Yhteisöllinen joulunvietto kutsuu yksinäisiä aattona Jämsässä – Yrittäjä: Osallistuminen ei ole rahasta kiinni

Jämsänkosken Vanhalla Klubilla vietetään tänä vuonna kaikille avointa joulua jouluaattona. Tiina Mäkelän tarkoituksena on luoda yhteisöllinen joulu myös heille, jotka saattaisivat muuten olla yksin.

– Moni asuu yksin, läheisiä ei välttämättä ole ympärillä. Tämä koskee paitsi eläkeläisiä, myös lapsiperheitä, joiden suku on kaukana tai yhteydet eivät ole kunnossa. Monilla voi olla haasteita järjestää sellaista joulua kuin haluaisi, se voi olla taloudellisistakin syistä kiinni.

Mäkelä toimii Jämsänkosken Vanhan Myllyn yrittäjänä, mutta joulujuhla vietetään Vanhalla Klubilla Ilveslinnan ja paperitehtaan kupeessa. Klubi on 1800-luvun lopulla valmistunut rakennus, joka toimi ensin tehtaan isännöitsijän asuntona, mutta muutettiin 1900-luvun alussa tehtaan johdon ja vieraiden klubiksi.

– Tänne pystytään tekemään tunnelmallinen joulu ja saamaan ihmisiä yhteisen pitopöydän ääreen. Yksinäisiä, eläkeläispariskuntia ja lapsiperheitä. Toivoisin, että mahdollisimman moni uskaltautuisi mukaan, että saisimme koolle erilaisia ihmisiä yhtä aikaa.

Tällä hetkellä ilmoittautuneita on kymmenkunta. Tapahtumaan voi ilmoittautua keskiviikkoon 19.12.

– Senkin jälkeen voimme ottaa yksittäisiä osallistujia mukaan, Mäkelä sanoo.

Tapahtuman taustalla vaikuttaa myös muita jämsänkoskelaisia pienyrittäjiä. He ovat luvanneet kattaa osallistumismaksun, mikäli joulunviettoon osallistuminen on rahasta kiinni.

– Osallistumismaksu on 20 euroa aikuisilta ja 10 euroa lapsilta. Se kattaa kaiken. Mutta osallistuminen ei ole rahasta kiinni. Kustannuksiin löytyy apua, etenkään monihenkisten perheiden osallistuminen ei saa kaatua rahaan, Mäkelä painottaa.

Hän on suunnitellut erilaista joulua jo vuosia.

– Ajatus on kytenyt mielessäni jo pitkään. Siitä saakka, kun vietin entisessä yrityksessäni jouluja näkövammaisten kanssa. Olin siellä yrittäjänä äitini kanssa ja olimme joulut siellä. Kerran sisareni pienet pojat olivat mukana ja se toi upeaa lisäiloa näkövammaisille. Ilo syntyi jo siitä, kun he kuulivat lasten ääniä, Mäkelä kertoo.

– Suomalaisista moni kokee ettei kehtaa tai uskalla lähteä, jos ei tunne ihmisiä. Tämä asenne pitäisi pystyä murtamaan. Kaikki ovat tervetulleita.

Mäkelä uskoo, että rohkeus kannattaa.

– Parhaimmillaan yhteinen joulunvietto olisi sitä, että olisimme kaikki yhdessä. Useampi ihminen kantaisi ruokia pöytään ja lapset leikkisivät jaloissa. Voisimme olla kuin yhtä isoa sukua, vaikka emme entuudestaan tunne toisiamme.

Joulunvietto alkaa jo päivällä kahvilla ja jatkuu iltaan. Klubilla tarjotaan myös jouluateria.

– Mutta paikalle voi tulla jo aiemminkin. Me keittelemme klubilla joulupuurot lounasaikaan. Silloin voi tulla, jos haluaa osallistua jouluvalmisteluihin.

Illalla juhlassa saattaa poiketa myös joulupukki.

– Pukki tulee ainakin, jos mukaan ilmoittautuu lapsiperheitä.

Tapahtumasta voi kysyä ja mukaan voi ilmoittautua numerossa 0400 240 368.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .