Yhteiskuntasopimus puhutti kyselytunnilla – "Jokainen hallituspuolue sitoutunut 4 miljardin leikkauksiin"

Hallitukselta tivattiin eduskunnan kyselytunnilla, onko yhteiskuntasopimuksen päälle tulossa vielä lisäsäästöjä kehysriihessä.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan kevään kehysriihessä esillä ovat hallitusohjelmassa linjatut säästötoimet, ei uusia niiden lisäksi.

Hallitukselta tivattiin eduskunnan kyselytunnilla, onko yhteiskuntasopimuksen päälle tulossa vielä lisäsäästöjä kehysriihessä.

– Neljän miljardin euron leikkauksiin on jokainen hallituspuolue sitoutunut, lisäksi on kahden miljardin euron toimet siihen, että saadaan kasvu ja työllisyys liikkeelle, sekä neljän miljardin edestä reformeja, jotka tähtäävät pidemmän aikavälin uudistuksiin ja talouden säästöihin, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan lähtökohta on, että yhteiskuntasopimukseen liittyvät lisäsäästöt voidaan jättää toteuttamatta, mutta se selviää vasta kesäkuussa, kun nähdään liittokohtaisten sopimusten todellinen sisältö.

– Kokonaisveroaste ei nouse, ja tavoite on, ettei työn verotuskaan nouse, sanoi valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.).

Stubbin mukaan ratkaisu heikentää hetkellisesti ostovoimaa, mutta tavoite on, että uusien työpaikkojen myötä veroja jossain vaiheessa pystytään keventämään.

Yhteiskuntasopimus sai risuja lähinnä siitä, että se rokottaa eniten julkisella sektorilla työskentelevien naisten palkkapussia. Sipilä painotti, että ratkaisun ovat tehneet työmarkkinajärjestöt, ei hallitus.

Tärkeintä hallituksen mielestä on se, että yhteiskuntasopimus tuo lisää 35 000–40 000 työpaikkaa. Sipilä vetosi yrityksiin, että ne myös käyttävät hyödyn investointeihin ja työpaikkoihin.

Uusimmat

Kotimaa

Partio on kasvattanut jäsenmääräänsä 10  000:lla viidessä vuodessa – retkeily on edelleen nuorten mieleen, vaikkei partio pelkkää eränkäyntiä olekaan

Sää jatkuu lämpimänä – "Kuivuus taitaa jatkua monta päivää"

Aiotko polttaa pääsiäisvalkeaa tänään? Ilmoita siitä etukäteen, Keski-Suomen pelastuslaitos toivoo – katso yhteystiedot tästä

"Kevätjää on todella petollinen" – lämmin huhtikuu haurastuttaa jäitä vauhdilla ympäri Suomen

Iso ja pieni jyräsivät suklaamunatestissä: Keskisuomalaisen raati maistoi 12 munaa ja oli aika ankara

Oletko nähnyt tätä miestä? Jämsäläinen Erkki, 90, on kateissa – poliisi pyytää havaintoja

Rattijuoppo teki hurjia ohituksia Tikkakoskella – vauhtia jopa 140 km/h

Ruohikkopalovaroitukset saattavat sammuttaa pääsiäiskokot heti alkuunsa – Seurasaaressa roihunnee kaksi kokkoa, Pohjanmaalla kokot jäänevät polttamatta

Äiti huolestui, kun Bella Forsgrénia ei yhtenä päivänä kuulunut koulusta kotiin – lue vihreiden ääniharavan tarina Etiopiasta eduskuntaan

Kolme vai seitsemän viikossa? Kananmunien maksimimäärästä on erimielisyyttä, mutta itselle terveellisen määrän selvittäminen ei ole mahdotonta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.