Yhä useampi eläinsuojelulain rikkoja saa tuomion törkeästä teosta – myös rangaistukset koventumassa

Käräjäoikeudet antavat tänä vuonna ennätysmäärän langettavia tuomioita törkeistä eläinsuojelurikoksista. Oikeusministeriön tilaston mukaan langettava tuomio oli lokakuun loppuun mennessä annettu 14 jutussa. Viime vuonna rangaistus tuli saman tilaston mukaan 9 jutussa.

Törkeä tekomuoto on ollut laissa vuodesta 2011.

– Voihan olla, että alussa on ollut varovaisuuttakin mukana. Kun jutut pikkuhiljaa lisääntyvät, ehkä tulee lisää uskallustakin antaa tuomioita törkeästä tekomuodosta. On jo olemassa oikeuskäytäntöä, johon voi peilata, menisikö juttu samaan kategoriaan, pohtii oikeustieteen tohtori, tutkija Tarja Koskela.

Ministeriön tilasto on juttukohtainen eikä siitä siten käy ilmi tuomioiden lukumäärää. Tilastokeskuksen tuoreimman tilaston mukaan tuomioita annettiin törkeistä eläinsuojelurikoksista viime vuonna 10 ja vuotta aiemmin 9.

Tuomiot kovenemassa

Myös tuomiot eläinsuojelurikoksista ovat koventuneet viime vuosina. Tällainen alustava käsitys Tarja Koskelalle on tullut, kun hän on käynyt läpi eläinsuojelurikostuomioita vuosilta 2011–2016 uutta tutkimustaan varten.

– Näyttäisi, että vankeusrangaistuksia on tuomittu enemmän kuin vanhassa aineistossani. Vanhassa aineistossani oli kuitenkin se ongelma, että vankeusrangaistuksia oli vain kymmenen prosenttia koko aineistosta ja niitä oli lukumääräisesti niin vähän, ettei siitä voinut sanoa tilastollisesti mitään varmaa.

Koskela teki väitöskirjansa eläinsuojelulain rikkomisesta vuosina 2006–2009. Hän korostaa, ettei ole vielä ehtinyt tehdä uudesta aineistostaan varsinaista analyysia ja tulokset ovat valmiit vasta ensi vuonna.

Jos vankeusrangaistusten osuus todella on kasvanut, törkeän tekomuodon lisääminen lakiin vuonna 2011 on kihlakunnansyyttäjä Jarmo Rintalan mukaan toiminut toivotusti.

– Hallituksen esitykseen kirjattiin ajatus, että kun säädetään törkeä eläinsuojelurikos törkeimmille eläinsuojelurikoksille, perusmuotoisen eläinsuojelurikoksen rangaistusasteikon sisällä ei tarvitse enää säästellä yläpäätä törkeille tapauksille. Hallituksen esityksessä sanotaan aika suoraan, että ajatuksena on ankaroittaa rangaistuskäytäntöä kautta linjan, sanoo Pohjanmaan syyttäjänvirastossa työskentelevä Rintala, joka on erikoistunut eläinsuojelurikoksiin.

Sekä Koskela että Rintala arvioivat, että kyse on nimenomaan oikeuskäytännön muutoksesta, ei itse rikosten lisääntymisestä tai raaistumisesta.

Enemmän ilmoituksia

Rikosilmoitukset eläinsuojelulain rikkomisesta ovat olleet viime vuodet jatkuvassa kasvussa.

Viime vuonna poliisin tietoon tuli 629 eläinsuojelulain rikkomista, joista yli puolet oli perusmuotoisesta eläinsuojelurikoksesta ja törkeitä tapauksia 22. Vuotta aiemmin ilmoituksia kirjattiin tilastoon kaikkiaan 612 ja sitä edellisenä 584.

– Tuomioita tuli Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna 192. Myös tuomioiden määrä on kasvanut, mutta onhan siinä iso gäppi. En ole tutkinut sitä, mihin jutut kilpistyvät. Minulla on kuitenkin ideana vähän tarkastella poliisin tilastoista sitäkin, kuinka paljon jutut etenevät. Jos poliisin tietoon tulee 629 ilmoitusta epäillystä rikoksesta ja tuomio tulee 192:sta, mitä tässä välissä tapahtuu, pohtii Tarja Koskela.

Viime vuoden tapauksista syyttäjälle asti meni 381. Jarmo Rintala arvioi, että ainakin viranomaisen tekemistä rikosilmoituksista suurin osa päätyy oikeuteen. Oikeudessa käsitellyistä jutuista puolestaan suurin osa johtaa tilastojen mukaan tuomioon.

Kolme rikostasoa

Eläinsuojelulakia rikkonut voidaan tuomita eläinsuojelurikkomuksesta tai vakavammassa tapauksessa eläinsuojelurikoksesta. Eläinsuojelurikoksessa on kolme tasoa: lievä, perusmuotoinen ja törkeä.

Sekä eläinsuojelurikoksesta että törkeästä eläinsuojelurikoksesta voidaan tuomita vankeuteen, mutta törkeästä tekomuodosta tuomitaan vankeutta aina. Lievästä eläinsuojelurikoksesta rangaistus on sakkoa. Myös eläinsuojelurikkomuksesta voidaan määrätä sakkoa.

Törkeä tekomuoto tuli lakiin 2011 ja sitä käytettiin Tilastokeskuksen mukaan ensimmäisen kerran samana vuonna.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .