Yhä useampi virolainen käy töissä Suomessa

Siirtotyöläiset pyörittävät bussiliikennettä ja syrjäseutujen lääkäripalveluita.

Jo kymmenet tuhannet virolaiset käyvät töissä Suomessa. Muuttoliike Virosta Suomeen lähes kaksinkertaistui viidessä vuodessa. Vuoden 2012 lopussa Suomessa asui yli 38 000 virolaista, kun vielä vuonna 2007 heidän määränsä oli noin 20 000. Lisäksi väliaikaisesti Suomessa työskentelee 15 000 virolaista.

Suomessa työskentelevät elävät Suomessa yleensä hyvin niukasti ja lähettävät suurimman osan rahasta perheilleen Viroon. Tavallista pidempi työmatka ei välttämättä päädy Helsinkiin vaan jatkuu syvälle sisä-Suomeen saakka. Monet tekevät töitä muutaman viikon pätkissä ja viettävät sitten pidemmän ajan perheensä kanssa Virossa.

Virosta ei ole muutettu vain Suomeen, vaan myös muun muassa Ruotsiin, Englantiin ja Saksaan.

– Ulkomailta Viroon virtaava raha on johtanut maan talouteen nähden kohtuuttoman suureen ostovoimaan. Se kiihdyttää inflaatiota, talouserityisasiantuntija Hannu Arhinmäki Suomen Tallinnan-suurlähetystöstä sanoo.

Muuttoliikkeen takia Virossa on myös kasvava työvoimapula. Kuluvan vuoden aikana palkat ovat nousseet noin kahdeksan prosenttia.

–Maan kokonaistilanteen kannalta on ikävää, jos nuoret, korkeakoulutetut lähtevät pois, eivätkä tule takaisin, Arhinmäki sanoo.

Myös Suomen yhteiskunta pyörisi hitaammin ilman virolaisia työntekijöitä: Etelä-Suomessa bussit eivät kulkisi, eikä Suomen syrjäseudulle saataisi lääkäreitä ja eläinlääkäreitä.

Lue aiheesta lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.