Yöpyövelit valvovat Pihtiputaalla jo kolmatta vuotta – työvälineinä auto, kamera ja puhelin

He eivät ole Odinin sotureita tai maahanmuuttovastaisia kiihkoilijoita. He ovat paikallisia yrittäjiä ja sitkeitä aktiiveja, jotka kolme vuotta sitten yksinkertaisesti kyllästyivät Pihtipudasta koetelleeseen murto- ja varkausaaltoon. He eivät ottaneet, eivätkä ota, oikeutta omiin käsiinsä. Ei, vaikka ryhmällä on julman kuuloinen nimi: Yöpyövelit.

– Meidän työvälineemme ovat auto, kamera ja puhelin, kertoo Yöpyöveleiden vetäjä, yrittäjä Kimmo Järvelin rauhallisesti.

Hänen porukkansa ei puutu yleiseen järjestyksenpitoon. Vuodesta 2013 lähtien lähes joka yö Pihtiputaan kylänraitilla on liikkunut Yöpyöveleiden partio. Järvelin uskoo, että jo yksin partion näkyminen kylänraitilla on riittänyt karkottamaan pitkäkyntisiä.

– Olemme saavuttaneet merkittäviä tuloksia. Kolmen vuoden takaisista pahimmista ajoista on päästy paljon parempaan. Enää ei ole ollut murtoaaltoja. Vain yksittäisiä tapauksia, Järvelin arvioi.

Partiotoiminnan alkamisen myötä ihmiset rupesivat katsomaan ympärilleen ja seuraamaan, mitä lähipiirissä tapahtuu. Kun tiedetään, keitä valvontaringissä toimii, ovat jäsenet saaneet ihan tavallisilta putaalaisilta puheluita oudoista liikkujista.

– Joskus yölläkin puhelin soi, ja saa soidakin.

Auton valokiilat riittävät

Mitään virallisia poliisitilastoja yöpyövelit eivät ole seuranneet. He eivät edes tilastoi systemaattisesti öisiä kohtaamisia. Partiointiyötkin varataan itsenäisesti kalenterista. Kun on yönsä varannut, hoidetaan partiointi kaverin kanssa ilman tiukkaa ohjeistusta.

Järvelin kuvaa toimintaa ennaltaehkäiseväksi. Riittää, kun epämääräisesti jonkin yrityksen takapihalle peruuttanut pakettiauto joutuu partioivan auton valokiilaan. Partio kirjaa pakettiauton rekisterinumeron ylös ja seuraa auton liikkeitä.

– Soitto 112:een, ja kerromme, mihin suuntaan pakettiauto lähti. Poliisi sitten arvioi, onko heillä resursseja lähteä tarkistamaan autolla liikkuneiden tarkoitusperiä. Me emme ota kontaktia, Järvelin painottaa.

Paitsi ainakin kerran, kun Järvelin päätyi rauhoittelemaan rosvoa ollessaan koiran kanssa liikkellä.

– Mutta tuolloinkin vain sanoin kaverille, että odotellaan nyt vaan kaikessa rauhassa poliisia.

Poliisi sitten tuli aikanaan.

Ei toimeksiantoja

Partio kiertää sattumanvaraisesti teollisuusalueilla, keskustassa ja Nelostien tuntumassa sijaitsevien yritysten lähellä. Yhdistys ei ota vastaan toimeksiantoja, eikä se saa ottaa minkäänlaisia palkkioita työstään. Jokainen maksaa omat polttoainekustannuksensa.

Alussa ryhmällä oli oma puhelin, mutta siitä luovuttiin, kun todettiin sen siirtyminen vuorosta toiseen hankalaksi ja ongelmaksi tulivat puhelimen aiheuttamat kustannukset.

– Tällainen toiminta on tiukasti laissa määriteltyä. Tämän pitää olla vastikkeetonta toimintaa, jossa raha ei saa liikkua – eikä se liiku.

Omista partiovuoroistaan Järvelin on vaitonainen. Hän myöntää olleensa viime aikoina hieman laiska lähtemään öiselle reissuille.

– Mutta niin se on meillä kaikilla. Välillä hiipuu, sitten taas tsempataan. Mutta täällä me olemme, ja partiointi Putaalla jatkuu.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .