Suomalainen hoitaja suuntaa ulkomaille töihin – Syynä tuplapalkka ja ilmainen asunto

Sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri Teppo Heikkilä kertoo Savon Sanomille, että hoitohenkilökunnan into ulkomailla työskentelemiseen on taas hienoisessa kasvussa.

– Emme voi emmekä halua estää sitä. Mutta kun väestön ikääntyminen lisää palvelutarvetta, olisi toivottavaa, että suomalaiset ammattihenkilöt pysyisivät töissä kotimaassa.

Sairaanhoitajia lähti Suomesta vuolaimpana virtana vuosituhannen vaihteessa.

Silloin veti muun muassa tuplapalkan luvannut Norja, mutta myös esimerkiksi Iso-Britannia. Työtä on nyt kotimaassa paremmin tarjolla.

Huippuvuosista lähtijämäärä onkin Tehyn tilastojen mukaan puolittunut: vuonna 2000 työikäisiä sairaanhoitajia lähti melkein 600 ja viime vuonna noin 240.

Välissä määrä romahti, mutta on taas tilastokeskuksenkin tietojen mukaan hienoisessa kasvussa. Esimerkiksi vuonna 2011 lähti vain 140 hoitajaa.

Heikkilän mukaan on kuitenkin hyvä, että usein ulkomailla työskentely on väliaikaista ja ammattihenkilö palaa muutaman vuoden päästä. Osaaminen on reissulla syventynyt ja näkökulma avartunut.

– Muualta kokemuksia saaneet ovatkin erinomainen voimavara kehitettäessä suomalaista terveydenhuoltoa.

Lähtijät käyttävät eurooppalaista työnvälitysverkostoa Euresia. Neuvoja saa myös TE-toimistoissa, mutta TE-palveluiden verkossa ulkomaan työpaikoista ei ilmoitella.

Kuopiosta Riadiin

Tuplapalkka Suomen sairaanhoitajiin verrattuna ja ilmainen asunto komeassa villassa. Bonuksena seikkailun tuntu ja aurinko.

Siinä pääsyyt, miksi iisalmelaislähtöinen sairaanhoitaja Hanna Komulainen irtisanoutui Kuopion yliopistollisen sairaalan palveluksesta ja lähti Kuopiosta Saudi-Arabian pääkaupunkiin Riadiin.

Niin ikään Riadiin hankkiutunut turkulainen sairaanhoitaja Susanna Nurmi selvittää, että Suomen hallituksen kaavailemat työsuhde-etujen heikennykset lisäävät matalapalkka-aloilla toimivien lähtöhaluja.

– Toivottavasti leikkauksia ei toteuteta senkään vuoksi, että alan työvoimapula Suomessa pahenee.

Lähtöä edelsi kuukausien prosessi testeineen ja englannin kielikokeineen.

Puolen vuoden työskentelyn jälkeen runsas palkka alkaa juosta verottomana.

– Niukasti elävä voi jemmata pankkitililleen useamman tonnin kuukaudessa. Itse säästämme vähemmän, kertovat ystävykset.

– Ruoka ja muut elinkustannukset ovat herkästi suomalaista tasoa, mutta nuukastikin voi tulla toimeen.

4,7 miljoonan asukkaan Riadissa oli kymmeniä tasokkaasti varusteltuja sairaaloita. Niiden työvoimasta 30 prosentin verran halutaan olevan ulkomaalaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.