Yhä useampi sammuttaa tulipalonsa itse

Entistä useamman tulipalon sammuttaa paikalla oleva ihminen jo ennen palokuntaa. Viime vuonna yli kolmasosassa tulipaloista alkusammutus tukahdutti palon tai rajoitti sitä ennen palomiesten tuloa paikalle

Osuus koskee kaikkia viranomaisten tietoon tulleita tulipaloja rakennus- ja autopaloista esimerkiksi roskan poltosta levinneisiin maastopaloihin. Tieto perustuu pelastustoimen Pronto-tilastoihin vuodelta 2004-2007.

Onnistuneen alkusammutuksen osuus kaikista palokunnille ilmoitetuista tulipaloista on lisääntynyt 2000-luvun aikana muutamalla prosentilla vuodesta toiseen. Nyt luku on jo yli kolmasosa kaikista tulipaloista.

- Entistä useampi henkilö on käynyt alkusammutuskoulutuksessa ja hankkinut alkusammutusvälineet, riskienhallintapäällikkö Jukka Koponen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta arvioi lukuja.

- Koulutukseen osallistuminen madaltaa kynnystä ryhtyä alkusammutukseen, ja silloin ihminen myös osaa käyttää alkusammutusvälineitä niin, että palo sammuu tai rajoittuu.

Jos paikalla ollut ihminen yritti sammuttaa itse, vain 4-5 prosentissa paloista yritys ei onnistunut eikä sillä ollut vaikutusta tulipaloon.

Edelleen huolestuttavana pelastuslaitokset pitävät sitä, että noin 30 prosentilla palopaikoista ei ollut mitään alkusammutusvälinettä. Tosin tilastoon on laskettu myös esimerkiksi syrjäiset maastopalopaikat, jotka heikentävät prosenttia.

Silti tällaisten palojen osuus on suuri, kun alkusammutukseen kelpaisi käsisammuttimen tai sammutuspeitteen lisäksi myös esimerkiksi sangollinen vettä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.