Yksi otettu kiinni aseman kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä

Kiinni on otettu vuonna 1990 syntynyt mies.

Poliisi on ottanut kiinni vuonna 1990 syntyneen miehen liittyen viikko sitten Helsingin Asema-aukiolla tapahtuneeseen pahoinpitelyyn. Pahoinpidelty mies on sittemmin kuollut.

Poliisi tiedottaa saaneensa pahoinpitelystä ilmoituksen viime lauantaina kello 13 aikaan. Esitutkinnassa on selvinnyt tapahtumapaikalla olleen Suomen vastarintaliikkeen muutaman hengen mielenilmaisun, jonka aikana paikalle oli tullut vuonna 1988 syntynyt mies. Hän oli pysähtynyt mielenilmaisijoiden eteen. Helsingin Sanomien tietojen mukaan mies sylkäisi.

Hetken kuluttua mielenilmaisuun osallistunut mies pahoinpiteli miehen, joka jäi makaamaan paikalle. Pian pahoinpitelijä ja muut mielenilmaisijat poistuivat paikalta.

Poliisi alkoi tutkia tapahtunutta pahoinpitelynä ja törkeänä vammantuottamuksena, joka muuttui sittemmin törkeäksi kuolemantuottamukseksi. Uhri vietiin sairaalaan, josta hänet kotiutettiin torstaina. Seuraavana päivänä hän oli menehtynyt. Poliisi selvittää, oliko pahoinpitelylä syy-yhteys kuolemaan.

Vastarintaliike julkaisi videon

Vastarintaliikkeen nettisivuilla on aiemmin julkaistu video otsikolla "Välikohtaus Helsingin katuaktivismissa".

Videolla on ihmisiä, jotka pitelevät vastarintaliikkeen lippuja Asema-aukiolla. Videon loppupuolella on myös kohta, jossa näkyy maassa makaava mies. Miehen vieressä on verta, ja ympärille on kerääntynyt auttajia.

Videon yhteydessä olevassa tekstiosuudessa on kerrottu kaveriporukasta, joka olisi käyttäytynyt "aggressiivisesti". Tekstin mukaan eräs aktivisti oli antanut tilanteessa "pikaisen kurinpalautuksen kaikista aggressiivisimmalle henkilölle".

Vastarintaliikkeen nettisivuille ei sunnuntaina enää päässyt, mutta sivut olivat käytössä ainakin vielä lauantaina illalla.

Rooli järjestössä?

Tutkintaa johtavan rikoskomisario Teemu Kruskopfin mukaan kiinni otettu osallistui uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen mielenilmaukseen ennen pahoinpitelyä.

– En kommentoi sitä, onko hänellä roolia järjestössä, mutta hän osallistui mielenilmaukseen, Kruskopf sanoo.

Epäilty otettiin kiinni lauantain ja sunnuntain välisenä yönä puolenyön paikkeilla.

– Henkilö, jota etsittiin, ilmoittautui itse poliisille, Kruskopf kertoo.

 Kruskopf ei sunnuntaina kertonut, onko epäilty tunnustanut tehneensä rikoksen. Epäiltyjä ei Kruskopfin mukaan tässä vaiheessa ole enempää kuin yksi.

Poliisi jatkaa esitutkintaa ja tapahtumien yksityiskohtien selvittämistä. Tapahtumapaikalla on ollut runsaasti ohikulkijoita, ja poliisi pyytääkin, että tapauksen nähneet ottaisivat yhteyttä ja ilmoittaisivat havaintonsa. Tietoja voi soittaa Helsingin poliisille virka-aikana kello 8–16 numeroon 0295 475382, virka-ajan ulkopuolella numeroon 0295 417935 tai sähköpostitse osoitteeseen vakivaltarikosyksikko.helsinki@poliisi.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.