Yön uutiskooste: Yhdeksän kuollut vankimellakassa Brasiliassa, oikeistopopulistin muslimivastainen twiitti kuohuttaa Saksassa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Saman lentoreitin hintaerot ovat valtavat

Kuluttaja voi joutua maksamaan samasta lentomatkasta huomattavaa ylihintaa, jos ei ole tarkkana. Lentolippu voi olla jopa kaksi kertaa kalliimpi, jos valitsee summamutikassa.

STT teki marraskuun loppupuolella verkkovertailun tyypilliseen viikonloppukohteeseen Lontooseen. Vertailussa käytiin yhtenä päivänä läpi kymmeniä eri hintoja suorille lennoille Helsingin ja Lontoon välillä. Kaikissa esimerkeissä matkustaja olisi lähdössä matkaan loppiaisen alla torstaina aamukoneella ja palaisi kotiin loppiaisviikonlopun sunnuntaina illalla.

Halvimmillaan pelkkä lentolippu olisi irronnut 199 eurolla ja kalleimmillaan se olisi maksanut 403 euroa.

Kansalaistiede nousee Suomessa ja maailmalla - innokkaat harrastajat edistävät tutkimusta

Kansalaistiede eli tavallisten ihmisten osallistuminen tieteelliseen tutkimukseen on saamassa pontta Suomessa ja maailmalla. Kansalaistieteelle avautuu uusia mahdollisuuksia korkean koulutustason, vireiden eläkeläisten ja tietotekniikan ansiosta.

Tavalliset ihmiset keräävät jo erilaista dataa kuten luontohavaintoja, kirjoittavat tietokoneelle kirkonkirjoja ja auttavat arkeologisissa kaivauksissa.

Myös Euroopan unionin komissio on nostanut kansalaistieteen Horizon 2020 -tiedeohjelmaansa ja rahoittaa siihen liittyviä hankkeita tämän vuoden alusta.

Rahoitusalan uusi lakko yritetään vielä välttää

Rahoitusalan työriitaan haetaan taas sopua. Valtakunnansovittelija Minna Helle on kutsunut osapuolet sovitteluun kello 12.

Jos sopua ei löydy, alalla alkaa torstaina jo toinen kahden päivän mittainen lakko. Edellinen kaksipäiväinen työnseisaus oli viime viikolla.

Tällä viikolla lakkoon osallistuisivat myös Ylemmät Toimihenkilöt YTN sekä Danske Bankin Esimiehet ja Asiantuntijat. Viime viikolla lakossa olivat Ammattiliitto Pron, Ammattiliitto Nousun ja Dansken Bankin henkilöstöyhdistyksen jäsenet.

EU vaatii oikeutta rauhanomaiseen mielenosoittamiseen ja ilmaisunvapauteen Iranissa

EU on vaatinut, että Iran takaa ihmisten oikeuden osoittaa mieltään Iranissa. EU:n ulkoministerin Federica Mogherinin edustaja sanoo tiedotteessa, että EU on ollut yhteyksissä Iranin viranomaisiin ja että EU odottaa, että oikeus rauhanomaiseen mielenilmaisuun ja ilmaisunvapauteen taataan.

Hallituksen vastaiset mielenosoitukset eri puolilla Irania jatkuivat maanantaina jo viidettä päivää. Mielenosoitukset alkoivat Mashhadin kaupungissa kasvavien elinkustannusten vastustamisesta, mutta kääntyivät pian koko islamilaisen hallinnon vastaisiksi ja levisivät ympäri maata. (Lähde: AFP)

Oikeistopopulistisen AfD-puolueen jäsenen muslimivastainen tviitti kuohuttaa Saksassa

Saksassa oikeistopopulistisen AfD-puolueen jäsen on päätynyt poliisitutkinnan kohteeksi muslimivastaisten kommenttiensa takia. BBC:n mukaan AfD-puolueen varapuheenjohtaja Beatrix von Storch julkaisi muslimivastaisen kommenttinsa ensin Twitterissä sen jälkeen, kun Kölnin poliisi oli tviitannut muun muassa hyvän uudenvuoden toivotukset myös arabiaksi. Von Storch kysyi tviitissään julkaisiko poliisi arabiankielisen tviitin rauhoittaakseen "barbaarisia joukkoraiskaaja muslimimiesjoukkoja".

Twitter sulki von Storchin tilin 12 tunniksi tviitin takia. Samoin teki myös Facebook, jossa von Storch myöhemmin julkaisi kommenttinsa.

Voimakkaan tuulen uskotaan vaikuttaneen Costa Rican lentokoneturmaan

Costa Rican sunnuntaiseen lentokoneturmaan uskotaan vaikuttaneen kova tuuli, sanovat viranomaiset ja silminnäkijät. Costa Rican ilmailuviranomaisen mukaan turmakoneen lentäjä oli aiemmin sunnuntaina joutunut keskeyttämään laskeutumisen Punta Islita -rantakaupunkiin tuulenpuuskien takia. Sunnuntain sääoloja uutistoimisto AFP:lle kommentoineen paikallisen asukkaan mukaan tuuli oli erittäin voimakas alueella.

12 ihmistä kuoli, kun pieni matkustajakone syöksyi sunnuntaina maahan pian noustuaan Punta Islitasta. Surmansa sai 10 yhdysvaltalaista ja kaksi paikallista lentokoneen miehistön jäsentä. (Lähde: AFP)

Media: Ainakin yhdeksän kuoli vankilamellakassa Brasiliassa

Brasiliassa ainakin yhdeksän ihmistä kuoli ja useita loukkaantui vankilamellakassa maanantaina, raportoi paikallismedia. Mediatietojen mukaan mellakan yhteydessä myös pakeni yli 100 vankia, joista noin 30 on jo saatu kiinni.

Mellakka sai alkunsa paikallista aikaa pian puolenpäivän jälkeen, kun joukko vankeja tunkeutui kilpailevan jengin tiloihin. Nyt jo ohi olevan mellakan yhteydessä syttyi tulipalo.

Tapaus sattui maan keskiosassa sijaitsevassa Goiasin osavaltiossa.  Myös pohjoisessa sijaitsevassa Amazonasin osavaltiossa pakeni maanantaina kymmenen vankia.

(Lähde: AFP)

Poliisi pidätti Yhdysvalloissa kuolettavan pilapuhelun soittajaksi epäillyn miehen

Yhdysvalloissa poliisi on pidättänyt miehen, jota epäillään yhden ihmisen kuolemaan johtaneen pilapuhelun soittajaksi, kertovat yhdysvaltalaisviestimet.

The Wichita Eagle -lehden mukaan 25-vuotiaan epäillyn on määrä saapua oikeuden eteen vielä tämän viikon aikana. Epäilty pidätettiin Los Angelesissa perjantaina. Mediatietojen mukaan häntä on syytetty ilkivaltaisen hätäilmoituksen tekemisestä aiemminkin.

Pilasoittaja ilmoitti viime torstaina olemattomasta panttivankitilanteesta yksityisosoitteessa Kansasin Wichitassa. Paikalle saapunut poliisi ampui kuoliaaksi 28-vuotiaan miehen, joka tuli ulos rakennuksesta.

Joukko Hollywood-naisia käynnisti seksuaalisen häirinnän vastaisen kampanjan

Suuri joukko viihdealalla työskenteleviä naisia on käynnistänyt kampanjan seksuaalista häirintää vastaan. New York Times -lehden mukaan Time's Up -nimisen kampanjan takana on 300 merkittävää näyttelijää, agenttia, käsikirjoittajaa, tuottajaa ja muuta viihdealan toimijaa.

Naiset kertoivat kampanjastaan avoimessa kirjeessä, joka julkaistiin muun muassa New York Timesin sivuilla. Kirjeen on allekirjoittanut muun muassa näyttelijät Meryl Streep, Nicole Kidman, Keira Knightley ja Sarah Jessica Parker.

Seksuaalinen häirintä nousi keskusteluun, kun vaikutusvaltaiseen elokuvatuottajaan Harvey Weinsteiniin liittyvät ahdistelusyytökset tulivat näkyvästi julkisuuteen lokakuun alkupuolella.

Nuoret Leijonat kohtaa MM-puolivälierissä Tshekin

Suomen alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkue pelaa tänään Yhdysvalloissa MM-kisoissa pääsystä neljän joukkoon. Suomi kohtaa puolivälieräottelussa Tshekin.

Suomi sijoittui Buffalossa A-alkulohkossa kolmanneksi, kun Tshekki oli B-lohkossa toinen. Ennen MM-kisoja Suomi kukisti Tshekin harjoitusottelussa 4–2.

Suomi ja Tshekki ovat viimeksi kohdanneet nuorten MM-puolivälierissä 2014. Silloin Suomi voitti 5–3 ja vei lopulta maailmanmestaruuden.

Tshekki–Suomi-ottelu alkaa Suomen aikaa kello 19.