YLE: Työoikeuden professori ehdottaa poliittisten lakkojen pitämistä vapaa-ajalla tai vaikka lauantaina

Professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta on ennenkin ehdottanut moista. Hänen ajatuksensa ovat keränneet kritiikkiä.

SAK järjestää perjantaina lakon työttömyysturvan aktiivimallia vastaan. Lakko aiheuttaa poikkeustilanteita esimerkiksi julkisessa liikenteessä.

Yle uutisoi torstaina, että jos työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta saisi päättää, poliittiset mielenilmaisut pidettäisiin vapaa-ajalla.

Hän esittää poliittiselle mielenilmaukselle vaikkapa lauantaipäivää, jolloin töissä olisi vähemmän työntekijöitä.

– Jos se olisi vaikka lyhytaikainen, niin sanottu ruokatuntimielenilmaus, niin eihän sekään aiheuttaisi kovinkaan paljoa vahinkoa, Koskinen sanoo Ylen mukaan.

Koskisen mukaan järjestöjen pitäisi miettiä, kuinka poliittiset mielenilmaukset toteutettaisiin mahdollisimman vähän haittaa tuottavina, Yle kertoo.

Idean taustalla on ajatus siitä, että työpaikoilla ei pitäisi harrastaa politiikkaa.

– Se [lakon] tehokkuus riippuu siitä, kuinka paljon aiheutetaan työnantajille ja muille vahinkoa. Onko tämä oikeudenmukainen tai kohtuullinen tapa arvioida poliittisen lakon toteuttamista? Se on kuitenkin poliittinen, niin miksei sitä sitten käytäisi sillä tavoin kuin politiikkaa muutoinkin harrastetaan. Eihän työpaikoilla saa harrastaa politiikkaa, työpaikoilla tehdään töitä, Koskinen totesi Ylelle.

Koskinen on ehdottanut samanlaista ennenkin. Hän teki Elinkeinoelämän Valtuuskunta EVAlle analyysin poliittisista lakoista viime kuussa. Analyysissä hän toteaa muun muassa, kuinka poliittiset lakot kuuluvat vapaa-ajalle.

Yle kirjoittaa, että analyysi sai kritiikkiä. Hankenin professori Niklas Bruun muun muassa kertoi Helsingin Sanomissa olevansa yleisesti järkyttynyt kollegansa tekstistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.