YK:n teemapäivä muistuttaa autistin ahdingosta melussa ja valojen välkkeessä

Tänään vietetään YK:n julistamaa kansainvälistä autismitietoisuuden päivää.

Viikon aikana Autismi- ja Aspergerliitto muistuttaa, että autismiin usein liittyy yli- tai aliherkkyys esimerkiksi äänille, kosketukselle, valolle ja lämpötiloille. Siksi liitto kannustaa järjestämään kouluihin, työpaikoille ja julkisiin tiloihin hiljaisen huoneen, jossa voi tasata aistikuormaa.

– Hiljainen huone ei tarkoita aistitonta huonetta vaan tilaa, jossa aistiärsykkeitä on vähennetty esimerkiksi sammuttamalla osa valoista, lisäämällä erilaisia oleskelumahdollisuuksia vaikkapa säkkituoleilla ja varaamalla tilaan korvatulppia, liiton toiminnanjohtaja Tarja Parviainen neuvoo.

Aistitoiminnan erilaisuus ei välttämättä tarkoita pelkkää herkkyyttä, vaan eri aistialueet voivat myös sekoittua. Lisäksi autistin liike- ja tasapainoaisti voivat olla poikkeuksellisia: hän voi olla kömpelö, pelätä liukuportaita tai välttää korkeita paikkoja.

Teemapäivä korkkaa autismitietoisuuden viikon, jonka aikana Autismi- ja Aspergerliitto ja sen jäsenyhdistykset jakavat tietoa aiheesta esimerkiksi koulutuksissa ja tapahtumissa.