Yhä useampi väkivalta- ja seksuaalirikos jää selvittämättä

Tutkija pitää tasaista laskevaa suuntaa huolestuttavana.

Poliisi saa ratkottua yhä harvemmin heille ilmoitetut väkivalta- ja seksuaalirikokset. Sekä henkeen ja terveyteen kohdistuvissa että seksuaalirikoksissa selvittämisprosentti on viimeisen viiden vuoden aikana pudonnut kymmenen prosenttiyksikköä, käy ilmi poliisin tilastoista. Viime vuonna henkeen ja terveyteen kohdistuneista rikoksista selvisi enää 67 prosenttia ja seksuaalirikoksista 62 prosenttia.

Poliisihallituksen rikostorjunnan poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaa pitää pudotusta merkittävänä.

– Yleisesti selvitysasteet ovat vuosien varrella laskeneet hieman ja tutkinta-ajat pidentyneet, mutta kymmenen prosenttiyksikön lasku on merkittävä.

Syiden tarkempi selvittäminen vaatisi analyysia pidemmältä aikaväliltä, Lausmaa sanoo. Yksi syy kaikkien selvitysasteiden laskuun on hänen mukaansa rikostorjunnan resurssien vähentyminen erityisesti perusrikostutkinnassa.

Poliisi katsoo rikoksen selvitetyksi, kun se saa esitutkinnan valmiiksi ja juttu siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan. Juttu voi siis kaatua vielä syyteharkinnassa ja oikeudessa. Luku ei suoraan kuvaa tutkinnan laatua.

"Poliisin osaaminen parantunut"

Tutkija Martti Lehti Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista kertoo, että henkirikosten selvitysprosenteissa vastaavaa pudotusta ei ole nähtävissä.

– Ainakin vuodesta 2002 saakka, kun olemme seurantaa tehneet, selvittämättä on jäänyt noin 1,5 prosenttia. Osa näistäkin selviää myöhemmin.

Selvittämättä siis jää yhä enemmän rikoksia lievemmistä rikostyypeistä.

Lehden arvion mukaan poliisin osaaminen on pikemminkin parantunut kuin huonontunut. Rikokset eivät ole henki- tai seksuaalirikoksissa hänen mukaansa muuttuneet vaikeammiksi selvittää, vaan päinvastoin esimerkiksi valvontakameroiden lisääntyminen ja tekniikka parantavat edellytyksiä juttujen selvittämiseen.

Lehti on Lausmaan kanssa samaa mieltä siitä, että raha todennäköisesti ratkaisee.

– Poliisilta on leikattu eniten kenttätasolta ja vähiten hallinnosta. Se varmasti vaikuttaa siihen, että rikostyypistä riippumatta vähemmän tärkeiksi käsitettyihin juttuihin ei pystytä kiinnittämään huomiota.

Lehden mukaan pudonnutta selvitysprosenttia huolestuttavampaa on tasainen lasku, joka näkyy erityisesti henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten selvitysprosenteissa. Selvitettyjen rikosten määrän pysyminen järkevällä tasolla ennaltaehkäisee hänen mukaansa rikoksia paremmin kuin esimerkiksi rangaistusten pituudet.

– Yllättävää kyllä, myös impulsiivisissa rikoksissa tärkeintä näyttää olevan se, että ne pystytään selvittämään ja siitä seuraa edes jonkinlainen rangaistus.

"Nykytaso voidaan säilyttää"

Hallitus on vuosien ajan myöntänyt korvamerkittyä rahaa talousrikollisuuden ja harmaan talouden torjuntaan. Talousrikoksissa päätettyjen juttujen määrä on noussut ja selvittämisprosentti pysynyt melko vakaana vuoteen 2015 asti.

– Se johtuu osin juuri tästä tehostamisesta, Lausmaa sanoo.

Henkeen ja terveyteen kohdistuviin tai seksuaalirikoksiin vastaavanlaista tehostamisrahaa ei ole osoitettu, sanoo poliisijohtaja Sanna Heikinheimo sisäministeriöstä.

Lausmaa sanoo, että rikosten selvittäminen voidaan parhaiten taata turvaamalla poliisille riittävästi rahaa.

– Puoliväliriihessä poliisille ohjattu lisärahoitus mahdollistaa sen, että nykytaso voidaan ensi vuonna kutakuinkin säilyttää.

Tästä on kyse: Selvitetty juttu voi vielä kaatua syyteharkinnassa ja oikeudessa

– Vuonna 2016 henkeen ja terveyteen kohdistuneista rikoksista selvisi 67 prosenttia, kun vuonna 2010 vastaava luku oli 78.

– Seksuaalirikoksista selvisi viime vuonna 62 prosenttia. Vuonna 2010 selvitysprosentti oli 71.

– Henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia ovat muun muassa murha, tappo, kuolemantuottamus ja pahoinpitely.

– Seksuaalirikoksia ovat raiskaus, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja seksuaalinen ahdistelu.

– Poliisi katsoo rikoksen selvitetyksi, kun se saa esitutkinnan valmiiksi ja juttu siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan. Juttu voi siis kaatua vielä syyteharkinnassa ja oikeudessa.

– Rikos jää tilastoihin selvittämättömäksi, jos sitä ei esitutkinnan jälkeen voida saattaa syyteharkintaan. Näin on esimerkiksi silloin, kun tekijää ja teko-olosuhteita ei ole saatu selville.

– Myös silloin, kun syyttäjä muusta syystä päättää esitutkinnan rajoittamisesta, rikosasia ei kirjaudu tilastoihin selvitettynä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Metsästäjä losautti Päijänteeseen pudonnutta sorsaa veneestä – ei olisi kannattanut

Ruokalähetti voi joutua yrittäjäksi vasten tahtoaan – työministeri lupaa alustatyöntekijöille aiempaa paremmat oikeudet

Hävittäjät uusitaan, mutta pitääkö myös Hawkit päivittää? – Loikka harjoituskoneista uusiin hävittäjiin on pitkä

Jyväskylän AaltoAlvarin vastasauna on ollut kuukausia poissa käytöstä, eikä avaamisajankohdasta ole tietoa – Saunaseura huolestunut tilanteesta

Jorman tilaaman otsalampun laturi räjähti: "Se oli jumalaton pamaus" – Julkinen keskustelu turvallisuudesta sai pelastustoimen aloittamaan akkupalojen tilastoinnin

Todistusvalinnasta tulee pääväylä korkeakouluun ensi keväänä – Yliopistot julkaisivat tiedot aloituspaikkojen osuudesta jo kesällä 2018, milloin tulevat ammattikorkeakoulujen tiedot?

Lännen media: Vain kolmasosa suomalaisista tietää, kuka on eduskunnan puhemies

Laukaalaisvanhemmille kavallustuomiot rahojen "lainaamisesta" lasten tileiltä

Yön uutiskooste: Barcelonassa mellakoitiin, Brexitistä äänestys, naisten asema Suomen pörssiyhtiöissä parantunut

Uutinen Nikolai Bobrikovin murhasta levisi nopeammin Meksikoon kuin Mikkeliin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.