan mediat.

Uutiskanava CNN:n mukaan evakuointimääräyksiä annettiin lauantaina osaan Louisianan osavaltion rannikkoa. Floridan keskiosiin on puolestaan annettu tornadovaroituksia. Myös Mississippin ja Alabaman osavaltiot voivat kärsiä myrskystä.

Myrskyn tuhojen ennakoidaan liittyvän erityisesti tulviin, joita voivat aiheuttaa niin meren pinnan nousu kuin rankkasateet, kertoo Washington Post.

Christobalin tuulennopeuden kerrotaan olevan noin 14 metriä sekunnissa, mutta myrskyn arvioidaan voimistuvan sen matkatessa kohti pohjoista.

Valioliigan pelaajille puhtaat paperit – koronavirusteissä ei yhtään tartuntaa

Jalkapallon Englannin Valioliigan pelien alkaminen kymmenen päivän päästä näyttää entistä varmemmalta, kun liigan uusimmissa koronavirusteissä ei löytynyt yhtään tartuntaa.

Liiga kertoi testanneensa torstain ja perjantain aikana yhteensä 1 195 pelaajaa ja seurojen henkilökuntaan kuuluvaa.

Koronapandemian takia keskeytyksissä olleen liigakauden pelien on määrä alkaa jälleen 17. kesäkuuta otteluilla Aston Villa–Sheffield United ja Manchester City–Arsenal.

Yhteensä Valioliigassa on tehty viime viikkoina noin 6 300 koronavirustestiä. Niistä on todettu 13 tartuntaa. Testauksia jatketaan kahdesti viikossa. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Koronan vahvistama pyöräilybuumi näkyi kesäkuussa myyntipiikkinä – suuria poistomyyntejä ei välttämättä syksyllä nähdä

Sotilaspoliisi jatkaa Palokan senioritalon jälkivartiointia – uudelleen syttymisen mahdollisuutta ei ole vielä täysin poissuljettu

SPR järjesti ruokaa, vaatteita ja hygieniatarvikkeita Palokan tulipalosta evakuoiduille heti lauantaina – näin sinä voit auttaa

Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia

Sunnuntain jumalanpalvelus lähettiin suorana Tikkakosken kirkosta – katso tallenne

Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille

Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja säiliörekan törmäyksessä Lumijoella

Yön uutiskooste: Jyväskylän Palokan senioritalopalon tutkinta alkaa, presidentti Niinistö aikoo jatkossakin ottaa kantaa myös toimivaltansa ulkopuolisiin asioihin

Taksikuski Emma Mäklin kuljetti Palokan palossa kotinsa menettäneitä ilmaiseksi – "Hädänalaisten auttaminen on itselleni tärkeää"

HS: Presidentti Niinistö aikoo jatkossakin ottaa kantaa asioihin, jotka eivät suoraan kuulu presidentin toimivaltaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.