Yhä useampi aikoo testamentata varoja hyväntekeväisyyteen

Lahjoittamista on vauhdittanut järjestöjen jakama tieto.

Suomalaiset ovat kiinnostuneet tekemään testamenttilahjoituksia hyväntekeväisyyteen. Lahjoitusten antamista on vauhdittanut järjestöjen runsas vuosi sitten aloittama kampanja, joka jakaa tietoa testamenttilahjoituksista.

Esimerkiksi ympäristöjärjestö WWF, lastenoikeusjärjestö Plan ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty kertovat saaneensa aiempaa enemmän yhteydenottoja lahjoitusta suunnittelevilta. Järjestöjen tuloihin kampanja ei kuitenkaan ole ehtinyt vaikuttaa merkittävästi, sillä lahjoituksia voi alkaa tulla vasta vuosien päästä.

Ensimmäisen vuoden kokemukset 14 järjestön Hyvä testamentti -kampanjassa ovat olleet erittäin rohkaisevia, kertoo kampanjakoordinaattori Pia Tornikoski. Esimerkiksi kampanjan lakiasiantuntija on saanut runsaasti tiedusteluja hyvatestamentti.fi-sivuston kautta.

Kampanjan kumppanina oleva lakitoimisto puolestaan on laatinut viime vuonna viikoittain testamentteja, joissa jokin järjestö on edunsaajana. Lisäksi tulevat muiden laatimat testamenttilahjoitukset.

Lahjoittaa voi vaikka taulun tai pianon

Tornikosken mukaan ihmisillä on tarvetta saada kootusti tietoa testamenteista ja lahjoittamisesta. Aina ei esimerkiksi tiedetä, että lapsille menevän perinnön ohella voi laatia testamentin ja tehdä siinä osalahjoituksia.

Kampanjassa muistutetaankin, että kaikkia varoja ei tarvitse jättää järjestölle. Testamentilla voi lahjoittaa esimerkiksi jonkun esineen, rahaa tai osan omaisuudesta.

- Hyväntekeväisyyteen voi antaa esimerkiksi taulun tai vaikka pianon, jos musiikki on itselle tärkeää ja löytyy hyvä lahjoituskohde. Eikä tarvitse olla miljonääri vaan pienelläkin lahjoituksella voi tehdä hyvää.

Suomessa on tehty vähemmän testamentteja järjestöille kuin monessa muussa maassa. Kuitenkin esimerkiksi Sydänliitolle lahjoitukset ovat tärkeä osa rahoitusta.

- Ilman testamentteja olisi moni merkityksellinen sydänterveyteen liittyvä asia jäänyt toteutumatta. Lisäksi testamenttilahjoitukset ovat tuoneet toimintaan pitkäjänteisyyttä, tiivistää järjestön talousjohtaja Taisto Kuronen.

Mount Everestin valloittaja jättää varojaan eläinten hyväksi

Vuorikiipeilijä Carina Räihän haaveena oli kiivetä maailman korkeimmalle vuorelle Mount Everestille. Koska retkessä oli vaaransa, hän teki testamentin eläinten oikeuksien hyväksi.

Räihä on toiminut jo vuosia eläinsuojelujärjestö Animalian vapaaehtoisena, joten lahjoituskohdetta ei tarvinnut kauan miettiä. Hänen testamentissaan on mainittu myös toinen, ulkomaalainen eläinoikeusjärjestö.

- Everestille lähtiessä pysähdyin miettimään, että koskaan ei tiedä mitä elämässä tapahtuu. Halusin varmistaa, että varani menevät hyvään tarkoituksen. Mielestäni testamentti on muutenkin tärkeä asia hoitaa kuntoon, sanoo Räihä, joka saavutti Mount Everestin huipun kuusi vuotta sitten ensimmäisenä suomalaisena naisena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.