Yön uutiskooste

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Pienet ja ruotsinkieliset lukiot jatkoivat voittokulkuaan STT:n lukiovertailussa

 

Savukosken lukio Lapissa oli paras STT:n lukiovertailussa tänä vuonna. Savukoskelta kirjoitti tänä vuonna kaksi ylioppilasta, ja lukio oli viime vuonna sijalla 23.

Toiselle sijalle tuli Suomen kristillisen yhteiskoulun lukio Kaarinassa yhdeksän kirjoittajan voimin. Loikka on melkoinen, sillä viime vuonna kaarinalaiset olivat sijalla 272.

Jaetulle kolmannelle sijalle kipusivat ruotsinkieliset Turun Katedralskolan ja Uusikaarlepyyn Topeliusgymnasiet. Molemmat olivat myös viime vuonna kymmenen parhaan joukossa.

 

Sarjakuvat eivät ole enää lasten juttu - pienille on tarjolla lähinnä Aku Ankkaa

 

Sarjakuvien myynti laskee hurjaa vauhtia, eikä ala tunnu tavoittavan uusia lukijoita. Jos sarjakuvia aiemmin pidettiin lasten viihteenä, nyt lapsille on vain vähän tarjontaa – lähinnä Aku Ankkaa.

Aku Ankka pitää lajin kärkipaikkaa sekä sarjakuvalehtenä että taskukirjoillaan kirjamyynnissä. Sarjakuva-asiantuntijat toivovat, että lapsille tehtäisiin uusia tuotteita klassikoiden rinnalle.

 

Koululaisille koittaa tänään kesäloma

 

Koululaisilla alkaa tänään kesäloma, kun lukuvuosi päättyy peruskouluissa, lukioissa ja osassa ammatillisia oppilaitoksia.

Peruskoulun päättötodistuksen saa tänä keväänä noin 58 600 nuorta. Ylioppilaita valmistuu liki 26 800. Ammatillisen tutkinnon puolestaan saa valmiiksi noin 76 200 opiskelijaa.

Suomessa on keskusteltu loppukeväästä siitä, olisiko koulujen kesälomia syytä siirtää alkamaan myöhemmin kesäkuussa. Näin kesälaitumilla saataisiin olla nykyistä pitempään elokuussa.

 

Visan maksukortit toimivat jo lähes normaalisti

 

Visan maksukortit toimivat jo lähes normaalisti, yhtiö kertoo. Visan maksukorteissa ilmeni eilen alkuillasta Euroopan laajuisia ongelmia.

Ongelma oli myös Suomessa.

Yhtiön verkkosivujen mukaan ongelma johtui laitteistoviasta. Verkkosivuilla lisäksi kerrotaan, että yhtiöllä ei ole syytä epäillä, että ongelmien taustalla olisi ollut haittaohjelma tai muu ulkopuolinen luvaton toiminta. (Lähde: AFP)

 

Kanada seuraa EU:ta - aikoo valittaa WTO:hon USA:n asettamista tulleista

 

Kanada valittaa Maailman kauppajärjestö WTO:hon Yhdysvaltain teräksen ja alumiinin tuontitulleista. Asiasta kertoo Kanadan ulkoministeri Chrystia Freeland. Hänen mukaansa yksipuoliset tekosyyn nojalla voimaan tuodut tullimaksut ovat epäsuhdassa Yhdysvaltojen kansainvälisten kauppavelvollisuuksien ja WTO:n sääntöjen kanssa.

Kanada aikoo tehdä yhteistyötä Euroopan unionin kanssa, joka myös riitauttaa WTO:ssa Yhdysvaltojen tullikorotukset.

Yhdysvallat ilmoitti torstaina, että se nostaa teräksen tuontitullit 25 prosenttiin ja alumiinin tuontitullit 10 prosenttiin. (Lähde: AFP)

 

Kimin lähettämää kirjettä kehunut Trump ei ollutkaan vielä lukenut sitä

 

Pohjois-Korean johtajalta Kim Jong-unilta kirjeen saanut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehui perjantaina kirjettä ennen kuin oli edes lukenut sitä. Trump kuvaili kirjettä "hyvin mukavaksi ja kiinnostavaksi". Myöhemmin hän kuitenkin sanoi, ettei ollut vielä lukenut kirjettä.

Asiasta uutisoivat sekä CNN että BBC.

Kirjeen Trumpille toimitti korkea-arvoinen Pohjois-Korean edustaja Kim Yong-chol, joka tapasi Trumpin Valkoisessa talossa.

Trump ilmoitti tapaamisen jälkeen, että tapaaminen Kimin kanssa toteutuu aiempien suunnitelmien mukaan. Johtajien on määrä tavata 12. kesäkuuta Singaporessa.

 

Yhdysvaltoja koettelee pahin kolibakteeriepidemia vuosiin - viisi ihmistä on kuollut

 

Yhdysvalloissa viisi ihmistä on kuollut saastuneen roomansalaatin aiheuttamassa kolibakteeriepidemiassa, uutisoi muun muassa CNN. Lisäksi yhteensä yli 190 ihmistä ympäri maata on sairastunut.

Kyseessä on laajin kolibakteeriepidemia Yhdysvalloissa yli kymmeneen vuoteen. Vuonna 2006 pinaatin kautta levinnyt bakteeri sairastutti yli 200 ihmistä.

Viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä olemaan syömättä rooman- eli romainesalaattia, elleivät voi olla täysin varmoja, että sitä ei ole kasvatettu Arizonan osavaltion Yumassa.

 

Weinsteinia vastaan uusi oikeuskanne - kolme näyttelijää syyttää seksuaalirikoksista

 

Yhdysvalloissa tuottajamoguli Harvey Weinsteinia vastaan on nostettu uusi oikeuskanne. Kanteessa näyttelijät Melissa Thompson, Caitlin Dulany ja Larissa Gomes syyttävät Weinsteinia seksuaalirikoksista.

Thompson syyttää kanteessa Weinsteinia siitä, että Weinstein ahdisteli häntä seksuaalisesti vuonna 2011. Dulany puolestaan väittää elokuvatuottajan lukinneen hänet omaan asuntoonsa, ahdistelleen ja uhkailleen häntä vuonna 1996. Dulanyn mukaan sama toistui samana vuonna Cannesin elokuvafestivaaleilla. Gomes puolestaan väittää, että Weinstein lukitsi hänet hotellihuoneeseen, uhkaili ja pahoinpiteli hänet. (Lähde: AFP)

 

Fifa ei löytänyt syytä, miksi Marokko ei voisi olla MM-kisaisäntä

 

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ei ole löytänyt mitään syytä, miksi Marokko ei voisi toimia vuoden 2026 MM-kisojen isäntänä. Marokkolaismedia oli ennen Fifan arviointia uutisoinut, ettei maa välttämättä läpäise tarkastusta muun muassa logististen ongelmien takia.

MM-kisaisäntä julkaistaan 13. kesäkuuta juuri ennen Venäjän MM-kilpailujen alkua. Kisoja on Marokon lisäksi hakenut yhteishankkeella Kanada, Yhdysvallat sekä Meksiko.

Myös Kanada, Yhdysvallat ja Meksiko läpäisivät Fifan tarkastuksen. (Lähde: AFP)