Yhteiskuntasopimuksen syntyminen näyttää entistä vaikeammalta

PAM pudotti pommin jättäytyessään sopimuksen ulkopuolelle.

Yhteiskuntasopimus näytti karahtavan pahasti karille perjantaina. Kilpailukykysopimuksenakin tunnetun paketin syntyminen näyttää epätodennäköiseltä neljän SAK:laisen liiton otettua sopimukseen kielteisen kannan.

Toisaalta yhteiskuntasopimusta on yritetty kuroa kasaan jo viidesti, eikä sitä ole vielä kertaakaan täysin kuopattu.

Perjantaina Rakennusliitto, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ja Palvelualojen ammattiliito PAM ilmoittivat jäävänsä sopimuksen ulkopuolelle. Elintarviketyöläisten Liitto SEL sanoi sopimukselle ei jo torstaina.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että noin 40 prosenttia SAK:n jäsenistä olisi sopimuksen soveltamisen ulkopuolella. AKT:n ja Rakennusliiton päätökset eivät olleet suuria yllätyksiä, mutta päivän pommi oli suurliitto PAMin poisjäänti. PAMiin kuuluu noin 230 000 jäsentä.

Kaatuminen toisi levottomia aikoja

Suorasanaisimmin tilannetta arvioi Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto. Hänen mukaansa näyttää siltä, että yhteiskuntasopimus on SAK:n osalta käsitelty.

– Jos minun pitää nyt arvioida tämänhetkisillä tiedoilla, niin arvio on, että SAK:n hallituksesta tulee sellainen päätös, että SAK ei ole mukana kilpailukykysopimuksessa, Aalto sanoi STT:lle.

 Hallitus ja työnantajapuoli olivat perjantaina vaitonaisia, mutta pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi Savon Sanomille toivovansa liittojen vielä palaavan sopimuksen piiriin. Sipilä kertoi myös keskustelleensa palkansaajajohtajien kanssa.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies ei kommentoinut STT:lle sopimustilannetta. Sen sijaan työnantajapuolen lähde kertoi STT:lle, että AKT oli tarkoitus taivutella mukaan sopimukseen kevään aikana, mutta Rakennusliiton ja Elintarviketyöläisten liiton mukaantuloon ei uskottu alun perinkään.

Jos yhteiskuntasopimus kaatuu, työmarkkinakentälle on odotettavissa levottomia aikoja ja Suomen talouden näkymiin epävarmuutta. Se tarkoittaisi todennäköisesti myös sitä, että hallitus jatkaa kiistanalaisen kilpailukykypakettinsa eli niin sanottujen pakkolakien valmistelua. Toisaalta työmarkkinajärjestöt voivat yrittää rakentaa omaa neuvotteluratkaisuaan vielä kerran.

"Ei luottoa maan hallitukseen"

PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoi STT:lle esittäneensä liiton hallitukselle, että tietyin reunaehdoin liitto olisi lähtenyt sopimukseen mukaan. Hallituksen enemmistö oli toista mieltä.

– Olen pettynyt. Ajattelin, että me katsoisimme kaksi kuukautta ja yrittäisimme vakavissamme neuvotella. Uskoin, että tällä sopimuksella me voisimme saada paremman lopputuloksen kuin sillä, että hallitus tekee omin päin päätöksiä näissä asioissa, missä heillä päätöksenteko-oikeus on, Selin sanoo.

Selinin mukaan pamilaisilla ei ole luottamusta maan hallitukseen ja uskoa työnantajien haluun työllistää ja investoida.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoi STT:lle, että PAMin poisjäänti oli yllätys. Hän kuitenkin totesi, että osasi odottaa osan liitoista suhtautuvan sopimukseen kriittisesti. Hän sanoo myös ymmärtävänsä liittoja, sillä paketti on etenkin pienipalkkaisille aloille vaikea.

– 110 vuotta työehtoja on yritetty parantaa. Nyt ensimmäistä kertaa tehdään kierros, jossa työaikaa pidennetään ilman ansiokompensaatiota. Sen lisäksi tehdään nollakorotukset ja sosiaalivakuutusmaksuja siirretään työntekijöille. Nämä jo yksistään olisivat vaikeita, Lyly sanoo.

Lyly toivoo Suomen hallitukselta nyt selkeää viestiä siitä, peruuko se ehdolliset leikkaukset ja miten käy veronkevennyksille. Lyly ei suostunut vielä spekuloimaan sitä, hyväksyykö SAK:n hallitus maanantaina neuvotteluratkaisun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Viideskin yritys kaatumassa? – 400 000 palkansaajaa yhteiskuntasopimuksen ulkopuolelle

AKT ja PAM ulkona, Tehy ja Metalliliitto mukana – katso liittosi kanta kilpailukykysopimukseen

Uusimmat

Kotimaa

Suomalaisten SS-miesten osallisuus Kaukasuksen teloituksiin varmistui, kertoo Kansallisarkiston selvitys

Kansalaisjärjestöt: Al-Holin leirillä olevia lapsia ei voida erottaa vanhemmistaan

Eduskunnassa keskustellaan Marinin hallitusohjelmasta – "Pääministerin valitsi kansan sijaan sosiaalidemokraattien puolue-eliitti"

Kemikaalivarastoon tunkeuduttiin Espoossa: yksi loukkaantui, epäillyt poistuivat paikalta – Merivartiosto tehostaa rajavalvontaa pääkaupunkiseudulla

Näitkö mustaan huiviin naamioitunutta miestä sunnuntai-iltana Keljonkankaalla? Poliisi pyytää havaintoja kaupan ryöstäjästä

Kokous käynnissä: Hallitus käy läpi linjaansa al-Holin suomalaisten auttamisesta

Pelti rytisee usein Nelostiellä Viitasaaren ja Pihtiputaan välillä – mutta mistä onnettomuudet johtuvat?

Presidentti Niinistö on välittänyt Viron presidentin Kersti Kaljulaidin anteeksipyynnön Suomen pääministerille ja hallitukselle

Joululaulut kaikuvat kovaa, mutta monille liian korkealta – Musiikkikasvatuksen lehtori selittää, mistä on kysymys

Laula vielä kerran – katso tallenne kauneimmista joululauluista Kaupunginkirkosta Jyväskylästä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.