Yön uutiskooste

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Ministeri Saarikko: Omaishoitajan pitäisi saada viettää rauhallisin mielin ansaittua vapaapäiväänsä

 

Sijaishoidossa omaisten vapaapäivien aikana on paljon parantamisen varaa, arvioi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

Omaishoitajilla on oikeus vähintään kahden vuorokauden vapaaseen kuukaudessa. Saarikon mukaan esimerkiksi vanhusten omaisilta on tullut palautetta, etteivät he voi luottaa siihen, että vanhuksesta pidetään vapaan aikana tarpeeksi hyvää huolta.

Vanhuksia hoidetaan pääasiassa laitoksissa omaishoitajien vapaapäivien aikana. Parempi ratkaisu olisi Saarikon mielestä perhehoito. Siinä vanhuksesta huolehtii toinen yksityinen perhe.

 

 

Uutissuomalainen: Hallituspuolueissa halua laskea ravintoloiden viinaveroa - rahojen löydyttävä jostain muualta

 

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä oltaisiin valmiita alentamaan ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisäveroa, kertoo Uutissuomalainen. Veroa voidaan kuitenkin laskea vain, jos veromenetykset voidaan korvata muualta saatavilla tuloilla.

Uutissuomalainen haastatteli keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmien johtoa. Uuden vaihtoehdon johtajia ei tavoitettu, mutta ryhmän kansanedustajat ovat aiemmin kannattaneet alv:n laskua.

 

 

Maailma elää tästä päivästä lähtien yli varojensa

 

Tänään on maailman ylikulutuspäivä. Kyse on päivästä, jolloin ihmisten kulutus laskennallisesti ylittää vuotuisen maapallon luonnonvarojen kestävän käytön.

Ylikulutuksen suurimpia syitä ovat ruuantuotanto sekä liikenteen ja asumisen aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt, kertovat ympäristöjärjestö WWF Suomi ja ympäristöministeriö.

Suomalaisten kansallinen ylikulutuspäivä oli jo 3. huhtikuuta.

 

 

Kemissä on kateissa muistisairas 84-vuotias nainen

 

Lapissa Kemissä on kateissa 84-vuotias muistisairas nainen, tiedottaa poliisi. Viimeinen havainto Kemin keskustassa asuvasta naisesta tehtiin tiistaina iltapäivästä noin kello neljän aikaan, jolloin nainen oli kotonaan.

Nainen on poliisin mukaan hoikka ja alle 160 senttimetriä pitkä. Hänellä on kiharat hiukset ja hänen liikuntakykynsä on hyvä. Tiedossa ei ole, mitä naisella on päällään.

Poliisi pyytää ilmoittamaan mahdollisista havainnot hätänumeroon.

 

 

Yhdysvaltain senaatti vahvisti Wrayn valinnan FBI:n johtoon

 

Yhdysvalloissa senaatti on vahvistanut Christopher Wrayn valinnan liittovaltion poliisin FBI:n johtoon. Senaatti vahvisti valinnan äänin 92–5, kertoo muun muassa Washington Post.

FBI:n johtajan paikka vapautui, kun presidentti Donald Trump erotti James Comeyn viraston johdosta toukokuussa.

Wray on juristi, joka työskenteli George W. Bushin hallinnon aikana oikeusministeriön rikososaston virkamiehenä. Hän toimi silloin läheisessä yhteistyössä FBI:n kanssa ja johti muun muassa öljy-yhtiö Enronin petostutkintaa.

 

 

Valkoinen talo: Presidentti Trump osallistui poikansa tiedotetta koskevaan pohdintaan

 

Valkoisen talon tiedottajan mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump osallistui poikansa julkaiseman tiedotteen pohdintaan, uutisoi CNN.

Washington Post uutisoi eilen, että presidentti Trump olisi sanellut poikansa tiedotteen, joka koski tapaamista venäläisasianajajan kanssa. Asiasta olivat kertoneet lehdelle nimettömät lähteet.

Trump Jr:n ensimmäisessä tapaamista koskevassa tiedotteessa sanottiin, ettei tapaaminen liittynyt presidentinvaalikampanjaan. Myöhemmin kävi ilmi, että asianajaja oli luvannut kertoa tapaamisessa tietoja demokraattien presidenttiehdokkaana olleesta Hillary Clintonista.

 

 

Kiistelty perustuslakia muuttava edustusto aloittaa työnsä Venezuelassa

 

Venezuelassa kiistelty perustuslakia muuttava edustusto aloittaa työnsä. Odotettavissa on uusia mielenosoituksia, sillä perustuslain muuttamista vastustava oppositio on kutsunut ihmisiä protestoimaan. Oppositio pitää lakimuutosta presidentti Nicolas Maduron keinona vahvistaa asemaansa.

Perustuslakia muuttavan edustuston kokoonpanosta äänestettiin sunnuntaina. Oppositio boikotoi vaaleja, ja edustusto täyttyikin Maduron tukijoista.

Muun muassa Yhdysvallat on kritisoinut aikeita muuttaa perustuslakia. (Lähde: AFP)

 

 

Britannian prinssi Philipillä viimeinen virallinen tehtävä ennen eläkepäiviä

 

Britannian prinssi Philip, Edinburghin herttua, ottaa tänään vastaan merijalkaväen paraatin Buckinghamin palatsin edustalla viimeisenä edustustehtävänään.

96-vuotias prinssi ilmoitti keväällä luopuvansa virallisista edustustehtävistä tänä vuonna. Hovin mukaan prinssi saattaa silti tulevaisuudessakin esiintyä vielä silloin tällöin puolisonsa kuningatar Elisabetin, 91, rinnalla.

Prinssi joutui kesäkuussa kahdeksi yöksi sairaalaan, mutta hänen kerrotaan olevan hyvässä kunnossa ikäisekseen.

 

 

Applen tulos odotettua parempi

 

Yhdysvaltalainen teknologiajätti Apple on tehnyt odotettua paremman tuloksen kolmannella vuosineljänneksellä. Yhtiön mukaan sen liikevoitto oli 8,7 miljardia dollaria. Liikevaihtoa yritykselle kertyi 45,4 miljardia dollaria.

Yrityksen iPhone-puhelimia myytiin vuosineljänneksen aikana 41 miljoonaa kappaletta.

Applen osake oli Wall Streetin jälkimarkkinoilla lähes viiden prosentin nousussa. (Lähde: AFP)

 

 

Wall Streetillä Dow Jones -indeksin ennätysputki jatkuu - kolkutteli jo 22 000 pisteen rajaa

 

Wall Streetillä Dow Jones -indeksi on noussut viidenteen perättäiseen ennätykseensä tiistaina. Dow Jones lähestyi uutta virstanpylvästä eli 22 000 pisteen rajaa, kun pörssin sulkeuduttua indeksi oli noussut 0,3 prosenttia reiluun 21 962 pisteeseen.

Yhdysvaltojen suurimpien yritysten markkina-arvoa kuvaava S&P 500 -indeksi kipusi puolestaan 0,2 prosenttia reiluun 2 476 pisteeseen. Lisäksi teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi nousi reiluun 6 362 pisteeseen. (Lähde: AFP)

 

 

Mikael Granlundille rahakas jatkosopimus Minnesotan kanssa

 

NHL-jääkiekkojoukkue Minnesota Wild on tehnyt kolmevuotisen jatkosopimuksen hyökkääjä Mikael Granlundin kanssa. Asiasta kerrotaan NHL:n verkkosivulla.

Granlund tienaa kolmesta kaudesta yhteensä reilu 17 miljoonaa dollaria eli reilu 14 miljoonaa euroa. Granlundin aiempi, kaksi kautta kattava sopimus oli arvoltaan noin kuusi miljoonaa dollaria eli reilu viisi miljoonaa euroa.

Granlund teki viime kaudella 81 ottelussa 26 maalia ja 69 pistettä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.