Yhä useampi rekkakuski nukkuu laittoman vähän

Raskaassa liikenteessä rikotaan ajo- ja lepoaikasäädöksiä yhä tiuhempaan tahtiin. Vuosikymmenen alkupuolella poliisi antoi rikkomuksista tuhatkunta sakkoa vuodessa. Viime vuonna sakkoja annettiin yli 4 000. Tänä vuonna niitä ropisee jo lähes 5 000, jos alkuvuoden meno jatkuu.

Poliisi on lisännyt raskaan liikenteen valvontaa. Se ei kuitenkaan selitä sakkomäärän koko kasvua, sillä valvonta-aika on lisääntynyt vain viidenneksen. Poliisi torjuu myös väitteen, että syynä olisi aiempaa herkempi puuttuminen ajo- ja lepoaikojen rikkomiseen.

Poliisi arvioi, että joka 20. raskaan liikenteen ajoneuvo rikkoo säädöksiä. Auto- ja kuljetusalan työntekijöiden liiton arvio on, että joka kolmas ajaa enemmän ja lepää vähemmän kuin laki sallii.

Törkeimmät tapaukset tulevat usein ilmi vasta kun rysähtää. Pahimmillaan uupunut kuljettaja on saattanut ajaa nukkumatta yli kaksi vuorokautta. Ilmiötä ruokkii kilometrikorvauksilla ajattaminen, joka sinänsä on jo kiellettyä.

Ajo- ja lepoaikojen noudattamisesta ovat vastuussa kuljettajien lisäksi myös työnantajat ja ajojärjestelijät. Pääasiassa sakotetut ovat olleet kuljettajia, jotka ovat saaneet keskimäärin kymmenkunta päiväsakkoa.

Pitkät ajoajat kielivät usein, että myös työaikalakia on rikottu. Räikeimmillään kuljettajat ovat tehneet parituhatta tuntia ylitöitä vuodessa, kun laki sallii 250. Samalla kuljettajilta ovat jääneet saamatta lain ja työehtosopimuksen mukaiset korvaukset.

Autoliikenteen työnantajien toimitusjohtaja Hannu Parvela tuomitsee säädösten kiertämisen, koska se tuo perusteetonta kilpailuetua rehellisten yrittäjien kustannuksella. Parvela lisäisikin valvontaa ja koventaisi rangaistuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Entinen kokoomuspoliitikko tuomittiin sakkoihin perättömästä vaarailmoituksesta – uhkasi polttaa Laura Huhtasaaren talon

Putkaan joutuminen ei miellyttänyt – saarijärveläismies uhkasi poliisia ja hänen lapsiaan

Hallitus vahvistaa: Merivoimien neljä uutta sotalaivaa rakennetaan Raumalla – hinta 1,3 miljardia euroa

Merivoimien uudet alukset rakennetaan Raumalla, taistelujärjestelmän toimittaa Saab – hankkeen hintalappu sata miljoonaa euroa kaavailtua suurempi

Kiinnostaisiko virtuaalinen vesijumppa? – Jyväskylän AaltoAlvarissa jumpataan ensi vuonna ehkä näyttöruudulta

Kaksi miestä vangittu Joensuun Noljakan henkirikoksesta – parkkipaikalla jaloitellut mies kiinnostaa poliisia

Keuruulaismiehelle ehdollista vankeutta lapsipornon hallussapidosta ja levittämisestä

Lähihoitajat marssivat ulos Kuopion yliopistollisesta sairaalasta ja aloittavat ylityö- ja vuoronvaihtokiellon

Kymmenien tyttöjen hyväksikäytöstä epäillylle espoolaismiehelle syytteet – mukana törkeitä rikoksia, uhrit 9–15-vuotiaita tyttöjä eri puolilta Suomea

Tunnuslukujen kohtalo hämmentää yhä pankkien asiakkaita – "Monella on tunne, että juuri kun on oppinut jotain, tulee taas uusi muutos"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.