Yksi terrorismirikossyytetyistä: Ymmärrän, että toiminta herättää kysymyksiä, mutta kyse oli avustustyöstä

Syyttäjän mukaan mies valmisteli osallistumista taisteluihin terroristijärjestön riveissä ja hänen oli tarkoitus kouluttaa terroristijärjestön taistelijoita.

Yksi terrorismirikoksista syytetyistä toisti tänään Helsingin käräjäoikeudessa kertomuksensa siitä, että hänen matkoissaan Syyriaan oli kysymys avustustyöstä.

33-vuotiasta suomalaismiestä syytetään terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta ja koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten. Mies sanoo hankkineensa sotilasvarustusta Syyriassa selviytymistä varten.

Hänen lisäkseen syytteessä on kaksi muuta miestä, iältään 37 ja 33 vuotta. Myös nämä miehet valmistelivat syyttäjän mukaan osallistumista taisteluihin terroristijärjestön riveissä Syyriassa. He eivät sanojensa mukaan päätyneet koskaan Syyriaan asti.

Keväällä 2013 miehet hankkivat syyttäjän mukaan muun muassa maastokuvioisia ja sotilaskäyttöön tarkoitettuja vaatteita, tarkka-ampujan naamiopuvun, aselaukkuja, taisteluliivejä sekä erilaista teknistä laitteistoa.

– Hankin varusteita nettikaupoista, hyvin sotilaallisiakin. Olen käyttänyt sellaisia siviilissä vuosia, kertoi tänään oikeudessa kuultu mies.

– Tarkk'ampujan puku saattoi olla hetken mielijohde, sitä en osaa selittää. Valonvahvistin oli autolla ajamista varten, kun valoja ei voinut iskujen pelossa pitää autossa päällä.

Hän kertoi käyttäneensä Syyriassa myös naamioverkkoa auton naamioimiseen päivällä välttääkseen esimerkiksi mahdolliset ilmaiskut.

Syyttäjä vaatii kolmelle syytteessä olevalle miehelle 1,5–2 vuoden vankeusrangaistuksia. Kaikki ovat kiistäneet syytteet.

Neljäs, poissaolevana vangittu mies on viimeisimpien tietojen mukaan edelleen Syyriassa.

Kantoi aseita Syyriassa

Käräjillä tänään kuultu mies kertoi kantaneensa Syyriassa esimerkiksi rynnäkkökivääriä ja pistoolia ja tukeutuneensa oppositioryhmiin, sillä maassa oli vaarallista liikkua. Mies oli saanut koulutuksen aseiden käyttöön käytyään sekä Tunisian että Suomen armeijan vuosina 2004 ja 2005.

– Olen monikulttuurisesta perheestä kotoisin ja omaksunut islaminuskon jo aikaisin. Isäni on tunisialainen muslimi ja äitini suomalainen kristitty, hän sanoi.

Hän kertoi, että ei koskaan kuitenkaan ampunut ihmisiä Syyriassa. Esimerkiksi tietokoneeltaan löytyneitä useita erilaisten aseiden käyttöohjeita ja taisteluohjeita hän selitti sillä, että vierastaistelijat Syyriassa olivat käyttäneet hänen tietokonettaan.

Hän myönsi, että häntä ja poissaolevana vangittua miestä oli pyydetty antamaan sotilaskoulutusta maassa, mutta kielsi kouluttaneensa ketään tai osallistuneensa mihinkään operaatioon.

– En antanut, mutta minun teki kyllä mieli antaa koulutusta, kun katsoi sitä sekoilua. En kuitenkaan kokenut tuolloin, että minulla on valmiuksia siihen, sillä armeijasta oli jo niin monta vuotta, mies sanoi oikeudessa.

– Toimintani näyttäytyy sotilaallisessa valossa, ja käyttäydyin hyvin sotilaallisesti. Olin osa jihadia, ja jihad merkitsi minulle avustustyötä.

"Georgian-matka oli vaellusretki"

Syyttäjän mukaan nyt kuultu mies ja hänen sittemmin Syyriaan jäänyt ystävänsä saivat aseellista koulutusta Georgiassa ennen ensimmäistä Syyrian-matkaa.

Mies kertoi, että hän ja hänen ystävänsä pitivät vaeltamisesta ja päättivät lähteä Georgiaan, koska sinne oli halpa mennä ja siellä oli hienoja paikkoja vaeltaa. Elämysretkellä oppaat antoivat heille rahaa vastaan aseet ja hevoset.

– Löysimme muslimiyhteisön, jossa puhuttiin myös arabiaa. Sieltä saimme oppaat, jotka veivät meidät vuorille, ja pääsimme kokeilemaan metsästystä, erähenkiseksi ja urheilusta kiinnostuneeksi itseään luonnehtiva mies sanoi.

Hän kielsi, että he olisivat saaneet minkäänlaista koulutusta Georgiassa, josta he matkustivat Syyriaan tapaamaan siellä olevaa ystäväänsä. Ajatus Northern Relief -avustusjärjestön perustamisesta syntyi miehen mukaan ensimmäisen matkan jälkeen, kun hän näki ihmisten hädän.

– Sorretut ihmiset olivat lyöttäytyneet yhteen ja taistelivat yhteistä vihollista eli Syyrian hallitusta vastaan. Tämä oli kauan ennen kuin jännitteet ja konfliktit alkoivat.

Hän kertoi olleensa vakuuttunut siitä, että ihmisiä täytyy auttaa, mutta ei kuitenkaan saanut kerättyä rahaa. Hän myönsikin tukeutuneensa talousrikoksiin rahan hankkimiseksi.

Ensimmäisessä Syyrian-matkassa oli syyttäjän mukaan kyse tiedustelumatkasta Syyriaan myöhempää terroristijärjestöön liittymistä varten.

– Väite on täysin huuhaata, mies sanoi.

Oli yhteydessä Suojelupoliisiin

Suojelupoliisi soitti miehelle muutama päivä ensimmäisen Syyrian-matkan jälkeen. Mies sanoo, että supon etsivät tapasivat hänet yli kymmenen kertaa.

– Me keskustelimme yleisesti arvomaailmastani, ymmärryksestäni, Suomen muslimiyhteisöstä ja eri moskeijoiden toiminnasta. Keskustelut miesten kanssa olivat rakentavia ja ystävällismielisiä.

Hän kertoo, että keskusteluja käytiin myös hänen ystävänsä lähdöstä Syyriaan.

– He sanoivat, että Suomen laki ei kiellä Suomen kansalaista osallistumaan sotaan, jos ei syyllisty terrorismi- tai sotarikoksiin. Samaa he kertoivat myös avustustyöstä.

– Ymmärsin, että keskustelut liittyvät heidän työhönsä ja se oli profilointia siitä, mitä ajattelen ja onko minulla valmius tehdä jotain iskuja täällä. He olivat erittäin kiinnostuneita myös Georgian matkasta ja tuntuivat olevan samanhenkisiä ja pitävän vaelluksesta, mies sanoi.

Hän kertoo, että olisi kuitenkin toivonut suojelupoliisilta lisääkin ohjeistusta esimerkiksi siitä, mitä Syyriassa ei voi ja mitä voi tehdä.

Lopulta tutkintapyyntö, joka johti hänen pidätykseensä, tuli juuri suojelupoliisilta.

– Ymmärrän, että olen antanut omalla toiminnallani mahdollisuudet esitutkintakynnyksen ylittymiseen, mutta olin aina supolle avoin. Koen, että supo petti minut, ja ihmettelen, miten tällaista on voinut tapahtua Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tuhatpäinen yleisö todisti kesällä 1941 saksalaissotilaiden hautajaisia Jyväskylässä: 1950–60-luvulla haudat yllättäen hävisivät – onko sinulla tietoja vainajien siirroista?

Petri Honkonen ottaa ärhäkkäästi kantaa sisäilmasta sairastuneiden puolesta: "Vähättelyn ja luulosairaiksi leimaamisen on loputtava"

Lapin-matkailun odotetaan kasvavan myös tänä talvena Thomas Cookin konkurssista huolimatta

Maksamaton vieras vietti aamupäivän sinnikkäästi jyväskyläläisen kahvilan sisätiloissa – henkilökunta nappasi siipeilijän lopulta nalkkiin

Opetusministeri Andersson Ylen Ykkösaamussa: Sitova mitoitus oppilashuoltoon tarkoitus saada tällä hallituskaudella

Metsästäjä losautti Päijänteeseen pudonnutta sorsaa veneestä – ei olisi kannattanut

Ruokalähetti voi joutua yrittäjäksi vasten tahtoaan – työministeri lupaa alustatyöntekijöille aiempaa paremmat oikeudet

Hävittäjät uusitaan, mutta pitääkö myös Hawkit päivittää? – Loikka harjoituskoneista uusiin hävittäjiin on pitkä

Jyväskylän AaltoAlvarin vastasauna on ollut kuukausia poissa käytöstä, eikä avaamisajankohdasta ole tietoa – Saunaseura huolestunut tilanteesta

Jorman tilaaman otsalampun laturi räjähti: "Se oli jumalaton pamaus" – Julkinen keskustelu turvallisuudesta sai pelastustoimen aloittamaan akkupalojen tilastoinnin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.