Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko on laajenemassa suuriin hoivayrityksiin

Lakkovaroituksen ovat jättäneet Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, TSN, Jyty-Pardia-STHL ja Talentia.

Suurissa hoiva-alan yrityksissä järjestetään ensi kuussa kolme lakkoa, jos yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluissa ei synny neuvottelutulosta. Lakkovaroituksen ovat jättäneet Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, TSN, Jyty-Pardia-STHL ja Talentia.

Liittojen mukaan alan lakkovaroitusta laajennettiin, koska työnantaja ei ole ollut valmis neuvottelemaan työehtojen kohtuullisesta parantamisesta.

Ensimmäinen lakko alkaa kolmen viikon päästä maanantaina, jos neuvottelutulokseen ei päästä ennen sitä. Vajaat kaksi vuorokautta kestäviä lakkoja järjestettäisiin yhteensä kolme siten, että kukin lakko kohdistuisi kerrallaan kahteen tai useampaan sosiaalialan yritykseen ja yritysryhmään.

Päiväkotilakko luvassa ensin

JHL sanoo hakevansa yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluissa ostovoiman turvaavia palkankorotuksia. Tavoitteena on myös palkkaohjelma, jolla korjataan alan jälkeen jäänyttä palkkatasoa. Lisäksi JHL hakee parannusta nollasopimusten ja osa-aikatyön ongelmiin.

Ensimmäinen alaa koskeva lakkovaroitus jätettiin perjantaina. Yksityisissä päiväkodeissa järjestetään 7. maaliskuuta lähtien kahden päivän työnseisaus, jos sopimusneuvotteluissa ei päästä neuvottelutulokseen sitä ennen.

Valtakunnansovittelija Minna Helle on kutsunut osapuolet sovitteluun huomenna.