Yksi puristi valtakirjaa kaksin käsin, toinen suunnitteli työmatkaa Pappa-tunturilla – uusilla kansanedustajilla oli vaiherikas ensimmäinen päivä

Poliitikan voitonhetket on totuttu viettämään ja ikuistamaan vaali-iltana.

Mutta jos pitäisi valita toinen päivä, jolloin poliitikot iloitsevat saavutuksistaan, olisi eilinen eduskuntakauden aloituspäivä hyvä vaihtoehto.

Tavallaan kyse oli pelkästä seremoniasta. Kansanedustajien valtakirjat luovutettiin ja oikeuskansleri Tuomas Pöysti tarkasti ne.

Todellisuudessa monelle kyse oli jostain suuremmasta. Hetkestä, jossa vaalimenestys ja kansan luottamus konkretisoituivat.

– Luin lapsena yhteiskuntaopin kirjasta, kuinka valtiopäivät kokoontuvat. Nyt olen itse täällä edustamassa kansaa. En tiedä, voisiko upeampaa hetkeä olla, Joonas Könttä (kesk.) hehkutti.

 

Päivä oli merkityksellinen erityisesti uusille kansanedustajille. Sen huomasi esimerkiksi Piritta Rantasesta (sd.), joka puristi valtakirjaansa kaksin käsin.

– Tätä ei kukaan vie minulta koskaan pois, Rantanen hymyili.

Hänen ensimmäinen eduskuntapäivänsä oli tuonut jo ensimmäisen kommelluksen. Rantanen saapui eduskuntatalolle puoli tuntia ennen demareiden ryhmäkokousta ja luotti siihen, että ehtii käydä laittamassa hiuksensa ja ”sutaisemassa huulipunaa” ennen kokousta. Toisin kävi: Rantanen komennettiin heti valokuvattavaksi.

– Tuo on tyypillinen ensimmäisen kauden edustajan virhe. Ne kuvat pyörivät kaikkialla neljän seuraavan vuoden ajan, keskustan Petri Honkonen nauratti keskisuomalaisia edustajia.

 

Honkonen itse kuvasi valtakirjojen luovutusta vakavaksi juhlahetkeksi, jossa kansalaisilta saatu valta konkretisoitui.

Vakavuus oli sen sijaan kaukana, kun Honkonen tutustui uuteen, Mauri Pekkariselta (kesk.) perittyyn työhuoneeseensa. Honkosta nauratti ainoa Pekkarisen huoneeseen jättämä asia: valtion vuoden 2012 tulo- ja menoarvio.

– Kivat terveiset Maurilta.

Siikakeittoa, seremonioita ja seikkailuja labyrintissa – katso kuvasarja Keski-Suomen uusien kansanedustajien ensimmäisestä päivästä 

Mitään suurta muutosta työhuoneen vaihtaminen ei Honkosen olosuhteisiin tuonut. Toisaalta työhuonetta ei kuulemma ehdi käyttää juuri muuhun kuin tavaroiden säilyttämiseen.

– Tällaisia laivanhyttejähän nämä ovat. Hiukan enemmän näkyy auringonvaloa ikkunasta kuin aiemmin, Honkonen kertoi.

Sitten käytävälle ilmestyi Ulla Parviaisen (kesk.) avustajana toiminut Juha Ahtonen, joka innostui Honkosen muutosta.

– Sinä muutat tänne? Kovaa settiä, kovaa settiä. Tästä tulee huutokäytävä.

 

Eduskunnan ensimmäisen päivän haasteet liittyivät enemmän käytännön asioihin kuin varsinaiseen politiikkaan. Selvitettiin sidonnaisuus- ja tuloilmoituksia, täytettiin henkilötietolomakkeita, vastaanotettiin työvälineitä ja -tiloja: huoneita, kännyköitä, vaatekaappeja...

Lisäksi pelkästään eduskuntatalon käytävillä suunnistamisen oppiminen vie keskisuomalaisten kansanedustajien mukaan oman aikansa.

– Voin myöntää, että ei ole vain yksi kerta, kun olen eksynyt näihin labyrintteihin, viime kesänä kansanedustajaksi varasijalta noussut Riitta Mäkinen (sd.) kertoi.

Myös hänelle tiistai oli erityinen päivä. Mäkinen kertoi 9-vuotiaan tyttärensä ylpeilleen pontevana, että ”meidän äiti on kansanedustaja”.

– Kun ajoin aamulla eduskunnan parkkihalliin ja puomit nousivat... Tuli hieno tunne, että kansa on antanut valtuutuksen ja kulkuluvat ovat kunnossa.

 

Aivan kaikki keskisuomalaiset kansanedustajat eivät sentään puhkuneet intoa tiistaina. Teuvo Hakkarainen (ps.) kertoi olleensa pääsiäisen töissä sahalla ja lähteneensä ajamaan eduskuntaan aamuyöllä kello kahden jälkeen.

– Nyt väsyttää, Hakkarainen huokasi lusikoidessaan siikakeittoa kuppilassa.

Hän suunnitteli, että alkaa jatkossa matkustaa lentokoneella eduskuntaan, koska toimittajat ovat tehneet ilkeitä juttuja Hakkaraisen kilometrikorvauksista. Lisäksi hänellä on ollut periaate, että vuosittaiset ajokilometrit eivät ylitä sataatuhatta.

– Silloin se ei ole enää ajamista, vaan autossa elämistä.

Hakkarainen opasti perussuomalaisten Jouni Kotiahoa talon tavoille. Kuljetusyrittäjänä toimiva Kotiaho kuvasi ensimmäistä päiväänsä hämmentäväksi.

– Vähän on sellainen tunne, että omassa työssäni voi päästä vähemmällä.

Kun ajomatkoista tuli puhe, kertoi Kotiaho suunnittelevansa eduskuntamatkaa vuoden 1963 Pappa-tunturilla.

– Keskinopeudeksi voi laskea 30 kilometriä tunnissa. Koko yö siinä menee.

Yhdestä asiasta keskisuomalaiset olivat tiistaina vankasti yhtä mieltä. Yhteistyötä tehdään maakunnan eteen hyvässä hengessä yli puoluerajojen.

– Hei, meitä on vain kymmenen. Yhteistyö on ainoa mahdollisuus vaikuttaa mihinkään, Könttä sanoi.

 

Nestorska lupasi auttaa

En ole nestori, mutta olisinko minä sitten nestorska, keskustan Anne Kalmari, 51, pohdiskeli tiistaina kutsumanimeään Keski-Suomen kokeneimpana kansanedustajana. Kalmari muisteli, kuinka tärkeää oli erityisesti kokeneen Toimi Kankaanniemen tuki, kun Kalmari aloitti vuonna 2007 eduskunnassa. Nyt on ”nestorskan” vuoro olla muiden käytettävissä.

– On selvää, että ennen syksyä kukaan ensikertalaisista ei pysty käyttämään valtaansa. Uuden tiedon määrä on niin valtava.

Vallan hankkimisen ja eduskunnassa pärjäämisen suhteen Kalmarilla oli aloitteleville tärkeä vinkki: älkää käyttäkö liikaa kyynärpäitä. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ei pidä etsiä jatkuvasti poliittisia pikavoittoja tai nokitella muita.

– Silloin menettää arvostusta ja arvovaltaa tässä yhteisössä.

Kalmari uskoi keskisuomalaisisten tulevan hyvin toimeen. Maakunnan kansanedustajat ovat perinteisesti pitäneet kerran kuukaudessa ryhmäkokokuksia, ja Kalmari lupasi ottaa vastuulleen ensimmäisen järjestämisen toukokuun alussa.

– Eduskunnassa pidetään jopa poik­keuksellisena sitä, kuinka hyvin keskisuomalaiset ovat pitäneet yhtä. Enkä näe yhtään syytä, miksi se muuttuisi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .