Yön uutiskooste

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Pirkanmaan tuhkarokkonäytteiden tulokset selviävät tänään

 

Tänään selviää, onko Pirkanmaalla useampia tuhkarokkotapauksia.

Eilen Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedotti, että ainakin yhdellä pirkanmaalaisella on todettu tuhkarokkotartunta. Hän oli ollut seurueensa kanssa matkalla Italiassa, mistä tartunta todennäköisesti on peräisin. Myös muilla samassa seurueessa matkustaneilla on ilmaantunut tulehdusoireita. Heidän näytteidensä tulokset selviävät tänään.

 

 

HS: Pörssiyhtiöiden johtajien palkat ja bonukset uuteen ennätykseen

 

Helsingin pörssin suurten yhtiöiden toimitusjohtajien palkat ja rahabonukset nousivat viime vuonna jälleen uuteen ennätykseen, kertoo Helsingin Sanomat. Palkat, luontoisedut ja rahabonukset ovat nousseet katkeamatta viiden vuoden ajan.

Lehden selvityksen mukaan isojen pörssiyritysten johtajien ansiot nousivat viime vuonna kaksinkertaista vauhtia suomalaisten keskiansioihin verrattuna.

Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien keskimääräiset palkat ja bonukset ylittivät vertailussa kolmannen kerran miljoonan euron rajan ja olivat keskimäärin yli 1,1 miljoonaa euroa. Peruslaskelmassa ovat mukana rahabonukset, mutta eivät yhtiön osakkeina tai optioina maksetut kannustimet tai lisäeläkemaksut.

 

 

Perussuomalaisista irtaantuneet valtuutetut perustivat Espooseen uuden valtuustoryhmän

 

Espoon kaupunginvaltuutetut Simon Elo, Jukka Kilpi ja Timo Soini ovat perustaneet Espooseen uuden valtuustoryhmän, joka aikoo toteuttaa Sinisen tulevaisuuden periaateohjelmaa. He kutsuvat perustettua ryhmää Siniseksi valtuustoryhmäksi. He kertovat tiedotteessa, että uuden ryhmän perustamisesta on ilmoitettu valtuuston puheenjohtajalle.

Perussuomalaisten puheenjohtajaksi valittiin kesäkuussa Jussi Halla-aho. Pian sen jälkeen perussuomalaisista irtautui Uusi vaihtoehto -niminen eduskuntaryhmä, ja sen pohjalta on syntymässä Sininen tulevaisuus -puolue.

 

 

Brasilian kongressi hautasi presidentti Temerin lahjussyytteet

 

Brasilian kongressin alahuone on haudannut äänestyksessä maan presidenttiä Michel Temeriä vastaan nostetut lahjussyytteet. Temer sai puolelleen 263 ääntä 513 äänestä. Syytteiden hautaamiseksi Temer tarvitsi puolelleen kolmasosan edustajien äänistä.

Ennen äänestyksen aloittamista syytteiden hyväksymisestä kiisteltiin kiihkeästi kongressissa yhdeksän tunnin ajan.

Syyttäjän kesäkuussa nostamien syytteiden vieminen eteenpäin olisi edellyttänyt hyväksyntää kongressin alahuoneelta. Hyväksyntä olisi vaatinut kahta kolmasosaa alahuoneen äänistä. (Lähde: AFP)

 

 

Maduro siirtää vastavalitun edustajiston nimittämispäivää perjantaille

 

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro siirtää vastavalitun edustajiston nimittämispäivän perjantaille. Viime sunnuntain äänestyksessä Venezuelassa valittiin edustajisto muuttamaan maan perustuslakia.

Maduron mukaan nimittäminen pidetään kaikessa rauhassa protokollan mukaisesti.

Oppositio ilmoitti aiemmin, että se on siirtänyt edustajistoa vastustavan mielenosoituksen keskiviikolta torstaille. Mielenosoitus oli tarkoitus järjestää samana päivänä, kun kiistanalaisen edustajiston oli määrä aloittaa. (Lähde: AFP)

 

 

Venezuelan vaalilautakunta kiistää manipulointisyytökset - "Lausunnot ovat vastuuttomia"

 

Venezuelassa kansallinen vaalilautakunta kiistää manipuloineensa sunnuntain kansanäänestyksen tuloksia. Kansallisen vaalilautakunnan puheenjohtajan Tibisay Lucenan mukaan äänestyksen järjestäneen brittiyhtiön lausunnot manipuloinnista ovat vastuuttomia. Hän sanoo, että yhtiön lausunnot pohjautuvat arvioihin eivätkä dataan. Puheenjohtajan mukaan data on vain kansallisen vaalilautakunnan saatavilla.

Äänestyksen järjestänyt brittiyhtiö kertoi aiemmin, että Venezuelan sunnuntaisen kansanäänestyksen tuloksia on manipuloitu. (Lähde: AFP)

 

 

Chilessä kongressi hyväksyi tiukan aborttikiellon löyhentämisen, vastustajat haluavat perustuslakituomioistuimen kannan

 

Chilen kongressi on löyhentänyt maan tiukkaa aborttikieltoa. Kongressin hyväksymän ehdotuksen mukaan abortin saa tulevaisuudessa tehdä, jos nainen on tullut raskaaksi raiskauksen seurauksena, äidin henki on vaarassa tai jos sikiöllä on kuolemaan johtava vamma.

Äänet jakaantuivat 22–13. Esitystä vastustavien vaatimuksesta asia etenee vielä perustuslakituomioistuimeen.

Chile on hyvin konservatiivinen maa, mutta sen ensimmäiselle naispresidentille Michelle Bacheletille on ollut päämääränä kumota tiukka aborttilainsäädäntö. (Lähde: AFP)

 

 

CNN: Koulurakennus romahti osittain räjähdyksessä Minnesotassa - yksi kuollut ja yksi edelleen kateissa

 

Yhdysvalloissa ainakin yksi ihminen on kuollut Minnesotan osavaltiossa koulussa tapahtuneessa räjähdyksessä, kertoo uutiskanava CNN. Uutiskanavan mukaan lisäksi yksi ihminen on edelleen kateissa ja yhdeksän on viety sairaalaan. Osa loukkaantuneista on kriittisessä tilassa.

Räjähdys tapahtui Minneapolisin kaupungissa yksityisessä koulurakennuksessa. Osa koulurakennuksesta on romahtanut räjähdyksen seurauksena. Viranomaiset epäilevät rakennuksen romahtaneen kaasuräjähdyksen vuoksi.

 

 

Wall Streetillä Dow Jones sulkeutui ensi kertaa yli 22 000 pisteessä

 

Wall Streetillä Dow Jones -indeksi pysyi yli 22 000 pisteessä pörssin sulkeutuessa keskiviikkona. Indeksi ylitti 22 000 pisteen haamurajan ensimmäistä kertaa keskiviikon aikana.

Pörssin sulkeutuessa Dow Jones oli noussut 0,2 prosenttia 22 014 pisteeseen.

Indeksiä kiritti Applen osakkeen veto.

Wall Street on ollut viime päivät hurjassa iskussa. Dow Jones -indeksi on sulkenut ennätyslukemiin jo kuutena päivänä peräkkäin. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.