Yön uutiskooste: Yhä useampi käyttää kotisiivousta, äitiysavustus nousee, tänään vietetään aprillipäivää

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Kotisiivouspalveluiden suosio on kasvanut kaikkialla Suomessa

 

Kotisiivouspalveluiden suosio kasvaa jatkuvasti ympäri Suomen, kertovat alan toimijat. Kysynnän kerrotaan kasvaneen lähes kaikissa ikäryhmissä.

Iäkkäämpien kerrotaan tilaavan palveluita yleensä perinteisemmiltä siivousyrityksiltä, kun taas netissä varattavat siivouspalvelut ovat kasvattaneet kysyntää etenkin 25–45-vuotiaiden keskuudessa.

Nuoret tilaavat siivouspalveluita useimmiten helpottamaan kiireistä elämää ja iäkkäät fyysisten syiden vuoksi.

Kotisiivousyritykset ovat myös lisänneet palveluitaan viime vuosina, sillä ikäihmiset tilaavat yhä useammin itselleen apulaisen esimerkiksi kauppaan tai konserttiin.

 

 

Äitiysavustus nousee 30 eurolla, äitiyspakkaukseen uusia tuotteita

 

Äitiyspakkauksen arvo nousee 30 eurolla. Korotuksen jälkeen pakkauksen arvo on 170 euroa.

Äitiyspakkaukseen tulee korotuksen myötä uusia tuotteita, muun muassa legginsit. Äitiysavustuksen voi ottaa pakkauksen sijaan myös rahana.

Korotus tulee voimaan huhtikuun alusta alkaen. Se koskee heitä, joiden synnytyksen laskettu aika on aikaisintaan kesäkuun 1. päivänä.

 

 

Maanteiden kuopat tuottavat paljon korvaushakemuksia - valtaosa hylätään

 

Autoaan maantien kuoppiin kolhineista kuljettajista vain viidennes saa valtiolta korvauksia vahingosta, kertoo Lapin ely-keskus. Keskuksen mukaan pelkkä tien huonokuntoisuus ei riitä, vaan tienpidossa pitää olla laiminlyöntejä.

Lapin ely-keskus käsittelee keskitetysti valtion maanteiden kunnosta johtuvat korvaushakemukset. Tammi-helmikuussa keskukseen on tullut 325 hakemusta. Viime vuonna hakemuksia tuli 1 961.

 

 

Reilu kolmannes Korkeasaaren eläinpotilaista saadaan palautettua luontoon

 

Sadat eläimet saadaan joka vuosi hoidettua Korkeasaaren villieläinsairaalassa sellaiseen kuntoon, että ne voidaan palauttaa luontoon.

Villieläinsairaalaan tuodaan vuosittain 800–1 000 luonnonvaraista, jollakin tavalla vahingoittunutta eläintä. Niistä 35–40 prosenttia saadaan palautettua luontoon.

Eläinpotilaista noin puolet on lintuja ja puolet nisäkkäitä. Valtaosa sairaalaan tuoduista nisäkkäistä on siilejä ja oravia.

Eläin voidaan palauttaa luontoon vain, jos voidaan olla riittävän varmoja, että se pärjää itsenäisesti. Jos eläintä ei saada palautuskuntoon, se joudutaan lopettamaan.

 

 

Tänään vietetään aprillipäivää - osa lehdistä julkaisee aprilliuutisia

 

Tänään vietetään aprillipäivää. Päivän perinteeseen kuuluu kanssaihmisten leikkimielinen huijaaminen.

Useat lehdet julkaisevat aprillipäivänä jonkin pilauutisen.

Aprillipiloja on tiettävästi harrastettu ainakin 1500-luvun lopulta alkaen. Perinne saattaa olla vanhempikin, sillä antiikin roomalaisten keväiseen Hilaria-juhlaan kuului yleinen hilpeys ja hassuttelu.

 

 

YK ei päässyt sopuun lausunnosta Gazan väkivaltaisuuksista Yhdysvaltojen takia

 

Yhdysvallat esti lauantaina YK:n turvallisuusneuvostoa pääsemästä yksimielisyyteen yhteisestä lausunnosta Gazan väkivaltaisuuksista, kertovat diplomaatit uutistoimisto AFP:lle.

Perjantaina yli 1 400 ihmisen arvioidaan haavoittuneen ja ainakin 16 palestiinalaisen kuolleen mielenosoituksessa Gazassa lähellä Israelin rajaa, kertoi Gazan terveysministeriö.

Kyseessä on alueen verisin päivä sitten vuoden 2014.

AFP:n mukaan lausuntoluonnoksessa neuvosto esitti olevansa todella huolissaan rajan tilanteesta ja painotti oikeutta rauhanomaisiin protesteihin. Luonnoksessa vaadittiin myös ihmisoikeuksien kunnioittamista. (Lähde: AFP)

 

 

Japani havittelee omaa huippukokousta Pohjois-Korean kanssa - "Keskusteluja käyty useiden kanavien kautta"

 

Japani harkitsee kahdenvälistä huippukokousta Pohjois-Korean kanssa. Asiasta uutisoivat muun muassa japanilaismediat Asahi Shimbun ja The Japan Times sekä yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Japanin hallituksen edustaja Yoshihide Suga kertoi torstaina medialle maiden käyneen keskusteluja eri vaihtoehdoista useiden väylien kautta, joista yksi on Pekingin-lähetystö. Suga totesi huippukokouksen olevan "yksi vaihtoehto".

Asahi Shimbun uutisoi aiemmin lähdetietoihinsa vedoten, että maat suunnittelevat Japanin pääministerin Shinzo Aben ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaamista kesäkuun alkupuolelle.

Japanilla ja Pohjois-Korealla ei ole virallisia diplomaattisuhteita.

 

 

Brittisotilas kuoli taistelussa Isisiä vastaan

 

33-vuotias brittisotilas on kuollut Syyriassa taistelussa ääriryhmä Isisiä vastaan. Hän oli ensimmäinen britannialainen sotilas, joka kuoli kamppailussa Isisiä vastaan. Puolustusministeriön mukaan ilmavoimien erikoisyksikköön kuulunut mies kuoli torstaina tienvarsipommiin hänen taistellessaan Yhdysvaltojen joukkojen kanssa.

Räjähdys tapahtui Yhdysvaltojen ja Britannian viranomaisten mukaan pohjoisessa Syyriassa Manbijin kaupungissa. Räjähdyksessä kuoli myös yhdysvaltalainen sotilas ja viisi muuta haavoittui.

Kuollut brittimies palveli aiemmin Afganistanissa ja Lähi-idässä. (Lähde: AFP)

 

 

Vancouverin Jussi Jokinen laukoi maalin ja keräsi kaksi syöttöpistettä

 

Jääkiekon NHL:ssä Vancouverin Jussi Jokinen pelasi tehokkaan ottelun Columbusta vastaan. Jokinen sai kaksi syöttöpistettä ja laukoi maalin ottelun kolmannessa erässä.

Jatkoajalle venyneessä ottelussa Jokisen Vancouver vei voiton 5–4. Columbuksen maalia vahtinut Joonas Korpisalo torjui 24 kertaa.

Bostonin Tuukka Rask torjui 30 kertaa ottelussa Floridaa vastaan. Boston vei voiton 5–1.