Yhtye närkästyi ikuiseen ongelmaan keikkamatkoilla: "Onko maalaisjärki kadonnut?"

Kuorma-auto, bussi tai pakettiauto Jyväskylän kävelykadulla ravintolan edustalla, ajoneuvon kyljessä yhtyeen mainokset ja rokkarit kantamassa ravintolaan soittimia ja äänentoistovälineitä – tuttu näky, eikö?

Vaan että ei pitäisi olla.

Vaikka yhtye pysäköisi vain tavaroiden kantamisen ajaksi ravintolan eteen kävelykadulla, ei siihen ole olemassa lupaa. Tällöin pysäköintivirhemaksu voi napsahtaa alta aikayksikön.

Iso osa Jyväskylän ydinkeskustan ravintoloista sijaitsee kävelykadun varrella ja kävelykadulla pysäköinti on yksiselitteisesti kielletty. Tällöin kantomatka painavalle kalustolle voi rätkähtää pitkäksikin.

Kuorma- ja pakettiautoille on varattu purku- ja lastauspaikat Kilpisenkadulta ja Ilmarisenkadulta. Näissä paikoissa taas pysäköinti on muun syyn takia kielletty.

Poikkeuksena tieliikennelakiin on kirjattu huoltoajo, joka Jyväskylässä on sallittua aamulla ja aamupäivällä kello 5–10. Tämä ei kuitenkaan auta illalla ravintoloihin saapuvia orkestereita – ja kaupungin pysäköinninvalvonnasta muistutetaan, että itse väsätyt "huoltoajo"-laput eivät ole juridisesti päteviä.

– Pelisäännöt ovat yksinkertaiset: kävelykadulle ei saa ajaa moottoriajoneuvolla, ja koska ei saa ajaa, ei myöskään pysähtyä saati pysäköidä, lakimies Timo Lampinen Jyväskylän kaupungin pysäköinninvalvonnasta sanoo.

"Maalaisjärki kadonnut?"

Asiaan törmäsi Jyväskylässä keikalla ollut rautalankabändin kitaristi Marko Haukka. Tavarat oli pakko kantaa, vaikka pysäköintilupaa ei ollut.

– Tavarat ovat painavia, kahden ihmisen kannettavia. Jos oven eteen ei pääse, on pakko kantaa kauempaa, ja kun purun pitää olla "aktiivista", purkamiseen olisi lisäksi pitänyt palkata yksi henkilö, joka jäisi autolle ilmoittamaan tavaroiden purkamisesta, Haukka pyörittelee päätään.

Virhemaksuhan sieltä lopulta nakattiinkin, yhtyeen kahteen henkilöautoon.

– Mielestämme pysäköinnissä tavaran purun suhteen olisi kävelykadulla korjauksen paikka. Kuinka toimisi orkesteri, joka tulee keikalle toiselta puolelta Suomea? Käytännössä näiden bändien tulisi lähteä liikkeelle jo edellisyönä tai kantaa bussillinen soittolaitteita pitkin kävelykatua lähimmältä kadulta, johon voi pysähtyä tavaran purkua varten, Haukka miettii.

– Onkohan tässä maalaisjärvi kadonnut täysin, hän kysyy.

Kävelykadun "uumenissa", Jyväskylän ydinkeskustassa sijaitsevasta tanssiravintola Jyväshovista vahvistetaan, että yhtyeet joutuvat pysäköimään kadulle omalla vastuullaan, kun omaa pysäköintialuetta ei ole.

Ravintolaan on mahdollista saada tavaroita toimitettua perille myös muita reittejä pitkin, mutta esimerkiksi isolla bussilla paikalle saapuva yhtye valitsee helposti vaivattomimman tavan: bussi parkkiin kävelykadulle ja sormet ristiin.

Jyväshovin asiakaspalvelusta kerrotaan, että omalla vastuullaan pysäköivät orkesterit ovat saaneet pysäköinnistään virhemaksuja silloin tällöin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .