Yhä useampi työpaikkariita päätyy poliisille

Yhä useampi työpaikkariita päätyi poliisin tutkittavaksi viime vuonna. Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan poliisin tietoon tuli 415 työrikosta.

Toissavuodesta työrikosten määrä kasvoi noin 12 prosenttia. Kasvua voidaan pitää merkittävänä, sillä 2002–2011 työrikoksia kirjattiin vuosittain 294–383.

Eniten laiminlyöntejä tapahtuu työturvallisuudessa. Toiseksi eniten työrikokset koskevat työsyrjintää. Työntekijät vaativat yhä useammin viranomaista ratkomaan työpaikan epäselvyyksiä.

Esimerkiksi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto teki viime vuonna 691 tarkastusta työntekijöiltä tulleiden pyyntöjen perusteella.

Määrä on kolmanneksen enemmän kuin toissa vuonna.

Osa varoo valittamasta

Esimerkisi Länsi-Suomen aluehallintovirastossa poliisitutkintaan johtaa keskimäärin kolme tarkastusta sadasta.

Länsi-Suomen avin työsuojelun vastuualueen johtaja Arto Teronen arvioi, että tarkastuspyyntöjen lisääntyminen johtuu muun muassa työpaikkojen yt-neuvotteluista ja muista taloustekijöistä, joiden johdosta työntekijät tuntevat tulleensa kaltoin kohdelluksi.

Kohonneen koulutustason ansioista työntekijät ovat myös aiempaa tietoisempia oikeuksistaan.

– Kun työpaikoilla menee hyvin, paiskitaan hommia, eivätkä ongelmat nouse niin herkästi pintaan kuin taloudellisesti vaikeina aikoina. Toisaalta osa varoo valittamasta, ettei leimaudu työnantajan silmissä, Teronen toteaa.

Kaikkialla ei työsuojeluvaltuutettua

Yleisimmin työntekijät pyytävät apua työtodistuksen ja palkkalaskelman saamiseen, työsuhteen päättymisessä sekä häirintään ja syrjintään. Viranomaisen tulkintaa haetaan usein myös työolosuhteisiin, kuten taukoihin, työpaikan lämpötilaan ja vetoisuuteen sekä sisäilma- ja meluongelmiin.

– On todella ikävää, ettei näistä asioista voida sopia työpaikalla keskenään. Toki voimme tulla pyynnöstä lukemaan osapuolille lakia, mutta uskomme, että he osaisivat tehdä sen aivan hyvin itsekin, Teronen sanoo.

Hän pitää huolestuttavana sitä, että kaikissa pienissä yrityksissä ei ole valittu työsuojeluvaltuutettua.

– Mieluummin työnantajakin asioi yhden henkilön kanssa kuin käy läpi samat asiat 20 eri työntekijän kanssa.

Terosen mielestä kuntien ongelmana on joskus suuri hallinto. Sinne pienen työntekijän ongelmat saattavat kadota, vaikka pitäisi suurtakin meteliä havaitsemistaan epäkohdista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.