Yön uutiskooste: Yhä useampi suomalainen ei syö lihaa, pakkanen kiristyy lähipäivinä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Kysely: Yhä useampi suomalainen ei syö lihaa

Lihatonta ruokavaliota noudattavien ihmisten määrä näyttäisi olevan kasvussa Suomessa.

Lihatiedotuksen syksyllä teettämän kyselyn mukaan 7 prosenttia ei syö lainkaan lihaa, selviää STT:n saamista ennakkotiedoista. Esimerkiksi vuonna 2014 lihaa syömättömien osuus oli 5 prosenttia eli hiukan pienempi.

Toisaalta myös useasti viikossa lihaa syövien määrä on lisääntynyt, kerrotaan Lihatiedotuksesta.

Suurissa kauppaketjuissa liha tekee yhä kauppansa. Siipikarjan suosio on lisääntynyt selvästi.

Pakkanen alkaa kiristyä, ajokeli huono Uudellamaalla

Suomessa pakkassää tiukentaa otettaan koko maasta lähipäivinä. Tänään ajokeli on huono Uudellamaalla lumisateen ja kuuraisten teiden vuoksi, varoittaa Ilmatieteen laitos.

Valtakunnallinen tieliikennekeskus kertoi STT:lle aamuyöllä, että vakavia tieturmia ei ollut tullut tietoon, mutta liikennesää saattaa olla paikoin liukas.

Pohjois-Suomen itä- ja pohjoisosissa pakkanen voi kiristyä jo tänään 25 asteeseen. Keskiviikkona ja torstaina pakkanen saattaa olla purevaa myös maan keski- ja eteläosissa. Lapissa mittarien elohopea laskee keskiviikkona paikoin lähelle 35:tä pakkasastetta.

Sisäministeriön Nerg HS:lle: Suomeen luvatta jäävät voivat ajautua rikoksiin

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo, että Suomeen laittomasti jäävät turvapaikanhakijat voivat ajautua rikoksiin. Sisäministeriön korkein virkamies Nerg kertoo Helsingin Sanomille, että "enää ei voi kirkkain silmin luvata" turvallisuustilanteen pysyvän samana.

Noin 12 000 turvapaikanhakijan odotetaan saavan tänä vuonna lainvoimaisen päätöksen siitä, että he eivät enää saa oleskella Suomessa.

Sisäministeriössä ollaan sisäisen turvallisuuden kannalta eniten huolissaan ihmisistä, jotka katoavat ennen palauttamista. Nergin mukaan viranomaiset varautuvat siihen, että Suomessa on tänä vuonna paljon laittomasti maassa oleskelevia.

Tutkija ei usko Ranskan presidentinvaalien kaatavan EU:ta

Ranskan presidentinvaalit tuskin johtavat Euroopan unionin hajoamiseen, arvioi EU:hun erikoistunut tutkimusjohtaja Janis Emmanouilidis.

Ranskan vaalien on katsottu uhkaavan EU:n olemassaoloa, sillä EU-vastainen Marine Le Pen on kevään vaaleissa vahvoilla. Populistijohtaja on luvannut kansanäänestyksen Ranskan EU-jäsenyydestä. Jos EU:n perustajamaa ja iso euromaa seuraisi brittien esimerkkiä, unionin olisi vaikea pysyä enää pystyssä.

EPC-tutkimuslaitoksessa Brysselissä työskentelevä Emmanouilidis tähdentää, että Le Penin vaalivoitto ja Ranskan lähtö EU:sta ovat vielä monen mutkan takana.

Syyrian kapinalliset pysäyttivät keskustelut rauhanneuvotteluista

Syyriassa kymmenkunta kapinallisryhmää on ilmoittanut, että ne pysäyttävät rauhanneuvotteluihin tähtäävät keskustelut maan hallituksen kanssa. Kapinalliset ilmoittivat myöhään eilen, että keskustelut jäädytetään koska hallitus on sissien mukaan toistuvasti rikkonut neljä päivää sitten julistettua tulitaukoa.

Rauhanneuvottelujen on ollut määrä alkaa Kazakstanin Astanassa myöhemmin tässä kuussa. Kazakstanissa on ollut tarkoitus neuvotella Venäjän, Iranin ja Turkin suojeluksessa.

Tulitauon ja mahdollisten rauhanneuvottelujen ulkopuolelle jätettiin jihadistiryhmät Isis ja Fateh al-Shamin rintama. (Lähde: AFP)

Israelissa poliisi kuulustellut maan pääministeriä lahjustutkintaan liittyen

Israelissa poliisi on kuulustellun maan pääministeriä Benjamin Netanjahua osana lahjustutkintaa. Poliisin tiedottajan mukaan pääministeriä kuulusteltiin eilen kotonaan kolmen tunnin ajan.

Poliisin oli odotettu kuulustelevan pääministeriä siitä, ottiko tämä laittomasti vastaan lahjoja rikkailta tukijoiltaan. Netanjahu on kiistänyt tehneensä mitään väärää. (Lähde: AFP)

Trump Pohjois-Korean suunnittelemasta ohjuskokeesta: Ei tule toteutumaan

Tässä kuussa Yhdysvaltain presidentiksi nouseva Donald Trump on kommentoinut Twitterissä Pohjois-Korean ohjuskoesuunnitelmia. Trumpin mukaan Aasian maan ohjuskoe ei tule toteutumaan.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ilmoitti uudenvuodenpuheessaan, että maa on pian valmis testaamaan ballistista ohjusta, joka yltää Yhdysvaltain rannikolle asti.

Yhdysvallat on tuominnut suunnitelman. Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon varoitti sunnuntaina Pohjois-Koreaa "provosoivista toimista". (Lähde: AFP)

BBC: Brasiliassa etsitään vankilamellakan yhteydessä paenneita

Brasiliassa poliisi etsii lukuisia vankilamellakan yhteydessä karanneita vankeja. Tiedot karanneiden määrästä vaihtelevat.

Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan reilusti yli sata vankia karkasi mellakan aikana. BBC:n tietojen mukaan karkureita oli alun perin 87. Molempien medioiden mukaan 40 karannutta vankia on saatu kiinni.

Viimeisimmän tiedon mukaan 56 ihmistä kuoli, kun Manausissa sijaitsevassa vankilassa syntyi mellakka sunnuntai-iltana Suomen aikaa. Mellakka kesti yli puoli vuorokautta. Alkunsa vankilan väkivalta sai kahden kilpailevan jengin välisestä kahakasta.

Myanmarissa useita poliiseja otettu kiinni rohingyamuslimien kohtelun takia

Myanmarissa useita poliiseja on otettu kiinni videon takia, jossa näkyy kuinka poliisit pahoinpitelevät rohingyamuslimeja. Todisteen rohingyamuslimien kohtelusta oli kuvannut niin ikään poliisi.

Muslimiryhmä rohingyat ovat kärsineet buddhalaisenemmistöisen Myanmarin hallinnon sortotoimista ja meneillään olevaa kriisiä on kuvailtu etniseksi puhdistukseksi rohingyoja vastaan. Julki on tullut jo aiemmin useita videoita, joissa vaikuttaisi näkyvän rohingyamuslimeihin kohdistuvaa väkivaltaa. Nyt kyseessä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun maan hallitus on sanonut tutkivansa asiaa. (Lähde: AFP)

Lehterän St. Louis kaasutti karkuun Chicagolta

Jääkiekon NHL:ssä Jori Lehterä sai syöttöpisteen, kun hänen seuransa St. Louis otti hyvän loppukirin ja kaatoi kotonaan Chicagon 4–1.

Kahden erän jälkeen ottelu oli vielä tasanumeroissa, mutta St. Louis ratkaisi pelin tähtensä Vladimir Tarasenkon johdolla. Venäläinen pyssytti kaksi maalia ja nosti kauden maalimääränsä mukavaan 18:aan.

Tuukka Raskin Boston hävisi yön kierroksella New Jerseylle luvuin 0–3.

Tour de Ski jatkuu yhdistelmäkisoilla Oberstdorfissa

Krista Pärmäkoski on neljäntenä ja Matti Heikkinen 16:ntena, kun maastohiihdon Tour de Ski -kiertue jatkuu tänään Saksan Oberstdorfissa. Kiertueen kolmannet etapit ovat yhdistelmähiihtoja, jotka alkavat perinteisellä hiihtotavalla ja jatkuvat suksien vaihdon jälkeen vapaalla hiihtotavalla.

Naisten 5+5 kilometrin kisa alkaa kello 13.15 ja miesten 10+10 kilometriä kello 16.15. Mukana on seitsemän suomalaishiihtäjää.