Yhden vastuulla jopa 260 lastensuojelun asiakasta – Avi antoi Jämsälle armonajan

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) säästi Jämsän toistaiseksi lastensuojelua koskevalta uhkasakolta. Avi odottaa Jämsältä selvitystä lastensuojelutilanteen korjaamisesta 21. huhtikuuta mennessä. Ellei selvitys ole Avin mielestä riittävä, se voi antaa määräyksiä tilanteen korjaamiseksi ja tehostaa niitä uhkasakolla.

Jämsän lastensuojelun tilanne on pahasti kriisiytynyt. Jämsässä sosiaalityötekijöiden kuudesta virasta kolme on ollut täyttämättä useamman kuukauden ajan. Sen johdosta töiden määrä lastensuojelussa on ruuhkautunut. Yhden työntekijän vastuulla on nyt jopa 260 asiakasta.

Avin viranomaiset neuvottelivat tilanteesta Jämsässä perjantaina. Tapaamiseen osallistui kaupungin johtavia virkamiehiä ja luottamushenkilöitä. Mukana oli myös sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Jorma Poti (sd.).

– Tilanne on ollut jossain määrin tiedossa puolitoista vuotta. Silloin ryhdyimme ajamaan palkkojen korjaamista, jotta Jämsän työpaikat olisivat kilpailukykyisiä. Melkein joka kokouksessa on asiasta keskusteltu, mutta meillä ei ole valtaa päättää palkoista eivätkä muut toimineet. Tällaiseen se sitten saattaa johtaa, Poti sanoo.

Tilanteen lopullinen kärjistyminen tuli ilmi viime vuoden lopulla. Silloin käynnistettiin myös sosiaalityöntekijöiden rekrytointi – tuloksetta.

Sittemmin kaupunki on käyttänyt sosiaalityöntekijöitä ostopalveluna. Lisäksi Jämsä on tiedustellut mahdollisuutta lainata sosiaalityöntekijöitä toisilta kunnilta. Palkka-asia saatiin kuntoon vasta tällä viikolla.

– Pian nähdään onko palkankorotus vieläkään riittävä.

Potin mukaan vitkuttelu on tullut kalliiksi.

– Nyt palveluja ostetaan 10 000–12 000 eurolla kuussa, kun ajoissa tehty palkkaratkaisu olisi maksanut kaupungille noin 20 000 euroa vuodessa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .