Yöpyöveleiden partiointi ennaltaestänyt murtoja

Tiistai-iltainen yksityishenkilöiden suorittama rikoksesta epäiltyjen kiinniotto ei ole ainut laatuaan Pihtiputaalla. Koska poliisin paikalle saapuminen kestää suhteellisen pitkään, on vastaaviin tilanteisiin jouduttu ennenkin, mutta edelleen kyse on yksittäistapauksista.

Vapaaehtoista yöpartiointia kunnan alueella syksystä 2013 suorittanut paikallisten Yöpyövelit-ryhmä on onnistunut toiminnallaan ennaltaestämään tilanteiden syntymistä. Ryhmän puheenjohtajan, Kimmo Järvelinin mukaan jokainen yöpartiointiin osallistunut on törmännyt useamman kerran tilanteeseen, jossa mitä todennäköisimmin on ollut rikoksen suunnittelu tai valmistelu käynnissä.

– Kun auto pyörii edestakaisin yrityksen takapihalla kello 24–05 välisenä aikana ja lähtee heti pois jouduttuaan auton valokeilaan, niin kyllähän se on selvää, että jotain on ollut tekeillä, mutta on tullut häirityksi, Järvelin kuvailee.

Yöpyöveleiden ringissä on kolmisenkymmentä vapaaehtoista. Kokemukset epäilyttävien autokuntien hätistelemisestä ovat motivoineet jatkamaan toimintaa. Lähtökohtaisesti kyse on näkyvyydestä ja läsnäolosta.

– Olemme sopineet tarkkaan pelisäännöt. Emme pääsääntöisesti mene itse tilanteisiin, emmekä edes poistu autosta. Tiistaisessakin kiinniottotapauksessa, joka ei kylläkään tapahtunut yöpartioinnin yhteydessä, meillä oli koko ajan linja auki poliisille ja koko ajan toimimme poliisin ohjeiden mukaisesti, Järvelin sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .