Yhteishaut korkeakouluihin alkavat keskiviikkona – hakuruljanssia on kevennetty Jyväskylän yliopistossakin

Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu tarjoavat yhteensä 3 400 aloituspaikkaa.

Korkeakoulujen yhteishaku alkaa keskiviikkona 14. maaliskuuta ja jatkuu 28. maaliskuuta kello 15 saakka. Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK) tarjoavat yhteensä 3 400 aloituspaikkaa lähes sadalla eri alalla.

Jyväskylän yliopistossa on tarjolla noin 2200 aloituspaikkaa 90 hakukohteessa kuudessa tiedekunnassa ja Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa.

Yhteishaussa haussa ovat haettavana kolme vuotta kestävät kandidaatin tutkintoon johtavat koulutukset, viisi vuotta kestävät kandidaatin ja maisterin tutkintoihin johtavat koulutukset sekä kaksivuotiset maisterin tutkintoon johtavat koulutukset.

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa aloituspaikkoja on tarjolla 1200 seitsemällä eri alalla. Ylempiin ammattikorkeakoulututkintoihin johtavia koulutuksia tarjotaan 285:lle aikuiselle.

Uusina kohteina ovat tieto- ja viestintätekniikan monimuotototeutus ja rakennustekniikan YAMK-tutkinto, joka järjestetään yhteistyössä Savonian kanssa.

Kaikkiin AMK-tutkintoihin voi hakea toisen asteen tutkinnolla, kuten ylioppilastutkinnolla tai ammatillisella tutkinnolla. YAMK-tutkintoa havittelevilta edellytetään alempaa korkeakoulututkintoa sekä kolmen vuoden työkokemusta korkeakoulututkinnon jälkeen.

Valintakokeet kevenevät yliopistossakin

Korkeakoulujen valtakunnallisena tavoitteena on nopeuttaa toisen asteen opiskelijoiden jatko-opintoihin siirtymistä esimerkiksi lyhentämällä pitkäkestoista valmistautumista valintakokeisiin.

– Pääsykokeisiin valmistautumisajan lyhentäminen helpottaa opiskelijoiden polkua toiselta asteelta korkeakouluun. Jyväskylän yliopistossa julkaisemme pääosan valintakoeaineistoista vasta kuukausi ennen valintakoetta. Näin kaikilla hakijoilla on tasavertaiset mahdollisuudet valmistautua pääsykokeisiin. Hakua kevennetään myös kasvattamalla suoraan ylioppilastodistuksen perusteella valittavien opiskelijoiden määrää, koulutuspalvelujohtaja Mari Ikonen kertoo Jyväskylän yliopiston tiedotteessa.

Valtaosa Jyväskylän yliopiston hakukohteiden valintakoeaineistoista on ilmaista ja julkaistaan verkossa. Osassa hakukohteista valintakoe perustuu kokeessa jaettavaan aineistoon.

JAMKin hakukoordinaattori Tanja Myryn mukaan ammattikorkeakouluissa ei ole perinteisesti vaadittu pitkällistä ennakkovalmistautumista pääsykokeisiin. Kaikille aloille ei ole ennakkomateriaaleja ollenkaan. Enimmillään Myryn mukaan ammattikorkeakouluun valmistautuva voi saada eteensä noin satasivuisen sähköisen materiaalipaketin.

– Lisäksi meillä on ollut jo vuosia käytössä valintakoeyhteistyö eli yhden kokeen tekemällä voi saada parhaimmillaan pisteet kaikkiin kuuteen hakukohteeseen, jos ne ovat samalta alalta, Myry kertoo.

Molempiin korkeakouluihin hakeminen tapahtuu opintopolku.fi-palvelussa. Opiskelivalintojen tulokset julkaistaan 28. kesäkuuta mennessä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .