YK haluaa poistaa köyhyyden vuoteen 2030 mennessä

Suomessa ja 37 muussa maassa vietetään parhaillaan Euroopan kestävän kehityksen viikkoa. Sen yhtenä tarkoituksena on tehdä tunnetuksi YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelmaa, Agenda 2030:tä. Siinä on kaikkiaan 17 tavoitetta, tässä niistä seitsemän.

1. Ei köyhyyttä

Maailmasta tulee poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä (tulot alle 1,25 dollarilla päivässä) ja vähentää ainakin puolella niiden ihmisten määrää, jotka kansallisten määritelmien mukaan elävät köyhyydessä.

Kaikille on myös taattava sosiaaliturva ja vakuutussuoja sekä yhtäläiset oikeudet mm. taloudellisiin resursseihin, peruspalveluihin ja luonnonvaroihin.

2. Ei nälkää.

Maailmasta pitää poistaa nälkä ja aliravitsemus sekä varmistaa, että kaikki saavat riittävästi turvallista ja ravinteikasta ruokaa.

Maatalouden tuottavuus ja pienruoantuottajien tulot tulee kaksinkertaistaa. Sopeutumista ilmastonmuutokseen on vahvistettava.

3. Lisää terveyttä ja hyvinvointia

Kaikille ihmisille tulee taata terveellinen elämä ja hyvinvointi. Keinoina on muun muassa äitiyskuolleisuuden vähentäminen sekä AIDS-, tuberkuloosi- ja malariaepidemioiden ehkäiseminen.

Liikenneonnettomuuksista johtuvat kuolemat ja vammat puolitetaan vuoteen 2020 mennessä. Tehostetaan huumeiden ja alkoholin väärinkäytön ehkäisemistä ja hoitoa.

5. Miehet ja naiset tasa-arvoisiksi

Eri maissa varmistetaan, että kaikki saavat päätökseen ilmaisen, tasa-arvoisen ja laadukkaan perus- ja keskiasteen koulutuksen. Kansalaisilla tulee olla myös mahdollisuus laadukkaaseen esiopetukseen sekä edulliseen ja laadukkaaseen ammatilliseen ja kolmannen asteen koulutukseen.

Poistetaan sukupuolten eriarvoisuus koulutuksessa. Varmistetaan heikossa asemassa oleville – kuten vammaisille, alkuperäiskansoille ja huono-osaisille lapsille – yhtäläinen mahdollisuus kaiken tasoiseen koulutukseen ja ammatilliseen valmennukseen.

Maailmassa lopetetaan tyttöihin ja naisiin kohdistuva syrjintä, väkivalta ja haitalliset käytännöt, kuten lapsiavioliitot ja naisten sukupuolielinten silpominen. Seksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistetään. Naisille on taattava yhtäläiset oikeudet taloudellisiin resursseihin, omistajuuteen, rahoituspalveluihin, perintöön ja luonnonvaroihin.

6. Puhdasta vettä kaikille

Puhtaan veden saatavuus, hyvä sanitaatio ja hygienia kaikille tulee varmistaa. Vedenkäytön tehokkuutta on parannettava. Veteen liittyviä ekosysteemejä on suojeltava.

7. Energiaa edullisesti ja kestävästi

Eri maissa tulee varmistaa edullisen, luotettavan ja uudenaikaisen energian saanti ja tuotanto. Uusiutuvan energian käyttöä lisätään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.