Yksi, kaksi, kolme, ja ilmapallo räjähti liekkinä – Kemian ihmeet vetivät väkeä Tutkijoiden yössä Jyväskylässä

Yksi, kaksi, kolme – ja palava tulitikku osuu ilmapalloon, joka räjähtää liekkinä. Toisin kuin yleisö arveli, ilmapallossa ei ollut heliumia, vaan vetykaasua.

Tohtorikoulutettava Juha Siitonen sytyttää vielä toisenkin ilmapallon, ja räjähdys on selkästi voimakkaampi ja äänekkäämpi. Pallossa oli vetyä ja happea.

 

 

 

Jyväskylän yliopiston kemian laitoksen luentosali oli viimeistä paikkaa myöten täynnä Siitosen luennolla. Moni jäi ovien ulkopuolellekin. Luento sisälsi lukuisia esimerkkejä kemiallisista reaktioista. Mitä tapahtuu, kun ruusu jäädytetään nestemäisessä typessä, kuinka nitrattu pumpuli palaa, miten vetyperodiksin saa höyryämään suurena pilvenä, miten metalleista ja etikasta saadaan sähköä tuottava paristo ja monet muut jännittävät esitykset kiehtoivat niin lapsia kuin aikuisiakin.

 

 

 

 

Siitosen kemian luento oli yksi monista kymmenistä Tutkijoiden yön tapahtumista, joita riitti perjantaina aamusta myöhään iltaan.

– On hienoa että tällaisia järjestetään. Itse olin mukana ensimmäistä kertaa, ja ilman muuta voisin tulla ensi vuonna uudestaan. Tällä kertaa mentiin lasten ehdoilla, joten itselleni tieteellinen anti jäi vähäisemmäksi, Sanna Virkajärvi sanoi.

Hän oli poikiensa kanssa fysiikan laitoksella. Viisivuotiaan Leo Virkajärven mieleen jäi ainakin yksi kohde.

– Se pölyhiukkasjuttu oli hyvä. Siinä oli alla tomua ja pinnalla hiukkasia, Leo selitti.

Pikkuveli Valtteri Virkajärvi, 3, oli erityisen ilahtunut saatuaan karkkia.

Tutkijoiden yössä kiersikin erityisen paljon lapsiperheitä.

Kahdeksanvuotias Viljami Laitinen oli päässyt muun muassa tekemään aspiriinia kemian laitoksella. Isä Kari Laitinen kertoi, että he kävivät kemian luennolla myös viime vuonna.

 

 

 

Tutkijoiden yö on tiedetapahtumaa, joka järjestettiin samaan aikaan Suomen yliopistopaikkakunnilla. Jyväskylässä Tutkijoiden yöhön odotettiin yli 12 000 kävijää. Kaikille avoimessa tapahtumassa oli tarjolla 76 eri ohjelmaa tai aktiviteettia ja yli tuhat lasta vieraili päivällä koululaistapahtumissa.

Jyväskylässä Tutkijoiden yön tapahtumia oli muun muassa Agorassa, Ruusupuistossa, Seminarium-rakennuksessa sekä Ylistönrinteellä.

Kuten Keskisuomalainen aiemmin kertoi, yhtenä kuriositeettina tapahtumassa, Ylistönrinteellä Ambiotica-rakennuksessa vastattiin kysymykseen siitä, millä eläimellä on kokoonsa nähden suhteutettuna suurin sukupuolielin. Oikea vastaus on platycleis affinis - hepokatti, jonka kivekset ovat 14 prosenttia eläimen koosta. Ihmisellä se tarkoittaisi, että sukupuolielimet olisivat suuremmat kuin ihmisen pää.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tapahtuma järjestetään tällä laajuudella Jyväskylässä nyt kolmannen kerran.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .