Yhä useampi epämuodostuma tilastoon – alueelliset erot suuria

Yhä useampi vauvan epämuodostuma päätyy tilastoon. Epämuodostumia todetaan kuitenkin sama määrä kuin aikaisemminkin, noin 4,8 prosentilla vastasyntyneistä.

Alueelliset erot ovat suuret: THL:n vastikään julkistaman epämuodostumatilaston mukaan vuosina 2012–2013 Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä ilmoitettiin 787 epämuodostumaa 10 000:ta syntynyttä lasta ja abortoitua sikiötä kohden, kun luku Etelä-Karjalassa oli 378. Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ilmoitettiin runsaasti epämuodostumia verrattuna muihin alueisiin, 574 per 10 000.

Epämuodostumien esiintyvyydessä ei kuitenkaan ole niin suuria alueellisia eroja kuin luvut antavat ymmärtää, kertoo THL:n epämuodostumarekisteristä vastaava ylilääkäri Sonja Kiuru-Kuhlefelt.

– Epämuodostumien kokonaislukumäärät ovat pieniä, mikä aiheuttaa alueellisesti suhteutetuissa lukumäärissä vuosivaihtelua.

Alueelliseen vaihteluun vaikuttavat hänen mukaansa myös muun muassa erilaiset diagnoosien kirjaamiskäytännöt ja ilmoittamisaktiivisuuden vaihtelu.

Suomen luvut ovat Kiuru-Kuhlefeltin mukaan yleiseurooppalaista tasoa. Tilastoon kirjataan merkittävät epämuodostumat, kuten Downin syndrooma, suulakihalkiot ja elinten puutokset.

– Rekisteriuudistuksesta ja resursseista johtuen tilastojen julkaisussa on ollut viivettä, jota parhaillaan kiritään. Koska epämuodostumatietoja kerätään lapsista vähintään yhden vuoden ikään asti, vaatii tilaston valmistuminen jatkossakin aina aikaa, kertoo Kiuru-Kuhlefelt.

Jos epämuodostumien esiintymisessä tapahtuisi merkittävä nousu, se näkyisi epämuodostumatilastossa. Merkkejä sellaisesta ei ole Suomessa havaittu.

– Raskaudenaikaista lääkkeidenkäyttöä tutkitaan THL:n erillisessä tutkimusprojektissa, jossa selvitetään lääkkeiden mahdollisia yhteyksiä epämuodostumiin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .