Yksi liitto ei nyt sotke kokonaisuutta – SAK saattaa hyväksyä yhteiskuntasopimuksen ilman AKTtakin

AKT:n mukana olemisesta tai olemattomuudesta tuli yhteiskuntasopimusneuvotteluiden kiistakapula viime vuoden puolella.

SAK:n varapuheenjohtajan Matti Huutolan mukaan SAK voi lopulta hyväksyä yhteiskuntasopimuksen ilman Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n siunausta.

– Sekin voi olla mahdollista, hän toteaa.

AKT:n mukana olemisesta tai olemattomuudesta tuli yhteiskuntasopimusneuvotteluiden kiistakapula viime vuoden puolella. Elinkeinoelämän keskusliitto EK kaatoi yhteiskuntasopimusneuvottelut joulukuussa sillä perusteella, että SAK:hon kuuluva AKT oli irtisanoutunut sopimuksesta. AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen ei ole tuoreeltaan kertonut, mitä ajattelee nykyisestä neuvottelutuloksesta.

Yksi liitto ei kuitenkaan nyt sotke Huutolan arvion mukaan kokonaiskuviota.

SAK:n sisällä Metalliliiton puheenjohtajan Riku Aallon, palvelualojen ammattiliitto Pamin Ann Selinin sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n Jarkko Elorannan kanta on nyt ratkaisevassa roolissa, kun neuvottelutulokselle haetaan hyväksyntää liittotasolta.

– Kyllähän näiden kolmen sana paljon painaa, jos he ovat sitä mieltä, että tämä on vietävissä. Mutta rankka pakettihan tämä on meille. Ei tälle kukaan taputa käsiä yhteen tai jos taputtaa, siellä ovat Lylyn ja Huutolan päät välissä.

Huutolan mukaan työmarkkinajärjestöjen maanantaita vasten yöllä löytämä neuvottelutulos on kuitenkin kutakuinkin saman sisältöinen kuin SAK:n syyskuussa esittämä paketti.

– Eihän tämä poikkea siitä merkittävästi muuten kuin työaikaratkaisun osalta, Huutola sanoo.

Hän viittaa työajan pitenemiseen 24:n tunnilla, mikä on myös SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan ammattiliitoille se vaikein pala neuvottelutuloksessa.

– Tämä oli se hinta, Huutola toteaa.

– Neuvottelutulos on voittopuoleisesti myönteisempi kuin oli lähtökohta, hän arvioi.