Yaran tehtaalla Uudessakaupungissa sattui ammoniakkivuoto – Tukes pyytää selvitystä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes selvittää Yaran tehtaalla Uudessakaupungissa tiistaina tapahtunutta ammoniakkivuotoa. Tukes kertoo, että se seuraa tilannetta, on yhteydessä tehtaaseen ja pyytää selvitystä tapahtuneesta. Tukes päättää myöhemmin, perustetaanko tapahtunutta selvittämään onnettomuustutkintaryhmä.

Tukesin mukaan Yaran lannoitetehtaalla on käyty tarkastuksella viimeksi viime vuonna.

–  Silloin tarkastuksessa ei havaittu puutteita, jotka vaatisivat korjaamista, kertoo tiedotteessa projektijohtaja Markus Kauppinen Tukesin teollisuusyksiköstä.

Uudessakaupungissa Yaran lannoitetehtaalla sattui tiistai-aamuna ammoniakkivuoto, jonka takia pelastuslaitos kehotti ihmisiä välttämään alueella liikkumista. Pelastuslaitos tiedotti yhdeksän jälkeen, että vuoto oli saatu tukittua, ja vuodosta annettu vaaratiedote peruttiin ennen aamukymmentä. Vuoto tapahtui aamulla kello kahdeksan jälkeen.

Pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Juha Virto kertoi, että vaaratiedote annettiin varotoimenpiteenä, sillä esimerkiksi tuulensuunnasta ei heti ollut tietoa.

–  Tuulensuunta varmistui kuitenkin otolliseksi, eli tuuli puhalsi merelle päin, Virto kertoi.

Merelle suuntaavan ammoniakkipilven takia myös alusliikennettä merellä rajoitettiin hetkellisesti.

Vuodon tukkimisen lisäksi pelastuslaitos laimensi kaasupilveä.

Purkuputkesta purkautui nestemäistä ammoniakkia

Kaksi vuodon läheisyydessä ollutta tehtaan työntekijää vietiin tarkastettavaksi varotoimena, mutta tiedossa ei ole henkilövahinkoja.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, kuinka paljon ammoniakkia ehti vuotamaan.

Tehtaan toimitusjohtaja Tommi Hevonoja kertoi aamulla STT:lle, että vuoto sattui ammoniakkivaunun purkutilanteessa. Purkuputkesta purkautui nestemäistä ammoniakkia, mikä aiheutti höyrystymistä. Ammoniakkipilvi sekoittuu ilmaan, laimenee ja haihtuu. Tehdas selvittää vuodon syytä.

Ammoniakkikaasu on väritön, pistävän hajuinen kaasu, joka aiheuttaa ihmisille hengitys- ja ärsytysoireita. Lyhytkin altistus voi olla hengenvaarallista. Ammoniakki on myrkyllistä myös meren eliöstölle. Ammoniakki voi muodostaa räjähtävän kaasuseoksen ilman kanssa.

Ammoniakkia käytetään muun muassa lannoitteiden valmistuksessa, kylmävarastoissa ja tekojääradoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Vuh! Tässä ovat vuoden virkakoirat vuosimallia 2019 – Aino käräytti yli 1200 kiloa elintarvikkeita, Cena teki merkittäviä huumelöytöjä ulkomailla

Jyväskylän Huhtasuolla vesihuoltotöiden takia liikennejärjestelyjä

Keski-ikäisellä naisella todettu tuhkarokko Hämeenlinnassa, keskussairaala neuvoo päivystyksessä asioineita tarkistamaan rokotussuojaansa

Hippokselle ilmestyi kaikessa hiljaisuudessa uusi pysäköintirajoitus – lappuliisa on ollut alkuviikosta ahkerana

Ei herkille! Näitä sketsejä Pirkka-Pekka Petelius pyytää nyt anteeksi – "Lähemme tuon Soikhian kanssa nyt tuonne etelähän naishiin!"

Jyväskyläläisnainen teki tiliä nettipetoksilla – syöttötuoli osoittautui myyntihitiksi

Jyväskylä ei ehkä suljekaan kolmea vanhusten päiväkeskusta – kohtalo yhä auki

Matti Pietiläisen uutisanalyysi: Viisi vuotta on pitkä aika myös Sirpa Paaterolle – Ennen piti "vaarallisena ajatteluna" ja nyt väläytti itse Postin jakamista kahteen yhtiöön

IS: Koomikkokollega Aake Kalliala pitää Peteliuksen anteeksipyyntöä saamelaisille älyttömänä – "Pitää nyt nuoleskella"

Poliisin Karhu-ryhmän ex-varajohtajalle ehdotonta vankeutta poliisilaitoksen petosjutussa – Poliisilaitoksen hankinnat valmiusyksikössä perustuivat oikeuden mukaan luottamukseen, eikä niitä valvottu tarkasti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.