Yhä useampi virkamies työskentelee ilman omaa työpistettä – Koskee myös esimiehiä ja johtajia

Yhä useampi valtion palkollinen työskentelee jatkossa ilman omaa työpistettä tai -huonetta niin kutsutussa monitilaympäristössä, jossa paikkaa voi vaihtaa työtehtävän ja -tilanteen mukaan.

– Muutos ei ole niin suuri kuin voisi kuvitella, sillä perustoimistotyötä tekevä viettää jo nyt työpisteellään vain noin 40 prosenttia työajastaan, kertoo muutosjohtamisen asiantuntija Pertti Siekkinen Senaatti-kiinteistöistä, joka on valtion kiinteistöjä hallinnoiva liikelaitos.

Tavoite on, että valtion virkamiesten työpisteistä vähintään puolet on nimeämättömiä. Uudistus perustuu valtion toimitilastrategiaan, jossa korostuvat tehokkaat neliöt. Peruskorjauskohteissa tehokkuus tarkoittaa henkilötyövuotta kohden 18 neliötä ja uusissa tiloissa 15 neliötä.

Senaatti-kiinteistöt hakee myös tuntuvia säästöjä valtion toimitilakustannuksiin uudistamalla työnteon tapoja ja työympäristöjä.

– Tavoite on, että vuonna 2023 vuotuiset vuokrakulut ovat 100 miljoonaa euroa pienemmät tähän päivään verrattuna, Senaatti-kiinteistöjen Länsi-Suomen aluejohtaja Esko Kangaskoski sanoo.

Alku on lupaava, sillä tammi–kesäkuussa säästöä syntyi jo 9,4 miljoonaa euroa pääasiassa uudenlaisten työympäristöjen avulla sekä tilojen vähentämisellä.

Koskee myös esimiehiä ja johtajia

Senaatti-kiinteistöjen hallinnoimissa kiinteistöissä työskentelee päivittäin noin 57 000 valtionhallinnon työntekijää esimerkiksi verotoimistoissa, poliisissa, aluehallintovirastoissa, ely-keskuksissa sekä puolustusvoimissa.

– Tavoitteena on, että monitilaympäristössä samat pelisäännöt koskevat myös esimiehiä ja johtajia. Luottamuksellisille keskusteluille luodaan omia tiloja, jotka nekin ovat yhteiskäytössä, Kangaskoski sanoo.

"Oma reviiri" katoaa

Uusien työskentelytapojen lisäksi monitoimitiloihin tuodaan mahdollisuuksien mukaan viimeisintä teknologiaa. Myös energiansäästö, viihtyisyys ja turvallisuus huomioidaan kattavasti.

Kangaskoski ja Siekkinen myöntävät, että osalla työntekijöistä monitilatoimistoon sopeutuminen vie aikansa, varsinkin, jos oma reviiri eli työpiste katoaa.

– Olemme saaneet hyviä kokemuksia siitä, kun jo tilamuutoksen läpikäyneet ovat kertoneet kokemuksistaan muille. Alun muutosvastarinta vaihtuu usein suht nopeasti myönteisyydeksi.

Monitilatyöskentelyssä on tutkimusten mukaan todettu monia hyviä puolia.

– Monitilaympäristössä kollegan apu on usein lähellä, ja satunnaisissa kohtaamisissa voi syntyä uusia ideoita ja näkökulmia, Senaatti-kiinteistöjen markkinointijohtaja Annika Ahonala sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.