Yön uutiskooste

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Presidentti Niinistö pitää uudenvuodenpuheen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää tänään uudenvuodenpuheen. Presidentin perinteinen uudenvuodenpuhe on arvokas instituutio, jossa valtionpäämies pääsee puhumaan ja näyttämään suuntaa suoraan kansalaisille.

Useimmiten presidenttien uudenvuodenpuheissa on liikuttu tutuilla ja turvallisilla laduilla räväköitä kannanottoja vältellen.

Ensimmäisen uudenvuodenpuheen piti presidentti P.E. Svinhufvud radiossa vuonna 1935. Ensimmäisen televisioidun puheen piti presidentti Urho Kekkonen vuonna 1958.

Helsingin Kansalaistorille kerääntyi jopa 85 000 juhlijaa, Turun Aurajokivarteen 20 000

Helsingin Kansalaistorille kerääntyi jopa 85 000 ihmistä juhlimaan uuttavuotta, kertoo tapahtuman järjestäjä. Helsingin poliisi kertoi aiemmin, että poliisin viimeisimmän arvion mukaan Kansalaistorille kerääntyi noin 70 000 ihmistä.

Kansalaistorilla esiintyi tunnettuja artisteja ja juhlinta huipentui vuodenvaihteen ilotulituksiin.

Lounais-Suomen poliisi puolestaan tviittaa, että Turussa Aurajokivarressa ilotulista oli seuraamassa noin 20 000 ihmistä. Poliisin mukaan suuria ongelmia ei Aurajokivarressa ollut.

Poliisin mukaan Helsingissä uudenvuoden juhlinta on muistuttanut vilkasta viikonloppua

Uudenvuodenyö on sujunut tähän mennessä tavalliseen tapaan, kerrotaan Helsingin ja Lounais-Suomen poliisien tilannekeskuksista.

Helsingissä uudenvuoden juhlinta oli kahteen mennessä muistuttanut tavallista vilkasta viikonloppua. Lounais-Suomen poliisin mukaan aattoilta oli ennen puolta yötä jopa tavallista rauhallisempi, mutta puolenyön jälkeen tehtäviä on ollut runsaasti.

Sekä Helsingissä että Lounais-Suomessa poliisia ovat työllistäneet muun muassa pahoinpitelyt, humalaiset ihmiset ja ilotulitteista aiheutuneet häiriöt.

Romutuspalkkio ja sähköautojen hankintatuki tulevat voimaan

Määräaikainen laki romutuspalkkiosta, sähkökäyttöisten henkilöautojen hankintatuesta sekä henkilöautojen kaasu- tai etanolikäyttöisiksi muuntamisen tuesta tulee voimaan tänään.

Yksityishenkilö voi lain myötä saada tukea uuden vähäpäästöisemmän auton hankintaan romutuspalkkion tai hankintatuen kautta tai vanhan auton muuntamiseen kaasu- tai etanolikäyttöiseksi.

Laki on voimassa vuoden 2021 loppuun. Romutuspalkkio on kuitenkin käytössä vain elokuun 2018 loppuun asti.

Kiistelty aktiivimalli voimaan, työttömyyskorvausta voidaan leikata ensi kerran huhtikuussa

Työttömyysturvalain kiistelty aktiivimalli tulee voimaan tänään. Ensimmäinen 65 päivän seurantajakso alkaa heti. Ensimmäisen kerran uusi järjestelmä voi vaikuttaa työttömyyskorvauksen määrään 2. huhtikuuta.

Aktiivimallissa työttömyyskorvauksesta leikataan vajaat viisi prosenttia, jos työtön ei käy riittävää määrää palkkatyössä tai osallistu työllistymistä edistäviin palveluihin 65 päivän aikana.

Kim Jong-un: Pohjois-Korean on tuotettava massoittain ydinkärkiä

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sanoi vuosittaisessa kansalle osoitetussa uudenvuoden viestissään, että ydinlaukaisupainike on aina hänen pöydällään. Hän myös lisäsi, ettei kyse ole kiristyksestä, vaan todellisuudesta.

Kimin mukaan Pohjois-Korean on tuotettava massoittain ydinkärkiä ja ballistisia ohjuksia sekä nopeutettava niiden käyttöönottoa. (Lähde: AFP)

Trump kritisoi Iranin päätöstä rajoittaa sosiaalisen median käyttöä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jälleen kommentoinut Iranin tilannetta Twitterissä. Trump sanoi tviitissään Iranin nyt sulkeneen internetin, jotta rauhallisen mielenosoittajat eivät voi kommunikoida. Trumpin mukaan tämä ei ole hyvä asia.

Iranin viranomaiset ovat rajoittaneet sosiaalisen median käyttöä mielenosoitusten suitsimiseksi. Pääsyä on rajoitettu viestisovellus Telegramiin ja kuvasovellus Instagramiin.

Pieni matkustajakone putosi Costa Ricassa - 12 ihmistä sai surmansa

Keski-Amerikassa Costa Ricassa tapahtuneessa lentokoneturmassa on maan presidentin Luis Guillermo Solisin mukaan kuollut 10 yhdysvaltalaista. Lisäksi surmansa sai kaksi paikallista lentäjää.

Pieni matkustajakone syöksyi maahan paikallista aikaa sunnuntaina aamupäivästä. Kone syttyi tuleen syöksyttyään maahan ja kaikki koneessa olleet ihmiset saivat surmansa.

Paikallismedia on kertonut, että kone oli lähtenyt liikkeelle rannikkokaupunki Punta Islitasta ja syöksynyt maahan pian nousun jälkeen.

Turman syy ei vielä ole tiedossa. (Lähde: AFP)

Suomen loppukiri ei riittänyt - Nuoret Leijonat hävisi USA:lle 5-4

USA on voittanut Suomen nuorten MM-jääkiekon A-lohkon pelissä maalein 5–4. Suomi on kuitenkin jo varmistanut pääsynsä puolivälieriin.

Suomen puolivälierävastustaja selviää vasta Ruotsi–Venäjä-ottelun jälkeen.

USA vei Suomea ottelun ensimmäisessä erässä ja toiseen erään siirryttiin USA:n johtaessa 2–0. Ottelun toisessa erässä Suomi alkoi kuitenkin kiriä, ja toinen erä päättyi 4–2-lukemiin.

Suomi jatkoi kiriään ottelun kolmannessa erässä, kun Joona Koppanen kavensi 4–3-lukemiin, kun peliaikaa oli kulunut 48.25 minuuttia. Pian tämän jälkeen Kristian Vesalainen tasoitti 4–4-lukemiin. Suomen loppukiri ei kuitenkaan riittänyt, sillä USA onnistui tekemään ajassa 58.23 ratkaisevan maalin, jonka laukoi Adam Fox.

Chicago Bulls hävisi ottelun Washington Wizardsia vastaan - Markkanen nakutti 11 pistettä

Koripallon NBA:ssa Lauri Markkasen Chicago Bulls on hävinnyt vierasottelun Washington Wizardsia vastaan. Washington Wizards voitti Chicago Bullsin pistein 114–110.

Markkanen keräsi ottelussa 11 pistettä ja nappasi yhdeksän levypalloa. Hän sai peliaikaa reilut 29 minuuttia.

Bullsin kovin pistemies oli Nikola Mirotic, joka teki 21 pistettä.