Yksi Suomen suurimmista erikoiskuljetuksista Nelostiellä – Liikenne pysäytetään kokonaan

Teuvalla valmistettu haihdutin kuljetetaan Viitasaarelta maanantain ja tiistain välisenä yönä Äänekosken biotuotetehtaalle.

Erikoiskuljetus pysäyttää Nelostien liikenteen useaan otteeseen Viitasaaren ja Äänekosken välillä. Biotuotetehtaalle asennettava haihdutin lähtee viimeiselle etapille ensi yöksi.

Haihduttimen kuljetuksen hoitaa Havator, jonka johtavan liikenteenohjaajan ja suunnittelijan Juha Lehtolan mukaan erikoiskuljetus kuuluu Suomen suurimpiin tiellä tehtäviin kuljetuksiin.

– Muilta tienkäyttäjiltä kuljetus vaatii kärsivällisyyttä ja malttia, tiivistää Lehtola toiveen muille Nelostiellä liikkuville.

Raskas liikenne parkkipaikoille

Kuljetus lähtee Viitasaaren taajaman pohjoispuolelta, Tuliniemen pysähdyspaikalta, matkaan puoli kymmeneltä illalla. Perillä Äänekoskella haihduttimen pitäisi olla aamuneljään mennessä. Biotuotetehtaalla säiliössä haihdutetaan vettä lipeästä.

Viafin West Weldingin valmistama 110 tonnia painava haihdutin on 20 metrin mittainen. Säiliötä kuljettava ajoneuvoyhdistelmä on haihdutinta noin kaksi kertaa pidempi.

Nelostien muu liikenne pysäytetään portaittain erikoiskuljetuksen edetessä, sillä kuljetettava säiliö on varsinaista ajorataa leveämpi. Leveyttä kuljetettavalla säiliöllä on 8,7 metriä ja korkein kohta liikkuu 9,5 metrin korkeudessa.

Osa autoista ohjataan kokonaan pois tieltä.

– Erityisesti raskas liikenne ohjataan ajoissa parkkiin, henkilöautot mahtuvat pysähtymään pientareellekin.

Tarkasti suunniteltu reitti

Viime viikolla haihdutin saattueineen kiersi Teuvalta muun muassa Ylistaron ja Lestijärven kautta Viitasaarelle ja matka meni suunnitelmien mukaan. Kilometrit ovat tällä kertaa toissijaisia, sillä nyt käytetty reitti ei ole lähellekään suorin Etelä-Pohjanmaalta Äänekoskelle.

– Reitti on käytännössä ainoa, jolla kuljetus on mahdollinen, paljastaa Lehtola syyn reitille.

Vaikka reitti on suunniteltu tarkasti, ei poikkeuksellisen suurta kuljetusta ole voitu toteuttaa ilman toimenpiteitä tiealueella.

– Paikallisia, lyhyitä sähkökatkoja on ollut johtojen siirtojen takia. Myös tien ylittäviä opasteita on jouduttu siirtämään.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .