Yön uutiskooste

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Äänestäjät voivat luopua puolueuskollisuudesta, jos hyvä tyyppi löytyy

Hyvän kunnanvaltuutetun pitää olla erottuvan itsenäinen ja ajaa koko kunnan etua. Asia käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön haastattelututkimuksesta. Kansalaisten kannat hyvästä valtuustoehdokkaasta eivät ole olennaisesti muuttuneet vuodesta 2012.

Lisäksi hyvä valtuutettu pitää aktiivisesti yhteyttä äänestäjiinsä ja ajaa määrätietoisesti näiden etuja. Puolueuskollisuudesta kuntavaaleissa voidaan tinkiä, jos löytyy hyvä tyyppi, jolla on runsaasti kokemusta kunnallispolitiikasta.

Vihreät tavoittelee kuntavaaleista 10-15 prosentin äänisaalista

Vihreät tavoittelee kuntavaaleista 10–15 prosentin äänisaalista. Puolueen puheenjohtaja Ville Niinistö pitää Helsingin herruutta yhtenä kuntavaalien keskeisimmistä kysymyksistä. Vihreillä on äskettäisen kyselyn perusteella mahdollisuus nousta ensi kertaa Helsingin suurimmaksi puolueeksi ohi kokoomuksen.

Vuoden 2012 kuntavaaleissa vihreät sai 8,5 prosenttia äänistä.

Vihreiden tavoite on saada huhtikuun vaaleihin 2 500 ehdokasta. Niinistön mukaan puolet siitä on kasassa ja tavoite on aikataulussa.

Demarilähteet HS:lle: Lindtman kertoi Rinteelle harkitsevansa SDP:n johtoon pyrkimistä ennen listakohua

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman suunnitteli syksyllä asettuvansa ehdolle puolueen puheenjohtajakisassa. Asiasta uutisoivan Helsingin Sanomien tietojen mukaan Lindtman kertoi aikeistaan puolueen nykyiselle puheenjohtajalle Antti Rinteelle lokakuun loppupuolella.

Niin ikään lokakuussa Lindtmanin paljastettiin antaneen ennalta eduskunnan puhemiehille listoja puolueen kansanedustajista, joille voi jakaa puheenvuoroja kyselytunnilla. Lindtmania kritisoitiin paljon asian tultua ilmi.

Marraskuussa Lindtman ilmoitti, ettei pyri puolueen johtoon.

Saimaan kanava suljetaan tänään yli kolmeksi kuukaudeksi

Saimaan kanava suljetaan liikenteeltä tänään illalla kello 23. Liikennesulku jatkuu huhtikuun loppupuolelle asti.

Yleensä kanava suljetaan tammikuun lopussa. Poikkeava aikataulu johtuu historiallisesta remontista. Liikenneviraston mukaan kanavan alaportit uusitaan, koska alkuperäisiä portteja ei ole suunniteltu nykyisenkaltaiseen talviliikenteeseen ja niitä on jouduttu korjaamaan useaan otteeseen.

Uusimistyöt aloitetaan tänä talvena. Viimeiset portit on määrä asentaa keväällä 2019.

Siviilipalveluksen täydennyskoulutus alkaa Kuopiossa

Siviilipalveluksen täydennyskoulutus alkaa huomenna Pelastusopistolla Kuopiossa. Tähän saakka täydennyskoulutusta on järjestetty ainoastaan Lapinjärven siviilipalveluskeskuksessa Uudellamaalla.

Täydennyskoulutukseen osallistuvat Puolustusvoimien reservistä siviilipalveluvelvollisiksi hakeutuvat ihmiset. Täydennyskoulutukseen hakeutuneiden määrä on moninkertaistunut muutaman vuoden takaisesta.

Karjalainen: Veronpalautukset saamatta yli 30 000 suomalaiselta

Sanomalehti Karjalaisen mukaan yli 30 000 suomalaista ei ole nostanut veronpalautuksiaan OP:n konttoreista. Vuoden 2015 veronpalautuksia on jäänyt nostamatta noin 8,6 miljoonan euron edestä, lehti kertoo.

Lunastamaton palautus on keskimäärin noin 270 euroa. Isoin yksittäinen palautus oli 61 700 euroa.

Palautukset maksetaan ensisijaisesti suoraan tilille, mutta joissakin tapauksissa tilinumerot olivat vääriä. Palautukset sai hakea OP:n konttoreista 28 päivän ajan maksuosoituksen toimittamisesta.

Moni kongressin demokraatti boikotoi Trumpin virkaanastujaisia

Yhdysvalloissa ainakin 15 kongressin demokraattiedustajaa jättää saapumatta presidentti Donald Trumpin virkaanastujaisjuhlaan. Trump vannoo virkavalansa alkavan viikon perjantaina.

Lauantaina Trump hyökkäsi rajusti kansalaisoikeuksien esitaistelijana tunnettua edustajainhuoneen jäsentä John Lewisiä vastaan. Samalla Trump arvosteli tviitissään Lewisin vaalipiiriä Georgiassa. Atlantan seudun vaalipiirin asukkaiden enemmistö on mustaihoisia.

Lewis oli jo aiemmin ilmoittanut jättävänsä virkaanastujaiset väliin, koska katsoo, että Trumpin valinta tapahtui laittomalla tavalla. (Lähde: AFP)

Kosovo on Serbiaa -viestiä kantava juna pysäytettiin

Serbian pääministeri sanoo määränneensä Kosovoon matkalla olleen junan pysähtymään ennen Kosovon rajaa. Kosovo on Serbiaa -viestiä eri kielillä kantanut juna lähti liikkeelle lauantaina Serbian pääkaupungista Belgradista.

Pääministeri Aleksandar Vucic kertoi, että määräsi junan pysähtymään "välttääkseen konfliktin ja säästääkseen ihmishenkiä".

Junana määränpää oli Kosovon pohjoisosa, jonka asukkaista valtaosa on serbejä. Kosovon johto näki junahankkeen provokaationa. (Lähde: AFP)

Belgian poliisi otti kiinni 3 terrorismin vastaisissa ratsioissa

Belgiassa poliisi on ottanut kiinni kolme ihmistä terrorismin vastaisissa ratsioissa. Kolmikko otettiin kiinni kuultaviksi Brysselissä lauantai-iltana.

Poliisi teki illalla yhteensä neljä ratsiaa Molenbeekin kaupunginosassa. Ratsioissa ei löytynyt aseita tai räjähteitä, ilmoitti syyttäjänvirasto.

Usea Pariisin marraskuun 2015 ja Brysselin maaliskuun 2016 terrori-iskujen tekijöistä oli kotoisin Molenbeekistä. Viranomaiset ovat iskujen jälkeen tehostaneet valvontaa ja ratsioita kaupunginosassa.

Aseistautuneet poliisit eristivät lauantai-iltana ratsioiden kohdealueet aidoilla. (Lähde: AFP)

Bowie postuumisti ehdolle Brit Awards -palkinnoille

Britanniassa musiikkitähti David Bowie on asetettu postuumisti ehdolle kahden Brit Awards -palkinnon saajaksi. Tammikuussa 2016 kuollut solisti listattiin ehdokkaaksi sarjoissa paras miesartisti ja paras albumi.

Bowien viimeiseksi jäänyt albumi Blackstar julkaistiin vain kaksi päivää ennen hänen kuolemaansa.

David Bowie teki läpimurtonsa 1970-luvun taitteessa. Häntä luonnehdittiin musiikkinsa ja imagonsa muutoksien vuoksi popin ja rockin kameleontiksi.

Britannian musiikkialan vuotuiset pääpalkinnot jaetaan 22. helmikuuta Lontoossa. (Lähde: AFP)

Teräväinen nimensä veroisena NHL:ssä

Jääkiekon NHL:ssä Carolinan hyökkääjä Teuvo Teräväinen oli tehokas yön kierroksella. Hän teki maalin ja syötti toisen, kun Carolina kaatoi New York Islandersin 7–4.

Pekka Rinne ja Tuukka Rask torjuivat taalaliigassa voittoisasti. Nashvillen Rinne otti kiinni 28 kiekkoa ja valittiin pelin tähtikolmikkoon, kun Nashville nujersi Coloradon 3–2. Bostonin Rask torjui puolestaan 21 laukausta kamppailussa, jossa Boston voitti Philadelphian 6–3.

Columbuksen Joonas Korpisalon liki 30 torjuntaa eivät sen sijaan riittäneet voittoon. Florida oli Jaromir Jagrin johdolla parempi maalein 4–3.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Yön uutiskooste: Hypo ennustaa Suomelle taloudelle seitsemän prosentin takapakkia, Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä nousee edelleen rajusti

Halla-ahon mielestä Haaviston uskottavuus kärsii rikosepäilyistä – Mykkänen uskoo hänen ammatti-ihmisenä pystyvän hoitamaan ulkoministerin virkaansa

Jyväskyläläiset mopoilijat kertovat törkeästä kohtelusta liikenteessä: "Autoilijoiden pitäisi antaa esimerkkiä"

Hankasalmen kunnanjohtaja tulistui jyväskyläläisen pesäpallokentän turmelleille mopoilijoille – "Keskenkasvuiset p*skiaiset"

Epävarmuus kiinteistöjen kohtalosta on "murhe ja päänvaiva" sote-uudistuksessa – osa kunnista antaa nyt tilojensa rapistua, osa investoi niihin kuin viimeistä päivää

Etäsuorituksia, perumisia ja korvauksia – suomalaisten korkeakoulujen suhtautuminen syksyn vaihtoihin vaihtelee

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakokeiden pisteytyksessä havaittu virhe korjataan

27 hiehoa yhä karkuteillä Leivonmäen kansallispuistossa – hiekkamontulle saarrettu lauma pääsi jälleen karkuun

Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin

Uudet liikennevalot lupaavat helpotusta Vaajakosken liikenneruuhkiin, mutta odotus jatkuu vielä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.